1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nokia Oyj

Nokia myy verkkolaitteita miljardeilla Kiinaan

Edellisestä jättisopimuksesta yhtiö kertoi heinäkuussa.

Nokia Oyj
Nokian pääkonttori Espoossa
Nokian pääkonttori Espoossa.Mikko Stig / Lehtikuva

Suomalainen verkkolaitevalmistaja Nokia kertoi keskiviikkona allekirjoittaneensa aiesopimuksia Kiinan suurimpien teleoperaattoreiden kanssa.

Reutersin mukaan China Mobilen, China Telecomin ja China Unicomin kanssa solmitut sopimukset ovat arvoltaan yhteensä yli kaksi miljardia euroa.

Edellisestä kiinalaisesta miljardisopimuksesta Nokia tiedotti viime heinäkuussa. Kaupat kertovat, että Nokia on lupaavissa asemissa telealan valmistautuessa mittaviin viidennen sukupolven verkkoinvestointeihin.

Tänään julkistettu kauppa painottuu kuitenkin nykyiseen, neljännen sukupolven, verkkoteknologiaan. Kauppa pitää sisällään mobiiliverkkoja, kiinteitä sekä optisia verkkolaitteita sekä palveluita. Nokian tulkinnan mukaan kyse on operaattoreille nopeuden, luotettavuuden ja toiminnaliisuuden parantamisesta – ja matkasta kohti viidennen sukupolven investointeja.

Toimitukset tehdään yhtiön mukaan ensi vuoden aikana.

Kohta kauppa käy?

Kännykkäverkkojen kauppa on elänyt viime vuodet hiljaiseloa. Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri vakuuttaa, että terhakka nousu alkaa kuluvan vuoden lopulla, kun operaattorit lähtevät toden teolla verkkokaupoille.

Tätä odotellessa yhtiö käynnisti lokakuun lopulla massiivisen säästöohjelman (siirryt toiseen palveluun), joka tulee todennäköisesti viemään yhtiöstä tuhansia työpaikkoja. Säästöjen odotetaan vaikuttavan myös Suomeen.

Tänään julkistetut kaupat Nokia julkisti China International Import Expo -tapahtumassa Shanghaissa.

Nokian osakekurssi oli pörssipäivän alussa reilun prosentin nousussa.

Lue seuraavaksi