Demokraatit voittivat naisten äänillä – republikaanit vetosivat vanhempiin aviovaimoihin

Demokraatteja suosivat erityisesti nuoret naiset ja yli 45-vuotiaat mustat naiset.

Kongressivaalit
Ihmiset hurraavar Jacky Rosen -kylttejä käsissään.
Demokraattisen senaattoriehdokkaan Jacky Rosenin kannattajat juhlivat tämän vaalivoittoa Las Vegasissa Nevadassa.John Gurzinski / EPA-EFE

Yhdysvaltain kongressivaalit olivat naisten voittokulkua monella rintamalla. Vaaleissa oli ennätysmäärä naisehdokkaita ja myös kongressin naisedustajien määrä on nousemassa uuteen ennätykseen. (siirryt toiseen palveluun)

Kun koko tulos ei ollut vielä selvillä, naisten määrä (siirryt toiseen palveluun) edustajainhuoneessa oli nousemassa ainakin sataan ja senaatissa yli 20:n, ennusti muun muassa uutiskanava CNN. (siirryt toiseen palveluun) Väistyvässä kongressissa naisia on yhteensä 107. (siirryt toiseen palveluun)

Edustajainhuoneen noin sadasta naisesta peräti 84 on ennusteen mukaan demokraatteja.

Naisten osuudessa onkin kirittävää, sillä se on Yhdysvalloissa vain noin 20 prosenttia. Suomessa kansanedustajista on naisia 41,5 prosenttia (siirryt toiseen palveluun) ja Yhdysvaltain naapurimaissa Meksikossa yli 48 prosenttia ja Kanadassa yli 27 prosenttia.

Naiset tekivät vaalessa useita läpimurtoja. Kongressiin valittiin muun muassa ensimmäiset musliminaiset ja ensimmäiset alkuperäisväestöä edustavat naiset. Republikaani Marsha Blackburnista (siirryt toiseen palveluun) tuli ensimmäinen nainen, joka nousi Tennesseen osavaltiosta senaattiin.

Naisten poliittinen aktivoituminen on saanut monet julistamaan tämän vuoden naisten vuodeksi. (siirryt toiseen palveluun)

– Tämä on naisten maailma! Onnittelut voittaneille naisille! hehkutti Twitter-käyttäjä Jennifer.

Naisten äänillä oli ratkaiseva merkitys sille, että demokraatit voittivat edustajainhuoneen vaalit.

Naiset demokraattien takana

Enemmistö äänestäjistä on naisia, mikäli on uskominen vaalien alla ja vaalipäivänä tehtyyn kyselyyn.

Chicagon yliopiston uutistoimisto AP:lle ja uutiskanava Fox Newsille tekemän Votecast-kyselyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) naisten osuus äänestäjistä olisi 51 prosenttia.

Tässä ei ole mitään tavatonta: naiset ovat pitkään käyttäneet Yhdysvalloissa äänioikeuttaan aktiivisemmin kuin miehet (siirryt toiseen palveluun).

Naisista demokraatteja äänesti 55 prosenttia ja republikaaneja 41 prosenttia. Miesten äänistä republikaanit saivat 51 prosenttia ja demokraatit 45 prosenttia, kertoo muun muassa The Wall Street Journal -lehden (siirryt toiseen palveluun) julkaisema Votecast.

Tämäkään ei ole mitenkään uutta. Demokraatit ovat voittaneet naisten äänissä kaikissa välivaaleissa sitten vuoden 2006 ja presidentinvaaleissa 1980-luvun jälkeen, kertoo uutissivusto Axios. (siirryt toiseen palveluun)

Naiset avasivat rahapussinsa ehdokkaille

Naisten innostus välivaaleihin nosti ehdokkaiksi lähteneiden naisten määrää roimasti. Ehdokkaista naisia oli (siirryt toiseen palveluun) 23 prosenttia, kun edellisissä vaaleissa osuus oli 16 prosenttia.

Mutta puolueiden välillä oli selvä kuilu: demokraattien ehdokkaista naisia oli 42 prosenttia ja republikaanien 12 prosenttia.

Naiset myös lahjoittivat ehdokkailleen rahaa lähes 400 miljoonaa dollaria. Summa tuplaantui edellisistä vaaleista. Naisten osuus kaikista lahjoituksista nousi 27 prosentista 36 prosenttiin, kertoo Quartz-lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Naiset ovat jatkaneet vaali-intonsa hehkuttamista myös vaalien jälkeen muun muassa sosiaalisessa mediassa. Osansa kiitoksista ovat saaneet naisten äänioikeuden esitaistelijat.

Rochesterissa New Yorkin osavaltiossa monet naiset muistelivat (siirryt toiseen palveluun) vaalipäivänä Susan B. Anthonya. Anthony äänesti vuonna 1872, vaikka naisilla ei ollut siihen vielä vuosikymmeniin oikeutta. Hänet tuomittiin teosta sakkoihin.

Tiistaina monet naiset kävivät Anthonyn haudalla ja kiinnittivät hautakiveen I voted (minä äänestin) -tarransa, jollaisen kukin äänestäjä sai äänestyspaikalla.

Todennäköinen demokraatti: Alle 30-vuotias nainen

Demokraatit saivat enemmistön naisten äänistä kaikissa ikäryhmissä.

Kaikkein suosituimpia he olivat 18–29-vuotiaiden naisten parissa. Nuorista naisista demokraatteja äänesti kyselyn mukaan 63 prosenttia.

Ainoastaan yli 45-vuotiaat miehet äänestivät useammin republikaaneja kuin demokraatteja. Ryhmä ei ole vähäpätöinen: siihen kuuluu yli kolmannes äänestäneistä.

Valkoiset ja mustat naiset eri linjoilla

Tarkemmin tarkasteltuna naiset eivät kuitenkaan ole yhtenäinen demokraatteihin kallellaan oleva ryhmä.

Valkoiset naiset äänestävät useammin republikaaneja kuin ei-valkoiset. Republikaanit ovat jopa demokraatteja suositumpia yli 45-vuotiaiden valkoisten naisten parissa.

Sen sijaan mustat ja varsinkin yli 45-vuotiaat mustat naiset ovat kaikkein varmimpia demokraattien äänestäjiä.

Kaikista mustista naisista 91 prosenttia ja miehistä 85 prosenttia antoi äänensä demokraateille. Kaikista ei-valkoisista naisista demokraatteja äänesti 78 prosenttia.

Twitterissä on jopa virinnyt keskustelu siitä, miksi valkoiset naiset äänestivät republikaaniehdokkaita Texasissa, Georgiassa ja Floridassa.

– 59 valkoisista naisista äänesti Ted Cruzia (republikaanisenaattori Texasista). 53 prosenttia valkoisista naisista äänesti Donald Trumpia. Näiden numeroiden valossa, kuka on feminismin todelliset kasvot?, kysyy esimerkiksi Jemele Hill tviitissään.

Kaupunkilaissinkkujen suosiossa

Puoluekanta vaihtelee myös sen mukaan, missä äänestäjä asuu ja onko hän naimisissa.

Erityisesti kaupunkilaisnaiset kannattivat demokraatteja, kun taas maaseudulla isomman potin naisten äänistä keräsivät republikaanit.

Demokraatit ovat suosituin puolue kaikkien sinkkujen joukossa. Naimisissa olevat miehet sen sijaan suosivat enemmän republikaaneja, samoin yli 45-vuotiaat naimisissa olevat naiset.

Ensimmäistä kertaa äänestäneistä yli 60 prosenttia äänesti demokraatteja, naispuolisista ensiäänestäjistä 64 prosenttia.

Twitter-käyttäjä Jules esitteli tviitissään kolmea ensi kertaa äänestänyttä naista, kahta tytärtään ja näiden kaveria.

– He ovat ylpeitä voidessaan kunnioittaa kaikkia vahvoja naisia, jotka tekivät tämän mahdolliseksi, Jules tviittasi.