Lihatalo HKScan jauhaa miinustulosta ja velkaantuu

Syksyllä käytyjen yt-neuvottelujen ja meneillään olevien irtisanomisten jatkoksi HKScan väläyttää osavuosikatsauksessa kausilomautuksia ensi vuodelle.

HKScan
HKScanin tuotteita
Markku Ulander / Lehtikuva

Lihatalo HKScan on pettynyt tämän vuoden tulokseensa. Tammi–syyskuun aikana HKScan on tehnyt tappiota yli 45 miljoonaa euroa. Konserni on lisäksi samaan aikaan velkaantunut lisää yli 100 miljoonaa euroa, etenkin Rauman siipikarjayksikön investointien takia.

HKScanilla on meneillään 40 miljoonan euron säästöohjelma, johon kuuluu muun muassa 55 työntekijän vähentäminen Forssan yksiköstä. Vähennyksiä on myös Mikkelissä, Paimiossa ja Outokummussa.

Osavuosikatsauksessaan yhtiö kertoo lisäksi mahdollisista tulossa olevista kausilomautuksista tuotantoon. Tulevilla toimilla HKScan arvioi saavansa noin 7 miljoonan euron vuotuiset säästöt.

Kausilomautuksia väläytetään yt-neuvotteluissa olleille yksiköille. Ne ovat Forssa, Mikkeli, Paimio ja Outokumpu.

Positiivista kehitystä siipikarjanlihan kulutuksen kasvussa

HKScan on pohjoismainen liha- ja ruokayhtiö. Konsernin palveluksessa on yli 7 300 työntekijää. Henkilöstöä on Suomessa lähes 3 000, Ruotsissa runsaat 2 000, Tanskassa tuhatkunta ja Baltiassa runsaat 1 500. Tämän lisäksi HKScanilla on tuotantoa Puolassa.

Konserni on vahvistanut broilerintuotantoaan ja odottaa siitä veturia tulevaisuudelle. Rauman yksikkö on juuri siipikarjantuotantoyksikkö, joka on tänä vuonna kuitenkin jauhanut käynnistymisvaikeuksiensa takia pitkää miinusta.

Sianlihan vienti Kiinaan on alkanut

Tänä vuonna Forssasta on alettu viedä sianlihaa Kiinaan. Suomalainen liha kiinnostaa viennissä laadullaan. Lihasiat syövät rypsiä ja niiden maku kiinnostaa muun muassa Hong Kongissa. Ensimmäinen kontti Kiinaan lähti huhtikuussa.

Lounais-Hämeessä, Forssassa konsernin palveluksessa on ollut vajaat 500 työntekijää. Forssan yksikössä on sikojen teurastusta, leikkuuta ja lihan pakkaamista. Forssassa on lisäksi eläinten hankinnan ja tuottajapalveluiden henkilöstöä.

Lokakuussa päättyneissä yt-neuvotteluissa yhtiö irtisanoi 55 työntekijää Forssasta.