1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Saamelaistaiteilija Marja Helander Mäntän kuvataideviikkojen kuraattoriksi

Kuvataideviikkojen ensi vuoden kuraattorin ominta alaa ovat valokuvat, videot ja elokuva.

Marja Helander kuratoi ensi kesän kuvataideviikkoja. Kuva: Riikka Vaahtera/Mäntän kuvataideviikot

Mäntän kuvataideviikkojen vuoden 2019 kuraattoriksi on valittu Marja Helander.

Helander on valokuva- ja videotaiteilija sekä elokuvaohjaaja, jonka juuret ovat Helsingissä ja Utsjoella. Hän on tutkinut teoksissaan muun muassa omaa identiteettiään suomalaisen ja saamelaisen kulttuurin välissä.

– En kuitenkaan ajattele niin, että kaikkien töideni aiheena olisi pakko olla tämä. Olen välillä työskennellyt myös muiden aiheiden parissa. Minulle sopii hyvin, että minusta puhutaan saamelaistaiteilijana. Jos tätä ei yhteydessäni mainita, niin sekään ei haittaa, hän kertoo kuvataideviikkojen tiedotteessa.

Ympäristökysymykset keskiössä

Marja Helander palkittiin tänä vuonna Tampereen elokuvajuhlien Risto Jarva -palkinnolla elokuvastaan Maan sisällä linnut, Eatnanvuloš lottit. Hänen teoksiaan on vuodesta 1992 lähtien ollut esillä useissa kymmenissä näyttelyissä sekä kotimaassa että ulkomailla. Mäntän kuvataideviikkoihin hän on osallistunut taiteilijana vuosina 1995 ja 2005.

Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat julkistetaan tammi-helmikuun vaihteessa. Tärkein aihe ensi kesänä on ympäristökysymykset.

– Monet taiteilijat käsittelevät tällä hetkellä teoksissaan ilmastonmuutosta ja luonnon tilaa, koska aihe on niin polttavan ajankohtainen, Helander sanoo.

Mäntän kuvataideviikot järjestetään nyt 24. kerran. Näyttely on avoinna 16.6. – 1.9.2019.