"Koulussa toiset pojat nimittelivät tytöksi" – Enzo Veleizán, 17, kehottaa poikia näyttämään tunteensa macho-kulttuurin lävistämässä Argentiinassa

Juttusarjassa teinipojat kertovat, mikä tekee pojasta miehen.

Teinipojat
Enzo Veleizán hyppää ilmaan
Saltalainen Enzo Veleizán haluaa murtautua kotiseutunsa konservatiivisista perinteistä.Juan Leandro Herrera

SALTA Enzo Veleizán on lakannut kyntensä tummiksi ja pannut hopeista glitteriä poskipäilleen.

Samoin on tehnyt moni kaupunginvaltuuston mahtipontisen palatsin edessä istuva nuori.

Ryhmä suunnittelee marssia seksuaalikasvatuksen vaatimiseksi kouluihin. Puhetta johtaa karismaattisella otteella Veleizán, 17.

Lukiota käyvä Veleizán haluaa ravistella konservatiivista kotiseutuaan, pohjoisargentiinalaista Saltan kaupunkia.

– Ihmiset tukevat täällä menneen vuosisadan ajatuksia, ja katolisuus on läsnä joka elämänalueella. Taistelen sen puolesta, että ihmiset pystyisivät avaamaan ajatuksena ja heräämään nykyaikaan, hän julistaa.

Pienenä Veleizán ei välittänyt muiden poikien tapaan jalkapallosta. Hän viihtyi paremmin tyttöjen seurassa.

– Koulussa toiset pojat nimittelivät minua tytöksi, koska leikin aina tyttöjen kanssa, Veleizán muistelee, mutta korostaa samalla, ettei varsinaisesti kärsinyt kiusaamisesta.

Enzo Veleizán peilikuva näkyy peilistä huoneen seinällä.
Enzo Veleizán asuu äitinsä ja pikkuveljensä kanssa Saltan kaupungin laitamilla.Juan Leandro Herrera

Sukupuoliroolien rikkominen ei ole yksinkertaista täällä Argentiinan syrjäseudulla.

Lähellä Bolivian rajaa sijaitseva Salta tunnetaan ennen kaikkea syvästä katolisuudesta ja vanhoillisista arvoista.

Kun kävelee pitkin Saltan historiallista keskustaa, vastaan tulee perä perään kirkkoja, luostareita, muita uskonnollisia rakennuksia ja katolisia oppilaitoksia.

Kouluissa vuosisatoja vanhat asenteet siirtyvät sukupolvelta toiselle. Vallalla on miesten ja naisten perinteisiä rooleja korostava macho-kulttuuri, jossa naisia pidetään heikkoina ja miehiä vahvoina.

Opiskelijaryhmä istuu asfaltilla Saltassa.
Aiemmin aborttioikeuden puolesta taistellut opiskelijaryhmä vaatii nyt monipuolista seksuaaliopetusta kouluihin. Nuoret suunnittelevat marssia Saltan keskustaan.Juan Leandro Herrera

Saltassa moni poika kasvatetaan ajattelemaan, että itkeminen on heikkouden merkki, eikä mies saa sellaisia näyttää.

Veleizánin näyttelijä-isä ja tanssijana itsensä elättänyt äiti katsovat kuitenkin maailmaa avarakatseisemmin kuin Saltassa on keskimäärin tapana. He ovat olleet myös valmiita tarkastamaan omia asenteitaan poikansa kasvamisen myötä.

– Aiemmin äiti iskosti minuun itselleen tärkeitä perinteisiä arvoja, mutta nyt minä olen järisyttänyt hänen maailmaansa esimerkiksi kannattamalla aborttioikeutta tai lakkaamalla kynteni mustiksi, Veleizán sanoo.

Hän oli lapsena tiiviisti mukana seurakunnan toiminnassa mutta suhtautuu nykyään kirkkoon kriittisesti ja kannattaa kirkon ja valtion erottamista toisistaan.

– Välillä äidille on ollut vaikeaa hyväksyä ajatuksiani, mutta lopulta olemme aina löytäneet yhteisen puolen.

Enzo Veleizán on sitonut käteensä aborttioikeutta vaativan kampanjan vihreän tunnushuivin sekä oranssin liinan.
Enzo Veleizán on sitonut käteensä aborttioikeutta vaativan kampanjan vihreän tunnushuivin sekä oranssin liinan, joka kertoo halusta erottaa kirkko ja valtio toisistaan.Juan Leandro Herrera

Veleizán innostui yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta toden teolla vasta puolisen vuotta sitten. Silloin Argentiinan tiukan aborttikiellon höllentämistä vaativa kampanja oli kuumimmillaan.

Kymmenet tuhannet nuoret naiset – ja heidän joukossaan monet nuoret miehet – marssivat kaduilla ympäri Argentiina.

Kampanja levisi myös Saltaan, jossa Veleizán nousi nopeasti aborttioikeutta ajavan opiskelijaryhmän yhdeksi johtohahmoksi. Vaikka Argentiinan aborttilainsäädäntöä ei muutettu, aborttioikeus on puheenaiheena nykyään jatkuvasti esillä.

Sanavalmis ja sulavasti esiintyvä Veleizán on antanut haastatteluja paikallisille sanomalehdille ja osallistunut radiokanavien keskusteluihin. Rohkea esiintyminen on tehnyt hänestä suunnannäyttäjän Saltaa ravistelevalle uudelle, nuorten hallitsemalle feministiselle liikkeelle.

Enzo Veleizán ja hänen ystävänsä Luján Barreira on kutsuttu lauantaiaamuisin puhumaan nuoria koskevista asioista paikalliseen Radio Cadena Máximaan.
Enzo Veleizán ja hänen ystävänsä Luján Barreira on kutsuttu lauantaiaamuisin puhumaan nuoria koskevista asioista paikalliseen Radio Cadena Máximaan.Juan Leandro Herrera

Veleizán on tottunut olemaan huomion keskipiste. 11-vuotiaana hän osallistui paikalliseen lasten laulukilpailuun Canta Saltaan, jossa hänet valittiin 25 parhaan seuraan 500 osallistujan joukosta.

– Pienempänä halusin olla tunnettu ikäistäni joukossa ja olla siten cool, mutta enää suosion hakeminen ei ole tärkeää, Veleizán pohtii.

Nykyään nuorukaisen lähimmät ystävät ovat lukiokavereita. Yliopiston yhteydessä toimiva lukio tunnetaan edistyksellisestä opetuksesta verrattuna kaupungin perinteisiin toisen asteen oppilaitoksiin.

Tärkeitä ovat myös teatteriharrastuksen parissa syntyneet ystävyyssuhteet.

Enzo Veleizán näyttää teatteriryhmälleen tanssiliikkeitä saltalaisen Taller de Teatro Sensaciones -teatteripajan kattoterasilla.
Enzo Veleizán näyttää teatteriryhmälleen tanssiliikkeitä saltalaisen Taller de Teatro Sensaciones -teatteripajan kattoterasilla.Juan Leandro Herrera

Pienen Taller de Teatro Sensaciones -teatteripajan kattoterasilla nauru raikuu Enzo Veleizán opastaessa, kuinka lantiota kuuluu heiluttaa musiikin tahdissa.

Täällä Veleizán luotsaama teatteriryhmä harjoittelee tanssiesitystä, joka on osa loppuvuonna ensi-iltansa saavaa esitystä.

– Teatterin takia uskallan olla sellainen kuin tänä päivänä olen, Veleizán sanoo ylpeänä.

Hän ei pakota itseään macho-kulttuurin kapeaan mieskuvaan, vaan on rohkeasti oma itsensä.

Näyttelemistä rakastava Veleizán toimii myös apuohjaajana lapsille, jotka muistuttavat monessa mielessä häntä itseään nuorempana.

– Haluan opettaa lapsille empatiaa ja kykyä katsoa asioita monista eri näkökulmista. Heidän täytyy olla myös valmiita kyseenalaistamaan asioita eikä ottaa kaikkea annettuna, Veleizán sanoo.

Teatteriharrastus on antanut Enzo Veleizánille rohkeutta olla oma itsensä välittämättä siitä, mitä muut ympärillä ajattelevat.
Teatteriharrastus on antanut Enzo Veleizánille rohkeutta olla oma itsensä välittämättä siitä, mitä muut ympärillä ajattelevat.Juan Leandro Herrera

Joskus Enzo Veleizánkin hiljenee.

Kun sukulaiset kerääntyvät perinteiseen tapaan sunnuntaisin yhteisen ruokapöydän ääreen, nuori mies katsoo joskus parhaaksi pysyä vaiti. Siinäkin tapauksessa, että puhe kääntyy asioihin, joita hän normaalisti puolustaa henkeen ja vereen.

– En halua pilata tunnelmaa ja aiheuttaa ongelmia. Kunnioitan toisten mielipiteitä, ja toisaalta he kyllä tietävät, mitä ajattelen sukupuolten välisestä tasa-arvosta tai kirkon asemasta, Veleizán huomauttaa.

Kainous omien arvojen esiintuomisessa vaivaa häntä kuitenkin yleisellä tasolla. Hän kehottaa pitämään lippua aina korkealla ja puolustamaan omia näkökantoja kaikille, oli sitten kyse sukulaisista, tuttavista tai ventovieraista.

Veleizán uskoo, että monesti ihmisten vanhoilliset asenteet johtuvat heidän laiskuudestaan ja väliinpitämättömyydestään etsiä uutta tietoa ja ymmärrystä.

– Suurin ongelma on se, että ihmiset ovat peloissaan. He pelkäävät katsoa asioita toisesta näkökulmasta ja käyttäytyvät huonosti nähdessään jotain erilaista. Ja tästä seuraa syrjintää, Veleizán huokaa.

Enzo Veleizán mietiskelee vakavana.
Enzo Veleizán ei pelkää olla eri mieltä: – Enemmistön kanssa eri mieltä oleminen opettaa ottamaan toisten mielipiteet paremmin huomioon ja kehittämään perusteluita omille näkökannoille.Juan Leandro Herrera

Enzo Veleizán mielestä nykyaikainen mies saa ja hänen pitää näyttää tunteitaan.

– Meilläpäin ajatellaan, että miehen täytyy olla aina voimakas, eikä hänessä saa olla mitään feminiinisiä piirteitä. Itse olen päättänyt kyseenalaistaa tämän, hän kertoo vakavana.

Veleizán irtautuu kotiseutuaan vuosisatoja hallinneesta perinteestä. Hänestä kasvaa uudenlainen mies.

Lue myös:

Argentiina ei laillistanut aborttia – senaatti väitteli 15 tuntia ennen äänestystä

Argentiina torppasi aborttilain, mutta taistelu jatkuu kiivaana

"Norjalaisen miehen pitää kestää kylmää" – Kaikki norjalaisnuoret eivät hiihdä, mutta yllättävän monella on tuhannen euron takki