Tämä 25-vuotias "kodin hengetär" neuvoo nuoria naapureita pyykkituvan käytössä ja muistuttaa, milloin alkaa hiljaisuus – hän on esimerkki siitä, miten vuokra-asumista halutaan piristää

Vuokrakämppä ei ole enää pelkästään katto pään päällä, vaan taloyhtiöt höystävät asukkaiden elämää esimerkiksi yhteisöllisyydellä.

asuminen
Talotuutori Anna Linho
Anna Linho aloitti työnsä talotuutorina vajaa vuosi sitten.Kari Ahotupa / Yle

Marraskuinen sää on tihkua täynnä, mutta ulkona vieraitaan odottava Anna Linho jaksaa hymyillä.

Jos ajaisi tämän espoolaisen kerrostalon pihaan muuttokuorman kanssa, Linho toivottaisi tervetulleeksi ja pitäisi huolen siitä, että uusi asukas tietäisi, mistä kaikki löytyy uudessa asuintalossa.

Linho on talotuutori.

– Talotuutori on niin sanottu kodin hengetär. Tyyppi, jonka kaikki tietävät, hän sanoo.

25-vuotias Linho aloitti työnsä vuokrataloyhtiö Nal Asuntojen talotuutorina vajaa vuosi sitten.

Hänen työnkuvaansa kuuluu auttaa asukkaita talossa, joka hohtaa vielä uutuuttaan. Hän neuvoo pyykkituvan käytön kanssa, näyttää, mistä löytyvät häkkivarastot, ja kertoo, milloin alkaa hiljaisuus.

Talotuutori auttaa alkuun

Linho tekee työnsä kärsivällisyydellä.

Nuorisoasuntoliiton omistama Nal Asunnot tarjoaa vuokra-asuntoja alle 30-vuotiaille, ja Linho tietää omasta kokemuksesta, että varsinkin ensimmäistä kertaa omilleen muuttaville monet asumiseen liittyvät asiat ovat uusia.

Ei siis ole niin pientä seikkaa, etteikö hän jaksaisi auttaa.

Talotuutori Anna Linho.
Talotuutori Anna Linho järjestää talossaan pikkujoulut, jotta asukkaat tutustuisivat toisiinsa paremmin.Kari Ahotupa / Yle

Muuttaessaan ensimmäisen kerran pois vanhempiensa luota Linho olisi itsekin kaivannut, että uudessa asuintalossa olisi ollut tuttu, jolta tarvittaessa olisi voinut kysyä apua.

– Nuoret, jotka muuttavat omilleen ensimmäistä kertaa, saattavat olla aika pelokkaita asumisen suhteen. Yhteisöllisyys on mielestäni heille todella tärkeää.

Linho kertoo, ettei kotoa irtautuminen ollut hänelle aivan helppoa. Hän haki muutaman kerran opiskelemaan, mutta opintopaikka ei tärpännyt. Parikymppisenä hän asui välillä vanhempiensa luona ja välillä omillaan.

– En päässyt oikein itsenäistymään.

Periaatteessa olen käytettävissä 24/7.

Anna Linho, talotuutori

Linho päätti lopulta, että oli aika muuttaa omilleen ja haki Nal Asuntojen kautta vuokra-asuntoa. Samalla hän huomasi myös ilmoituksen talotuutorin pestistä.

– Olen tällainen iloinen ja helposti lähestyttävä tyyppi, niin päätin hakea tehtävään.

Asukas: On kiva tietää, ketä täällä asuu

Muutettuaan vajaa vuosi sitten vuokra-asuntoon Espooseen Linho aloitti myös työn asuintalonsa talotuutorina. Hän saa työstään palkkaa, mutta käy lisäksi päivätöissä. Talotuutorin hommat vievät kuukaudessa noin 20 tuntia.

Asukkaat voivat ottaa yhteyttä häneen esimerkiksi Facebook-tilin kautta.

– Toki suurin osa yhteydenotoista tulee ihan rappukäytävässä, kun näkee asukkaita. Periaatteessa olen käytettävissä 24/7.

Yksi työn tärkeimpiä tavoitteita on yhteisöllisyyden luominen. Linho esimerkiksi järjestää talossa erilaisia juhlia, joissa asukkaat pääsevät tutustumaan toisiinsa. Seuraavaksi vuorossa ovat pikkujoulut.

Talotuutori Anna Linho.
Gerli Tarto (vas.) tuli Anna Linhon avuksi askartelemaan kutsukortteja talon pikkujouluihin. Tarton mielestä talotuutorin järjestämät tapahtumat ovat olleet onnistuneita.Kari Ahotupa / Yle

Linhon kanssa samassa talossa asuva Gerli Tarto on tyytyväinen, että asukkaat ovat tutustuneet toisiinsa.

Kotona vietetään paljon aikaa, ja Tartosta on kiva tietää, ketä samassa talossa asuu.

Asukkaiden välistä yhteydenpitoa helpottaa myös talon oma Facebook-ryhmä. Se toimii talotuutorin tiedotuskanavana, mutta ryhmän avulla taloon on saatu elvytettyä vanhaa kunnon naapuriapukulttuuriakin.

– Yksi asukas kysyi vasta, olisiko jollakin lainata puvunhousuja, Linho kertoo esimerkin.

Ei vain katto pään päällä

Talotuutorit ovat yksi esimerkki siitä, miten hitaasti muuttuvaa vuokra-asumista halutaan rikastuttaa.

Nal Asuntojen toimitusjohtajan Samuli Killströmin mielestä hyödyt ovat selvät: taloyhtiö pysyy paremmin ajan tasalla siitä, mitä kohteissa tapahtuu, ja saa asukkailta ideoita siitä, mitä parannuksia taloissa voitaisiin tehdä.

Asumismukavuus paranee, minkä myötä asukasvaihtuvuus vähenee.

Onhan se kiva asua talossa, jossa ihmiset moikkaavat toisiaan.

Anna Linho, talotuutori

Anna Linhon mielestä tärkeää on asukkaiden turvallisuuden tunne.

– Että ketään ei pelota asua, vaan on turvallinen olla omassa kodissa ja rappukäytävässä. Onhan se kiva asua talossa, jossa ihmiset moikkaavat toisiaan.

Nal Asuntojen taloissa toimii tällä hetkellä kolme talotuutoria: yksi Espoossa, yksi Vantaalla ja yksi Helsingissä. Toiminta alkoi kokeiluna, mutta Killström uskoo sen leviävän laajemmallekin yhtiön vuokrataloissa.

– Näissä kolmessa kohteessa on huomattavasti rauhallisempaa, mutta samalla yhteiselo on huomattavasti aktiivisempaa, Killström summaa.

NAL Asuntojen toimitusjohtaja Samuli Killström.
Toimitusjohtaja Samuli Killström on ollut tyytyväinen talotuutori-toimintaan.Kari Ahotupa / Yle

Myös muut vuokra- ja asumisoikeusasuntoja tarjoavat tahot ryydittävät asumista lisäpalveluilla. Esimerkiksi joissakin Asokodeissa asukkaat voivat vuokrata kodintarvikkeita.

Palvelutaloissa taas on kokeiltu ikäihmisten ja nuorten yhteisasumista, mikä on laskenut nuorten asumiskustannuksia ja tuonut seuraa vanhuksille.

Opiskelija-asuntoja tarjoava Hoas on ilmoittanut aloittavansa pääkaupunkiseudulla joissakin soluasuntokohteissaan yhteiskäyttöautokokeilun.

Nal Asuntojen toimitusjohtaja Samuli Killström toteaa, että varsinkin pääkaupunkiseudulla korostuu se, että nuorille ei riitä pelkkä oma asunto, vaan vuokra-asumiselta halutaan muutakin.

Linho on samoilla linjoilla. Hän toivoo, että talotuutori-toiminta leviäisi.

– Paljon kuulee taloista, joissa kukaan ei tunne ketään. Suomalainen on usein sellainen, että hän äkkiä juoksee hissistä kotiin ja laittaa oven kiinni. Mutta meidän talossa ei sellaista taida olla.

Lue myös:

Hoas houkuttelee asukkaita soluasuntoihin yhteiskäyttöautoilla (23.7.2018)

Nuorelle asunto vanhusten hoivakodista? "Meillä on kysyntää ikäihmisten puoleltakin näille paikoille" (19.1.2016)