Kyllä, Yhdysvaltojen vaalitulos voi heijastua suomalaisellekin bensapumpulle – markkinat yrittävät arvata, mihin Trumpin katse seuraavaksi kohdentuu

Onko kauppasodan riski nousussa vai laskussa? Vaikka vaalitulos ei yllättänyt, markkinoiden asiantuntijoilla on täysin vastakkaiset näkemykset sen seurauksista.

Yhdysvaltojen politiikka
Donald Trump
David Maxwell / EPA

Yhdysvaltojen välivaalien tulos näyttää olevan markkinoille “non-event” luonnehtii Danske Bankin sijoitusstrategi Tuukka Kemppainen. Tulos siis vastasi jokseenkin täysin ennakko-odotuksia.

Mutta tähän tuntuu markkina-asiantuntijoiden yksimielisyys päättyvän. Näkemykset tuloksen seurauksista pidemmällä ajalla menevät täydellisesti ristiin.

Tuukka Kemppainen
Tuukka KemppainenYle

Danske Bankin Kemppainen sanoo, että vaalitulos vähentää presidentti Donald Trumpin halua kärjistää kauppasodan asetelmia, koska sisäpolitiikka vie huomion.

– Nyt Trump saa demokraattien edustajainhuoneesta kotimaisen vihollisen. Voi olla, että hän lähtee neuvottelemaan enemmän Kiinan kanssa sopimusten puolesta kuin uhkailemaan tariffien nostolla.

Dansken mukaan kauppasodan riski vähenee "jonkin verran".

Sen sijaan Nordeassa odotetaan päinvastaista reaktioita. Pääanalyytikko Jan von Gerich päätteli Ylen Ykkösaamussa, että Trump siirtää huomionsa kansainväliseen kauppapolitiikkaan, kun lakiesitykset eivät mene kongressissa läpi entiseen malliin.

– Kauppasota erityisesti Kiinaa vastaan on Yhdysvalloissa suosittua. Olen huolestunut, että Trump hakee näiltä rintamilta voittoja. On selvä riski, että kauppasota kärjistyy ja leviää Yhdysvaltojen ja Kiinan välisestä konfliktista EU:n piiriin.

Markkinoilla yritetään nyt arvata, millaisen psykologisen reaktion edustajainhuoneen enemmistön menettäminen aiheuttaa.

– Pidettiin siitä tai ei niin se mitä Trump sanoo tai tviittaa on satojen miljoonien ihmisten näkyvillä ja markkinat reagoivat siihen.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.
Jan von GerichNordea

Vaikutus Suomeen maailmantalouden ja kauppasodan kautta

Dansken Kemppaisen mukaan vaalitulos oli kuitenkin paras mahdollinen ja tasapainottaa Yhdysvaltojen taloutta. Tähän saakka presidentti on elvyttänyt taloutta verouudistuksellaan ja samaan aikaan keskuspankki on yrittänyt jarrutella.

– Aikaisemmin tilanne oli se että Trump heitti bensaa nuotioon toiselta puolelta ja keskuspankki vettä toiselta puolelta. Nyt tämä rauhoittuu. Nopeasti kasvavaa taloutta ei elvytetä enää niin massiivisesti kuin tähän saakka, Kemppainen kuvailee.

Nordeassa uudessa tilanteessa nähdään enemmän riskiä. Luvassa ei ole enää lisää talouden elvytystä, veronalennuksia ja julkista kulutusta. Se lisää laskupainetta osakemarkkinoilla.

– Nyt plussat ovat poissa, mutta jäljellä ovat miinukset, kuten kauppasodat ja ulkopoliittinen kränä, von Gerich ynnäilee.

Trumpin suuri veroale ja julkisen kulutuksen lisääminen nostivat osakekursseja hänen valintansa jälkeen. Nyt käsillä on käänteinen reaktio. Yhdysvaltojen valtion taloutta kiristetään ja samalla keskuspankki nostaa korkoja.

– Taantumariski vuonna 2020 on huomattava, von Gerich laskee.

Suomeen ja Eurooppaan Yhdysvaltojen vaalitulos läikähtää maailmantalouden ja kauppasodan riskien kautta. Mutta suomalaisten elämään sillä saattaa olla toinenkin vaikutuskanava.

– Jos Iranin vastaisia pakotteita otetaan vahvemmin käyttöön se kiristää öljymarkkinoita. Jos päälle tulee vielä kriisi jossain toisessa öljyn tuottajamaassa, niin se näkyy bensapumpulla Suomessakin.

Lue lisää Yhdysvaltojen vaaleista:

Mitä Yhdysvaltain vaalitulos merkitsee sinulle, Suomelle ja Euroopalle – katso erikoislähetys klo 16 alkaen

Analyysi: Trumpin linja sai kolauksen, mutta demokraatit jäivät kauas tsunamivoitosta

Neljä seurausta Yhdysvaltain vaalituloksesta – Demokraatit pääsevät hiillostamaan Trumpia ja pysäyttämään muurin rakentamisen