1. yle.fi
  2. Uutiset

EU-oikeiston kokous poikkeus säännöstä – helsinkiläiset ja muut veronmaksajat välttävät miljoonakustannukset

Suurin menoerä ulkopuolisille on Helsingin kokousvieraille tarjoiltava illallinen seisovasta pöydästä.

politiikka
Polsii turvaa messukeskuksessa pidettävää konferenssia.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Helsingin EU-oikeiston vuosikokouksen kustannukset ovat jäämässä järjestäjien vastuulle. Kahden päivän kokouksen menoista vastaa suurimmaksi osaksi Euroopan kansanpuolue.

Helsingin katukuvassa vilisee kokouksen ajan tavallista enemmän mustia autoja poliisisaattueiden kera. Saksan liittokansleri Angela Merkel ja muut EU-maiden johtajat ja kärkipoliitikot koukoustavat Messukeskuksessa, mutta liikkuvat päivien aikana myös Pasilan ja pääministerin virka-asunnon välillä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapaa kokouksen aikana tiivillä aikataululla kaikki Euroopan kansanpuolueen (EPP:n) johtohahmot.

Poliisi saattaa ja turvaa autokuljetukset. Sen sijaan poliisilla ei ole valtiojohtajien tapaamisille tyypillisiä paljon työvoimaa vaativia tehtäviä kokouksen aikana.

Kokousta varten on varattu jonkin verran tavanomaista enemmän poliiseja, mutta kokouksen takia keskeisiä paikkoja ei suljeta ulkopuolisilta. Valtiopäämiesten tapaamisissa poliisi joutuu yleensä eristämään alueita ja kustannukset voivat nousta turvajärjestelyjen takia miljoonaluokkaan.

– Lähtökohta tässä on, että kokouksesta ei tule mitään ylimääräräisiä kustannuksia, kertoo ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisista.

Miljoona maksetaan puolueryhmittymän kassasta

Messukeskuksen turvajärjestelyistä ja muista kustannuksista vastaa EPP ja pieneltä osin ryhmittymään kuuluva kokoomus. Kustannukset pyörivät kaikkiaan noin miljoonassa eurossa.

– Valtaosa, käytännössä kaikki kulut maksaa EPP, summaa kokoomuksen hallintopäälikkö Timo Elo.

Paikalla on arviolta yli kaksi tuhatta kokousedustajaa.

Iso osa vieraista saapuu keskiviikon kokouspäivän päätteeksi illalliselle Helsingin kaupungin juhlasaliin Kauppatorin laitaan. Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) tarjoutui pyynnöstä kaupungin tapojen mukaan tarjoamaan vieraille ruokaa viinin kera.

Pidämme kiinni kaupungin vieraanvaraisuuslinjauksista

Leena Komonen

Paikalle odotetaan enimmillään noin tuhatta vierasta, joille tarjotaan haapasieni- ja savuporosalaattia, juureksia ja punajuurihummusta seisovasta pöydästä. Vastaavanlaisia illallisia kaupungilla on vuodessa kutakuinkin kerran viikossa.

– Tämä ei poikkea oikeastaan mitenkään. Pidämme kiinni kaupungin vieraanvaraisuuslinjauksista, kuvaa vierailun käytännön järjestelyistä vastaava Leena Komonen Helsingin kaupungilta.

Illallisen kustannukset liikkuvat joissakin kymmenissä tuhansissa euroissa.

EPP:n johtohahmot eivät illasta kaupungintalolla, vaan he kokoontuvat omaan illanviettoon, jonka kustannukset eivät mene verovaroista.

Lue myös:

Merkel, Orbán ja muu EU-oikeisto saapuu Helsinkiin – he päättävät, onko Stubbilla mahdollisuudet komission johtoon

Lue seuraavaksi