Hyppää sisältöön

Lojuvatko sinunkin vanhat puhelinosakkeesi tietämättäsi Arvopaperikeskuksen tilillä? Salkku on aika siirtää muualle, sillä tilisi suljetaan kohta

Euroclearin 55 000 asiakastilillä makaa noin 800 miljoonan euron omaisuus.

Vanhoilla puhelinosakkeilla voi olla vieläkin arvoa. Kuva: Getty Images

Moni yksityinen osakkeenomistaja saa näinä päivinä postia Arvopaperikeskus Euroclear Finlandilta.

Yhteydenotto koskee Euroclearissa olevaa maksutonta osakkeiden säilytyspalvelua. Palvelu loppuu ensi vuoden helmikuun loppuun mennessä, ja palvelussa oleva tili on siirrettävä joko pankkiin tai muuhun arvo-osuustilejä hoitavaan yhtiöön.

Joillekin kirje voi tulla yllätyksenä, sillä joukossa on varmasti niitäkin, jotka eivät muista tai tiedä omistavansa koko salkkua.

Puhelinosakkeiden peruja

Sijoittajat ovat voineet vuodesta 1992 säilyttää maksutta osakkeita Euroclearin asiakastilipalvelussa. Kuluista ovat vastanneet ne osakeyhtiöt, joiden osakkeista on kyse. Euroclearin palvelu on sopinut erityisesti niille, jotka eivät käy aktiivisesti osakekauppaa.

Arvo-osuusjärjestelmää koskeva laki kuitenkin muuttui vuonna 2017, eikä osakeyhtiöiden tarvitse enää maksaa osakkeiden säilyttämisestä koituvia kuluja. Lisäksi pankkien ja muiden yhtiöiden säilytyspalvelut ovat halventuneet tuntuvasti kilpailun myötä. Parin vuoden siirtymäaika päättyy keväällä.

Maksuttomia asiakastilejä Euroclearissa on noin 55 000, joista on siirretty muualle vasta nelisentuhatta.

Euroclearin viestintäjäjohtaja Pekka Isosomppi laskee, että lokakuun lopussa tileillä oli noteerattuja osakkeita noin 800 miljoonan euron arvosta. Näiden lisäksi tileillä on listaamattomien yritysten osakkeita.

Keitä sitten näiden tilien omistajat ovat?

– Tyypillisesti täältä löytyy maakunnallisten puhelinyhtöiden omistajia. Kun puhelinyhtiöistä tuli osakeyhtiöitä niin jäsenyys muutettiin osakkeeksi ja aika moni siirsi ne meille säilytykseen.

Tätä kautta monesta suomalaisesta tuli myös Elisan osakkeenomistaja. Kun Elisa osti jonkun maakunnallisen puhelinyhtiön, puhelinosakkeenomistajat saivat tilalle Elisan osakkeita.

Tileillä on edelleen myös alkuperäisiä puhelinosakkeita, joita ovat aikoinaan myyneet muun muassa kuopiolainen Osuuskunta KPY, vaasalainen Viria, satakuntalainen Finda ja oululainen Partnera.

Pekka Isosomppi Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Vanha puhelinosake ei ole enää kytköksissä puhelimen omistamiseen mutta sillä voi silti olla arvoa sellaisissa kauppapaikoissa, joissa ostetaan listaamattomien yritysten osakkeita.

Moni perikunta voi olla tietämätön

Valtaosa tilien omistajista on hyvin perillä omistuksistaan Euroclearissa, sillä tilienomistajat ovat saaneet vuosittain tiliotteet, mahdolliset osingot ovat tulleet suoraan pankkitilille ja osakkeet on mainittu myös veroilmoituksessa.

Tästä huolimatta osa ei tiedä tai muista omistavansa arvo-osuustiliä Euroclearissa.

– Olemme erityisen huolissamme kuolinpesistä ja niistä, joissa tilinomistaja on holhouksen alainen. Toivomme, että näissä tapauksissa selvitetään, mitä paperityötä tarvitaan. Se voi viedä jonkun verran aikaa.

Mihin tili siirretään?

Arvopaperikeskuksen asiakastilipalveluissa oleva tili tulee siirtää pankin tai muun palveluntarjoajan hoitoon. Siirto käy helposti kun ilmoittaa uudelle palvelutarjoajalle arvo-osuustilin numeron ja pyytää siirtämään koko tilin pois Euroclearilta.

Palvelutarjoajien hintoja kannattaa kuitenkin vertailla, sillä säilytysmaksuissa on eroja. Lisäksi hintoihin voivat vaikuttaa kaupankäynnin määrä ja erilaiset bonukset. Tarkempia ohjeita tilin siirtämiseen löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

Mitä sitten tapahtuu niille tileille, joiden omistajat eivät itse hoida siirtoa?

Arvopaperikeskus laittaa lopulta osakkeet myyntiin, mikäli tilin omistajaa ei yrityksistä huolimatta tavoiteta, kertoo Euroclear Finlandin viestintäjohtaja Pekka Isosomppi. Rahat tilitetään omistajalle tai jos tiliä ei löydy, rahat talletetaan aluehallintovirastoon.

– Silloinkin kannattaa huomata, että tilinomistaja on vastuussa mahdollisista veroista.

Nyt tehtävä muutos koskee vain maksuttomia asiakastilejä eli vähäistä osaa arvo-osuustilejä. Koko arvo-osuusjärjestelmässä on lähes puolitoista miljoonaa tiliä.