Hyppää sisältöön

Fathiah Zakham tutki Jemenissä tuberkuloosia, kunnes pommit tuhosivat yliopiston – Helsingissä hän sai uuden mahdollisuuden

Suomi tarjoaa turvaa useille Lähi-idästä kotoisin oleville opiskelijoille ja tutkijoille Opetushallituksen ja yhdysvaltalaisen säätiön yhteishankkeessa.

Mikrobiologi Fathiah Zakham on tutkinut muun muassa lääkkeille vastustuskykyistä tuberkuloosia. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Jemeniläinen kansainvälisesti palkittu mikrobiologi Fathiah Zakham, 40, muistaa hyvin päivän, jolloin sota tuli Hodeidan yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan.

– 27. toukokuuta 2015 ilmaisku osui tiedekunnan rakennukseen ja neljä vartijaa kuoli, Zakham kertoo, kun tapaamme Helsingin Meilahden sairaala-alueella.

Meilahdessa ympärillämme on uusia kiiltäviä sairaala- ja yliopistorakennuksia.

Jemenissä Fathiah Zakhamin yliopisto Hodeidassa on jauhautunut raunioiksi yli kolme ja puoli vuotta jatkuneessa sodassa.

Ensimmäisen ilmaiskun jälkeen lääketieteen opiskelijoita ei enää päästetty tiedekuntaan. Opetus siirrettiin muualle, mutta mistään normaalista opiskelusta ei ollut enää tietoa.

– Juoksin monta kertaa suojaan opiskelijoiden kanssa.

Hodeida on tärkeä satamakaupunki, joka on ollut Jemenin huthi-kapinallisten hallussa. Se sinetöi myös Hodeidan yliopiston kohtalon.

Saudi-Arabian tukemat joukot ovat edenneet Hodeidan satamakaupungin liepeille. Kuva: EPA-EFE

Ilmaisku kesken luennon

Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaiskut Hodeidaan jatkuivat vuonna 2016, ja yliopisto-alue kärsi lisää vahinkoja.

Fathiah Zakham oli luennoimassa väistötiloissa, kun yliopiston liepeille osui raju ilmaiskujen sarja. Varsinainen kohde oli ilmeisesti jossain muualla, mutta isku osui lähelle yliopistoa.

– Opiskelijat eivät halunneet lähteä pois kesken luennon. Ajattelin, että hyvä niin ja jatkoin puhumista. Sitten lähistölle osui hyvin voimakas pommi ja lasia lenteli ilmassa. Kaikki ryntäsivät pakoon, Zakham kuvailee.

Yksinäinen naisopiskelija jäi kuitenkin istumaan luentosaliin.

– Kehotin häntä lähtemään turvaan, mutta hän sanoi haluavansa kuolla. Tytön äiti oli menehtynyt ja nyt tyttökin halusi kuolla, koska äitiä ei voitu auttaa, Zakham kertoo.

Eloonjäämiskamppailu varjostaa kaikkea muuta

Fathiah Zakhamin mielestä nuoren lääketieteen opiskelijan tarina kuvaa karusti nyt aikuistuvan sukupolven tilaa.

– Nuoret ovat menettäneet toivonsa. Jemenissä kasvaa surullinen ja hyvin epäonnekas sukupolvi.

Ilmaiskut ja sähköpula lamaannuttivat yliopiston toiminnan täysin. Opettajien palkanmaksu loppui syksyllä 2016.

– Ihmiset käyvät eloonjäämiskamppailua, jossa pääasia on ruokkia omat lapset. Siinä ei mietitä tutkimustyötä tai opetusta. Eikä opiskelijoita edes voi pyytää paikalle turvattomissa oloissa, Zakham sanoo.

Kartta kuvaa tilannetta marraskuun puolivälissä. Huthi-kapinallisten alueen ulkopuolella toimii Saudi-Arabian tukemien joukkojen lisäksi myös muita ryhmiä. Kuva: Yle / Uutisgrafiikka

Vanhemmat jäivät Jemeniin

Fathiah Zakham lähti lopulta Jemenistä kesällä 2017. Hän on nyt Helsingissä apurahalla, jota rahoittavat yhdysvaltalainen Scholar Rescue Fund ja Opetushallitus. (siirryt toiseen palveluun)

Zakham muistaa toisenlaisen, ystävällisen ja vieraanvaraisen Jemenin, jota hän kovasti kaipaa.

– Kaipaan ihan kaikkea, vanhempiani, ystäviäni ja opiskelijoitani.

Zakham yrittää pitää yhteyttä vanhempiinsa lähes joka päivä, vaikka internet- ja puhelinyhteydet katkeilevat. Vanhemmat ovat jääneet Hodeidaan.

– He yrittävät olla pelästyttämättä minua, mutta tiedän, että tilanne on hirvittävä.

Jemenin hallitusta tukevat joukot ovat marraskuussa edenneet Hodeidan kaupungin laitamilla. Kaupunki on yhä huthi-kapinallisten hallussa. Kuva: Khaled Ziad / AFP

Nuorten kohtalo tuottaa surua

Hammaslääketieteen tohtori Sakhr Murshid on toinen Suomeen tulleista jemeniläistutkijoista. 44-vuotias Murshid jakaa Fathiah Zakhamin surun ja huolen jemeniläisten nuorten kohtalosta.

– Kuulen nuorten itsemurhista ja siitä, kuinka lapsia pakotetaaan taistelijoiksi. Joka viikko tulee viesti tutun kuolemasta. Tämä on niin murheellista, Murshid sanoo.

Tutkija Sakhr Murshid saapui Helsinkiin keväällä 2017. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Murshid työskenteli Dhamarin yliopistossa Jemenin pääkaupungin Sanaan eteläpuolella. Perheellä oli asunto Sanaassa. Kun pommitukset kiihtyivät, Murshid vei perheensä turvaan pieneen kylään kaupungin ulkopuolella.

– Kun ajoimme kylään, matkan varrelle osui ilmaisku ja tielle tuli maanvyörymä, mutta selvisimme. Sellaisia tarinoita meillä on Jemenissä, hän toteaa melkein huvittuneen oloisena.

Perhe menee kaiken muun edelle

Sakhr Murshid tuli Suomeen toukokuussa 2017. Hänelle oli suuri helpotus saada vaimonsa ja lapsensa turvaan.

– Perheeni on minulle kaikkeni. Vaimoni ja lapseni voivat nyt hyvin, ja minun on pidettävä heistä huolta.

Murshidin stipendi jatkuu ensi kevääseen, mutta sitten on löydettävä uutta rahoitusta. Perhe jäisi mielellään Suomeen, koska lapsilla on hyvä olla.

Dhamarissa yliopiston toiminta jatkuu, mutta palkkoja ei makseta eikä kukaan oikein pysty keskittymään tieteelliseen työhön.

– Ihmisten mielet ovat sekaisin ja tilanne yliopistolla on kehno. Opetus sujuu harvakseltaan, luentoja on ehkä kerran viikossa, Murshid kertoo.

Dhamarissakin sähköpula vaivaa. Sähkökatkojen varalle hankitut generaattorit eivät toimi, kun raha ei riitä polttoaineeseen. Hammaslääkärien koulutuksessa tarvitaan myös monenlaisia materiaaleja, kuten esimerkiksi paikka-aineita, mutta niitä on vaikea löytää.

Sortuneita rakennuksia Jemenin pääkaupungissa Sanaassa. Kuva on syyskuulta 2018. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Tutkintoja myytävänä

Yliopistojen ulkoisten olosuhteiden romahduksen lisäksi on tapahtunut moraalinen romahdus, Sahkr Murshid sanoo. Sodan myötä korruptio leviää eri puolille yhteiskuntaa.

–Jos on rahaa, voi ostaa tutkinnon. Lahjakkaat opiskelijat näkevät, miten sellaiset, jotka eivät tee mitään, pärjäävät lahjuksilla. Saamme korruptoituneita hammaslääkäreitä ja korruptoituneita insinöörejä.

Jotkut Murshidin entisistä opiskelijoista ottavat yhteyttä ja kyselevät opiskelumahdollisuuksista Jemenin ulkopuolella.

–Tunnen useita lahjakkaita nuoria ja yritän auttaa heitä suosituskirjeillä ja neuvomalla, mistä kannattaa hakea apurahoja.

Jemenillä pitkä matka takaisin

Sekä Sakhr Murshid että Fathiah Zakham toteavat, että he eivät ole poliitikkoja mutta tietävät, että Jemenin tie rauhaan ja jonkinlaiseen normaaliin elämään on pitkä.

–Se mitä tapahtuu maassani nyt, jättää jälkiä pitkäksi aikaa. On vaikea nähdä, miten voidaan rakentaa ihmisten välinen luottamus uudestaan. Ihmiset eivät luota oikein mihinkään, Murshid kertoo.

Lue lisää:

Kun Jemen suistui tuhoon ja nälkään, maailma seurasi katseella – aikajana näyttää kriisin käännekohdat

Jemenin kriisiin on sotkeutunut kymmenkunta valtiota – miksi rutiköyhän maan aavikoista taistellaan verisesti?

Kansalaisjärjestöt vaativat hallituksilta toimia Jemenin kriisissä – 14 miljoonaa ihmistä nälänhädän partaalla

Suomalaissairaanhoitaja auttaa ihmisiä Jemenin rintamalinjojen takana – Yhä syvempään ahdinkoon vajoavan maan sairaaloista enää puolet toimii