1. yle.fi
  2. Uutiset

Jättimäinen sähkölinja Ruotsiin Tornionjoen Vuennonkosken kohdalta – Kemijoella joudutaan purkamaan taloja

Lähes 200 miljoonaa euroa maksava voimalinja on kolmas pohjoinen vaihtosähköyhteys Suomen ja Ruotsin välillä.

sähkönsiirto
Voimalinja.
Meri-Lapissa tehdään huoltotöitä 110 kilovoltin verkossa.AOP

Suomesta Ruotsiin menevän jättimäisen voimalinjan suunnittelutyö etenee kohti valtakunnanrajaa. Pisimmällä on voimalinjan ensimmäisen osuuden suunnittelu Pohjois-Pohjanmaalta Muhokselta Etelä-Lappiin Keminmaahan.

Kantaverkkoyhtiö Fingridistä kerrotaan, että vireillä on myös Keminmaasta pohjoiseen ja valtakunnanrajan yli menevän reitin suunnittelu.

Muhoksen ja Keminmaan välisen osuuden ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-selvityksen) tuloksia on esitelty maanomistajille ja muille kiinnostuneille kantaverkkoyhtiö Fingridin järjestämissä tilaisuuksissa linjan vaikutusalueella.

Valtakunnan rajan ylittämiseen on ollut kaksi reittivaihtoehtoa. Näistä on nyt valittu ylityskohdaksi pohjoisempi eli Vuennonkoski.

Valtakunnan rajan ylittämiseen on tarkasteltu yhteistyössä Ruotsin kantaverkkoyhtiön kanssa useita vaihtoehtoja. Näistä on nyt valittu ylityskohdaksi Vuennonkoski.

Lähes 200 miljoonaa euroa maksava voimalinja olisi kolmas pohjoinen vaihtosähköyhteys Suomen ja Ruotsin välillä. Linja on tärkeä Suomelle, koska Suomi tuo viidenneksen kuluttamastaan sähköstä Ruotsista, ja ilman sitä sähkönhinta voi nousta Suomessa.

Jättilinja vedetään valtaosin asumattomille seuduille

Suomesta Ruotsiin ulottuva 400 kilovoltin linja kulkee lähes koko matkan asumattomilla seuduilla, mutta Kemijokivarressa linja tulee lähelle asutusta ja muutamaa taloa uhkaa purkutuomio.

– Kemijoen ylitys on varmasti hankalin kohta, siinä on useampi kiinteistö molemmin puolin jokea, sanoo projektipäällikkö Mika Penttilä Fingridistä.

Keminmaan Maulassa Kemijoen ranta-alueella asuva Eila Metsävainio on huolestunut linjasta. Metsävainion talon läheisyydessä on jo 400kV:n linja. Uusi linja tulee edellisen viereen talon puolelle. Metsävainio olikin kiinnostunut YVA-tilaisuudessa linjan terveysvaikutuksista. Myös talon myyntiarvon hiipuminen huolestuttaa.

– Uusi linja tulee nykyisen pohjoispuolelle eli lähemmäs. Meidän talo jää sadan metrin sisälle uudesta linjasta, sanoo Metsävainio.

Keminmaalta Ruotsin rajalle menevän linjan YVA-käsittely käynnistyy vielä tämän vuoden puolella. Tornionjoki ylitetään Ylitornion ja Tornion rajalla sijaitsevan Vuennonkosken kohdalta, koska Ruotsin kantaverkkoyhtiö Svenska kraftnät on valinnut liittymäpisteeksi Messauren sähköasemalla lähellä Jokkmokkia. Aikaisemmin on ollut vaihtoehtona myöskin eteläisempi kohta joella.

Lue seuraavaksi