Video: Trump kommentoi vaalitulosta ensimmäistä kertaa – nimitteli toimittajaa "töykeäksi ja kauheaksi ihmiseksi", kun puheeksi tuli Venäjä-tutkinta

Vaaleissa kongressin edustajainhuoneen enemmistö siirtyi demokraattien eli Trumpin vastustajien haltuun. Katso presidentin koko tiedotustilaisuus jutun lopusta.

Kongressivaalit
Trump hermostui toimittajille tiedotustilaisuudessa kongressivaalien jälkeen
Trump hermostui toimittajille tiedotustilaisuudessa kongressivaalien jälkeen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kommentoinut ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain kongressin vaalitulosta. Trump sanoi Valkoisessa talossa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että vaalipäivä oli republikaaneille uskomaton. Trumpin mukaan puolue torjui tappion huolimatta demokraattien suuresta vaalirahoituksesta ja mediahuomiosta.

– Historia tulee näyttämään, kuinka hyvää työtä teimme, presidentti sanoi.

Vaaleissa kongressin edustajainhuoneen enemmistö siirtyi demokraattien eli Trumpin vastustajien haltuun. Toisaalta Trumpin puolue republikaanit vahvisti enemmistöään kongressin ylähuoneessa senaatissa. Presidentti muistuttikin, että presidentin puolue ei ole vuosikymmeniin voittanut välivaaleissa senaattiin lisää paikkoja.

– 55 republikaanisenaattoria senaatissa on suurin määrä viimeisen sadan vuoden aikana, Trump sanoi.

Trump kehui, että ne ehdokkaat, joiden puolesta hän kampanjoi, pärjäsivät vaaleissa mainiosti.

Trump syytti puolestaan edustajainhuonepaikoistaan luopuneita republikaanipoliitikkoja siitä, että puolueen paikkojen määrä tippui edustajainhuoneessa.

Trump sanoi haluavansa tehdä yhteistyötä demokraattien kanssa esimerkiksi infrastruktuuriasioissa, terveydenhuollossa ja lääkkeiden hintojen säätelyssä.

– Molempien puolueiden on tehtävä yhteistyötä, jotta "amerikkalainen ihme" taloudessa jatkuu. Haluamme tukea asevoimiamme, turvata rajat ja saada puhdasta vettä ja ilmaa. Ympäristö on minulle hyvin tärkeä, Trump vakuutti.

Trump kuitenkin muistutti, että jos demokraatit alkavat haastaa häntä oikeuteen eri asioista, republikaanit alkavat tehdä samaa ja hallinto lamaantuu. Hän sanoi silti, että ei aiota lamaannuttaa hallintoa saadakseen rahoitusta Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalle ideoimaansa muuriin.

CNN:n toimittaja Jim Acosta ja presidentti Donald Trump kinastelivat tiedotustilaisuudessa.
CNN:n toimittaja Jim Acosta ja presidentti Donald Trump kinastelivat tiedotustilaisuudessa.Shawn Thew / EPA

"Hyvin vihamielinen media"

Tiedotustilaisuuden ilmapiiri kiristyi, kun Trump hermostui CNN:n toimittaja Jim Acostalle, joka yritti saada vastausta Venäjä-tutkintaa koskevaan kysymykseen. Acosta kysyi Trumpilta myös, miksi hän on kutsunut maahanmuuttajakaravaania ”invaasioksi”. Maahanmuuttajakaravaanilla tarkoitetaan Meksikon halki kohti Yhdysvaltoja taivaltavia tuhansia keskiamerikkalaissiirtolaisia (siirryt toiseen palveluun).

Trump vastasi Acostalle, että koko Venäjä-tutkinta on huijausta. Trump nimitteli vastausta jankannutta Acostaa "töykeäksi ja kauheaksi ihmiseksi".

– CNN:n pitäisi hävetä sitä, että työskentelet heille, presidentti tiuski Acostalle.

Trump vielä käski Acostaa luovuttamaan mikrofonin ja istumaan alas.

Seuraavana kysymysvuorossa ollut toimittaja rohkaistui puolustamaan Acostaa kuvaillen häntä ahkeraksi toimittajaksi.

– En ole teidänkään iso fani, Trump laukoi toimittajalle takaisin.

Trump myös käski tiedotustilaisuudessa useita muitakin häneltä kysymyksiä kärkkyneitä toimittajia istumaan alas.

– Hyvin vihamielinen media, Trump tokaisi toimittajille.

Kun puheeksi tuli Trumpin mahdollinen uudelleenvalinta, presidentti kysyi tiedotustilaisuudessa olleelta varapresidentti Mike Penceltä, ovatko he yhdessä ehdolla kahden vuoden kuluttua presidentinvaaleissa. Pence antoi Trumpille suostumuksensa.

Donald Trump lehdistötilaisuudessa kommentoimassa kongressivaalien tulosta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piti tiedotustilaisuuden kongressivaalien tuloksesta Washingtonissa 7.11.2018.