1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sairauspoissaolo

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen haluaa henkilöstönsä sairauslomilta nopeasti takaisin töihin

Terveys- ja sosiaalipalveluja tuottava Kaksineuvoinen joutuu säästämään yli 30 henkilötyövuoden verran. Irtisanomisten ja lomautusten sijasta ratkaisua haetaan pitkien sairauslomien puolittamisesta.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Kauhavalla, Evijärvellä ja Lappajärvellä toimiva kuntayhtymä Kaksineuvoinen joutuu vähentämään henkilöstöään. Kuntayhtymän johtaja Antti Perkkalainen arvioi, että vähennys voi olla jopa yli 30 henkilötyövuotta.

Suurin vähennystarve on vanhuspalveluissa. Perkkalainen laskee, että ikäihmisten palveluista pitäisi vähentää noin 20, hallinto- ja tukipalveluista kahdeksan ja sosiaalipalveluista neljä henkilötyövuotta. Kuntayhtymässä työskentelee noin 600 henkilöä sen jälkeen, kun Lappajärvi vuodenvaihteessa lähtee kuntayhtymästä.

– Jokainen avoimeksi tuleva virka ja toimi täyttyy miettiä tarkasti, täytetäänkö niitä jatkossa. Meillä eläköityy lähiaikoina 45 henkilöä.

Ilman irtisanomisia ja lomautuksia

Perkkalainen uskoo, että henkilöstövähennykset hoituvat ilman irtisanomisia ja lomautuksia. Säästöjä haetaan monin eri tavoin, mutta yhdeksi ratkaisevaksi asiaksi Antti Perkkalainen nostaa sairauspoissaolojen vähentämisen.

Kaksineuvoisen työntekijä on ollut keskimäärin 15–18 päivää sairauslomalla vuodessa. Perkkalaisen mukaan tämän vuoden luvut näyttävät vielä vähän suuremmilta.

– Jos kolmasosa tai puolet sairauspoissaolopäivistä tippuisi pois, suuri osa meidän säästöongelmista olisi jo ratkaistu, Perkkalainen kuvaa.

Korvaava työn malli kehittelyssä

Kaksineuvoisessa valmistellaan parhaillaan korvaavan työn mallia, joka nopeuttaisi sairastuneen työhön paluuta. Yhtymähallitus päättää mallin käyttöönotosta joulukuussa.

– Ihmisillähän on sellainen taipumus, että jos on pari kuukautta kotona, niin siihen tahtoo tottua, Perkkalainen muistuttaa.

Mallin tavoitteena on etsiä työntekijälle korvaavaa työtä, jos hän ei sairastumisensa vuoksi pysty tekemään varsinaista työtään.

– Pyrimme räätälöimään toimenkuvaa niin, että työntekijä pystyy tekemään työyhteisössä muita asioita. Näin estetään kotiin jämähtäminen ja hyödynnetään se työpanos, joka henkilöllä on vielä jäljellä, Antti Perkkalainen jatkaa.

"Tämä on hyvä malli"

Joko henkilökunnan edustajat ovat ärähtäneet?

– Meillä oli maanantaina yhteistyötoimikunnan kokous ja siellä oli erittäin myönteinen henki. Kaikki olivat sitä mieltä, että tämä on hyvä malli, Perkkalainen tulkitsee.

Kaksineuvoisen säästötarpeet johtuvat etenkin omistajakunta Kauhavan tiukasta taloustilanteesta. Säästöpaineisiin vaikuttaa myös Lappajärven vuodenvaihteeseen ajoittuva erkaantuminen kuntayhtymästä.