Nenäsumutteena annettavat influenssarokotteet ovat jo paikoin loppuneet

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta arvioidaan, että nenäsumuterokotteen suosio oli odotettua suurempi. Lapsi voi kuitenkin saada influenssarokotteen pistoksena.

influenssarokotteet
Lapsi saa nenäsumuterokotteen.
Lapsi voi ottaa influenssarokotuksen piikin sijaan nenäsumutteena.Petteri Sopanen / Yle

Nenäsumutteena annettavat influenssarokotteet ovat paikoin loppuneet. 2–6-vuotiaat lapset voivat saada maksuttoman influenssarokotteen nenäsumutteena.

Päijät-Hämeessä osa neuvoloista ei välttämättä voi tällä hetkellä tarjota sumutevaihtoehtoa. Lisää on tilattu, mutta niitä ei ole saatavilla niin paljon kuin haluttaisiin.

Tiedossa oli jo aiemmin, että kansalliseen rokotusohjelmaan hankitut 71 000 nenäsumuterokotetta riittävät yhdelle kolmesta lapsesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan näyttää siltä, että nenäsumutteena annettavan rokotteen haluttavuus on odotettua suurempi tänä vuonna, kun kohderyhmä, joka sen voi saada maksutta, on laajentunut.

– Tältä kaudelta kertyvä tieto auttaa seuraavan kauden hankintojen suunnittelua, toteaa THL:n lääketukkukaupan johtaja Pertti Sormunen sähköpostilla.

Saatavana pistoksina

Kokonaismäärä laskettiin aiempien vuosien rokotuskattavuuden perusteella. THL on hoitanut jakelun kuntiin kauden alussa ja toimitusmäärät puolestaan laskettiin väestötietojen mukaan.

THL:n varastossa on tällä hetkellä vielä vähän nenäsumutteen muodossa annettavia rokotteita.

– Moniin kuntiin lisätilaukset on toimitettu ja niihin ei välttämättä enää toimiteta lisää, jotta kaikki kunnat tulisivat reilusti palvelluiksi, Sormunen viestittää.

Lapset eivät kuitenkaan jää ilman influenssarokotetta, sillä hekin voivat saada sen myös pistoksena.