Stubbin pitkään toivoma väittely tuskin käänsi puolueväen päitä – Stubb kehuskeli ministerikokemuksella ja Weber vetosi kristillisdemokraattisiin arvoihin

Saksalainen Manfred Weber on ennakkosuosikki EU-komission puheenjohtajaehdokkaaksi.

Euroopan kansanpuolueen ryhmä (EPP)
EU-komission puheenjohtajaksi tähtäävät Alexander Stubb ja Manfred Weber kohatasivat Helsingissä 7. marraskuusta.
EU-komission puheenjohtajaksi tähtäävät Alexander Stubb ja Manfred Weber kohatasivat Helsingissä 7. marraskuusta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Alexander Stubb ja Manfred Weber kohtasivat ainutlaatuisessa kahdenvälisessä väittelyssä Euroopan kansanpuolueen EPP:n kokousväen edessä. Tähtäimessa molemmilla on EU-komission puheenjohtajan paikka. Kilpakaksikko ei tosin väitellyt vaan vastaili rauhallisesti juontajan kysymyksiin. Kumpikin koetti nostaa profiiliaan pienillä asioilla.

Viittä kieltä puhuva Stubb esitteli pariin otteeseen kielitaitoaan, mikä saattoi myös ärsyttää. Hän kiitteli kilpakumppaniaan saksaksi.

Weber toisteli useampaan kertaan kristillisdemokraattisia arvoja. Tällä hän paalutti itsensä puolueen konservatiivisempaan päätyyn, jossa suuri osa valitsijoistakin lienee. Stubb on korostanut liberaaliuttaan, mikä ei välttämättä vetoa EPP:n syviin riveihin.

Ministerin pelottavin hetki oli maahanmuuttokriisi

Stubb toi esille monipuolista ministerikokemustaan ja niistä juontuvaa Eurooppa-neuvoston kokemusta, joita Weberillä ei ole.

– Pelottavin hetki poliittisella urallani oli maahanmuuttokriisi pääministerinä ja myöhemmin valtiovarainministerinä. Silloin ymmärsi, että tilanne ei ollut hallinnassa. Neuvostossa yritimme epätoivoisesti löytää ratkaisua, Stubb sanoi.

EU:ta jakava maahanmuuttokysymys ei jakanut ehdokkaita. Stubb haluaa perustaa Eurooppaan pyrkiville EU:n ulkopuolisia keskuksia YK:n tuella ja EU:n rahoilla. Lisäksi hän korosti rajavalvontaa ja turvapaikkaan oikeutettujen jakamista tasaisemmin Euroopan maihin. Kolme pointtia löytyi moneen muuhunkin asiaan.

Weber korosti solidaarisuutta EU-maiden kesken, niin etteivät turvapaikanhakijat kuormittaisi vain Italiaa ja Kreikkaa.

Ehdokkaat pohtivat rekkakuskin kohtaloa

Teknologian tuomia muutoksia miehet tarkastelivat hyvin eri näkökulmista. Stubbin kampanjan yhtenä teemana ovat olleet uusi teknologia, tekoäly ja robotisaatio.

Stubb huomautti, etteivät vain bussi- ja rekkakuskit menetä ajokorttiaan vaan niin voi käydä meillekin.

– Itseohjautuvat autot tulevat, Stubb sanoi ja korosti, että jatkossa kaikkien pitää opetella jatkuvasti uusia taitoja.

Weber ilmoitti olevansa huolissaan rekkakuskista, joka kuulee radiosta itseohjautuvien rekkojen tulosta.

– Entä minä ja tulevaisuus? Rekkakuskeja ei tarvita enää, Weber arveli kuskin miettivän.

– Meidän on ajateltava niitä, jotka menettävät työnsä eivätkä löydä hyvää vaihtoehtoa. Kristillisdemokraateilla on oltava hyvä vastaus tähän epävarmuuden tunteeseen, Weber sanoi.

Hän tahtoi pitää esillä sosiaalista Eurooppaa ja sosiaalista markkinataloutta.

Stubb myönsi, että monet työt siirtyvät roboteille, mikä luo turvattomuutta. Hänen mukaansa ihmisten erityispiirteeksi jäävät kuitenkin empatia, tunneäly, käyttäytyminen ja keskustelu.

– Tahdon, että rekkakuski ajaa baijerilaisella moottoritiellä, istuu itseohjautuvassa rekassa ja kuuntelee radiota ja puhuu pojalleen tai siskolleen sen sijaan, että hän olisi huolissaan työpaikan menettämisestä, Stubb sanoi.

Molemmat ehdokkaat korostivat Euroopan yhtenäisyyden tärkeyttä.

– Euroopan unionissa on nyt paljon hajaannusta. Väittelyä käydään pakolaisista ja eurovaluutasta. Jotkut poliitikot puhuvat toisen luokan eurooppalaisista tai hyvistä ja huonoista eurooppalaisista, Weber sanoi.

Ehdokkaiden videot ovat kuin yö ja päivä

Weber sai kuuluvat taputukset, kun hän kehui EPP-puolueiden osuutta talouden nostamisessa jaloilleen eurokriisi jäljiltä eri maissa.

Suurin ero oli ehdokkaiden kampanjavideoissa, jotka näytettiin tilaisuuden aluksi. Weber matkaa videolla kotiinsa pieneen baijerilaiseen kylään. Hän kertoo ajatuksiaan pöydän ääressä, käy kirkossa ja keskustelee ihmisten kanssa. Stubbin videolla soittaa Saksassa suosittu suomalaisyhtye Sunrise Avenue. Stubb ei sano sanaakaan, vaan on kuvissa mediajoukkion haastateltavana, puhujapöntössä ja EU-päättäjien keskellä.

Stubb oli pitkään toivonut väittelyä, mutta Euroopan kansanpuolue ei meinannut innostua ajatuksesta. Lopulta nähtiin herrasmieskohtaaminen.

Euroopan kansanpuolue äänestää kärkiehdokkaasta huomenna salaisessa lippuäänestyksessä. Yle näyttää tuloksen ja valinnan tunnelmia suorana kello 12.50 alkaen.

Korjattu Stubbin sitaatissa trukkikuski rekkakuskiksi.