Analyysi: Oikeusministeri Sessionsin erottaminen kuohuttaa Yhdysvaltoja – Myös Venäjä-tutkinnan valvoja vaihtuu

Presidentti Donald Trumpin keskiviikko-iltana tekemä yllättävä päätös erottaa oikeusministeri Jeff Sessions nostatti poliittisen myrskyn Washingtonissa.

Jeff Sessions
Jeff Sessions
Presidentti Donald Trump pakotti oikeusministeri Jeff Sessionsin jättämään keskiviikkona eronpyyntönsä.EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

WASHINGTON Vain muutama tunti ehti kulua kongressivaaleista ja sovittelevista puheista puolueiden yhteistyön lisäämiseksi, kun presidentti Donald Trump osoitti, että poliittisen elämän rauhoittaminen ei ole hänelle tärkeää.

Trump pakotti oikeusministeri Jeff Sessionsin jättämään keskiviikkona illansuussa eronpyyntönsä. Ministeri noudatti käskyä heti.

Samalla presidentti määräsi sijaiseksi oikeusministeriön kansliapäällikkön Matthew Whitakerin.

Hänen asemansa tulee olemaan Sessionsia paljon vahvempi, sillä Whitaker saa valvottavakseen myös Trumpin vaalikampanjan Venäjä-yhteyksiä selvittävän erikoistutkija Robert Muellerin työn.

Whitaker on ainakin tällä hetkellä presidentin mieleinen henkilö, sillä hän on sanonut Muellerin vievän tutkintaa liian lähelle presidentti Trumpin lähipiiriä.

Sessionsin potkut eivät olleet yllätys, sillä Trump arvosteli ja nöyryytti häntä julkisesti puolentoista vuoden ajan eli siitä lähtien, kun Sessions jääväsi itsensä Venäjä-tutkinnasta.

Jääväyksen takia Venäjä-tutkinnan valvonta siirtyi apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinille. Hän puolestaan nimitti työhön erikoistutkija Muellerin, joka sai laajat valtaoikeudet.

Tähän mennessä on tullut julki, että Trumpin kampanjaväki on valehdellut ja ollut likeisissä väleissä venäläisten kanssa ennen presidentinvaaleja.

Mukana kuvioissa pyörivät myös Trumpin perheenjäsenet. Muellerin raportin on odotettu valmistuvan lähiaikoina, jopa muutaman viikon sisällä.

Keskiviikko-illan aikana johtavat demokraatit alkoivat vaatia kongressia tutkimaan oikeusministeri Sessionsin potkujen taustat.

He pyysivät republikaaneja mukaan vaatimukseen.

Demokraatit alkoivat esittää ehtoja myös oikeusministerin sijaiseksi määrätylle Matthew Whitakerille.

Edustajainhuoneen ryhmäjohtaja Nancy Pelosi ja senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer vaativat Whitakerin jääväämään itsensä Venäjä-tutkinnasta.

Myös ainakin kolme senaattoria, heista yksi republikaani, vaativat erikoistutkija Muellerille työrauhaa ja halusivat lisätietoja Sessionsin potkuista.

Tv-kanavilla ja lehdistössä haastatellut oikeusoppineet olivat tyrmistyneitä presidentti Trumpin toimista ja sekaantumisesta oikeusministeriön työhön.

Silminnähden väsynyt ja ärtynyt presidentti Trump otti yhteen median kanssa jo ensimmäisessä vaalien jälkeisessä lehdistötapamisessaan Washingtonissa keskiviikkona iltapäivällä.

Kysymykset koskivat muun muassa Venäjä-tutkintaa.

Presidentti haukkui jälleen kerran tutkinnan turhaksi ja kalliiksi työksi, joka ei tule paljastamaan mitään.

Trump ärtyi jopa niin paljon, että aikoi ilmeisesti poistua kesken lehdistötapaamisen. Samaan aikaan hänen avustajansa yritti riistää CNN-kanavan toimittajalta mikrofonin. Valkoisessa talossa nähtiin siis käsirysy.

Yhdysvalloissa lasketaan yhä tiistain kongressivaalien tuloksia, joten kaikki osapuolet eivät ole ehtineet ottaa kantaa oikeusministerin erottamiseen.

Lue myös:

Trumpille sattui kömmähdys viitatessaan Putinin tapaamiseen Helsingissä – ”Minulla oli oikeastaan hyvä tapaaminen Venäjällä…”

Trump painosti oikeusministeri Jeff Sessionsin eroamaan – vaarantuuko Venäjä-tutkinta?

Video: Trump kommentoi vaalitulosta ensimmäistä kertaa – nimitteli toimittajaa "töykeäksi ja kauheaksi ihmiseksi", kun puheeksi tuli Venäjä-tutkinta