Koulukiista roihahti Pelkosenniemellä: Yritys vetää tarjouksen pois, kaksi valtuutettua loikkaa

Pelkosenniemellä riidellään siitä, pitäisikö uusi koulu rakentaa kirkonkylälle vai Pyhätunturille.

Pelkosenniemi
Pelkosenniemen koulu
Pelkosenniemen vanha koulu on pois käytöstä sisäilmaongelmien takia.Esko Puikko / Yle

Pelkosenniemen Pyhätunturille koulun rakentamista tarjonnut yritys vetää pois tarjouksensa. Loipposet Oy tarjosi Pelkosenniemen kunnalle koulun ja päiväkodin rakentamista Pyhätunturille.

Yrityksen mukaan sen tarjoaman koulun rakentaminen tulisi halvemmaksi kuin kirkonkylälle suunniteltu, leasing-rahoituksella rakennettava koulu. Valtuusto on aiemmin päättänyt rakentaa kirkonkyĺälle koulun, mutta päätöksestä on valitettu Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen.

Pelkosenniemen kunnanvaltuusto päätti tiistaina äänin 6-5, että se ei selvitä yrityksen tarjousta rakentaa koulua Pyhätunturille. Tämän takia Loipposet Oy vetää pois kunnalle jätetyn tarjouksen.

– Meihin ei ole oltu kertaakaan yhteydessä puhelimen, sähköpostin, tai tapaamisen kautta asiaan liittyen. Kukaan päättäjistä ei ole ottanut yhteyttä kysyäkseen lisätietoa, tai edes kommentoidakseen mahdollisten puutteiden, virheiden, tai epäselvyyksien osalta. Tarjouksemme on vaiettu kuoliaaksi lopulta siinä onnistuen, Kimmo Loipponen Pyhätunturilta sanoo Loipposet Oy:n tiedotteessa.

Loikkaus valtuustossa

Koulun rakentaminen on jakanut Pelkoseniemen päättäjät kahteen leiriin, joista toinen kannattaa koulua kirkonkylälle ja toinen Pyhätunturille.

Kiista johti tiistai-iltana myös kahden kunnanvaltuutetun loikkaamiseen. Kaksi Pelkosenniemen keskustan valtuutettua on perustanut uuden valtuustoryhmän.

Pelkosenniemen kylät -valtuustoryhmään loikkasivat valtuuston puheenjohtaja Jani Jaakkola ja valtuutettu Elina Suopanki. Kaksikko kannattaa koulun rakentamista Pelkosenniemen kirkonkylälle. Päättäjien loikkaamisesta kertoi ensimmäisenä Lapin Kansa (siirryt toiseen palveluun).

Jaakkola sanoo, että loikkaamisen ainoa syy ei ole erimielisyys koulun paikasta.

– Minulle viimeinen pisara oli tutkintapyyntö, jonka takana on enemmistö keskustan päättäjistä. Se on sellaista politikointia, jossa on halua olla mukana, Jaakkola perustelee.

Tutkintapyynnön on allekirjoittanut Tero Luoma-aho (kesk.). Poliisille tehty tutkintapyyntö koskee uuden koulun sijoituspaikkaan ja kunnanjohtajan valintaan liittyviä päätöksiä.

Kunnanjohtajan virka jakaa myös

Koulun sijoituspaikan lisäksi päättäjiä jakaa myös kunnanjohtajan viran kohtalo. Osa päättäjistä haluaa selvittää yhteisen kunnanjohtajan viran perustamista naapurikunta Savukosken kanssa, osa taas olisi valinnut jonkun virkaa tähän asti virkaa hakeneista Pelkosenniemen johtoon.

Loikkaamisen jälkeen Pelkosenniemen viime kuntavaalien suurimmalla puolueella eli keskustalla on enää kolme paikkaa valtuustossa. Suurin valtuustoryhmä on sitoutumattomien yhteislistalla, jolla on viisi valtuutettua.