Hyppää sisältöön

Norjassa sotalaiva ja säiliöalus ovat törmänneet Bergenin pohjoispuolella – kahdeksan loukkaantui

Haverin takia Norjassa joudutaan supistamaan öljyntuotantoa.

Norjassa sotalaiva ja säiliöalus ovat törmänneet Bergenin pohjoispuolella – kahdeksan loukkaantui
Norjassa sotalaiva ja säiliöalus ovat törmänneet Bergenin pohjoispuolella – kahdeksan loukkaantui

Norjan laivaston KNM Helge Ingstad -fregatti ja säiliöalus Sola TS ovat törmänneet Norjassa Bergenin pohjoispuolella. Onnettomuus tapahtui, kun säiliöalus oli lähdössä öljysatamasta. 134-metrisen sotalaivan kerrotaan menettäneen ohjattavuutensa.

Viimeisten tietojen mukaan törmäyksessä oli mukana myös hinaaja-alus, kertoo Norjan yleisradio (siirryt toiseen palveluun).

Tieto tapahtuneesta tuli torstaina aamuneljältä paikallista aikaa. Alueella on meneillään pelastusoperaatio.

Norjan laivaston fregatti KNM Helge Ingstad, joka on vaarassa upota törmättyään tankkeriin, Öygardenissa 8. marraskuuta. Kuva: Marit Hommedal / Scanpix / Lehtikuva

Kahdeksan sota-aluksen miehistön jäsentä on loukkaantunut. Kaikki aluksen 137 miehistön jäsentä on evakuoitu laivasta, joka on saanut vuodon ja voimakkaan kallistuman.

– On olemassa vakava vaara, että fregatti uppoaa. Sen kyljessä on reikä, ja vettä tulee sisään enemmän kuin saadaan pumpattua ulos. Vuoto ei ole hallinnassa, ja laivan perä on painunut syvälle veden alle, sanoi pelastustoimia johtava Eirik Walle.

KNM Helge Ingstad -fregatti kuuluu Naton merellisiin valmiusjoukkoihin. Alus oli palaamassa Naton Trident Juncture -harjoituksista Norjan laivaston päätukikohtaan Haakonsverniin.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Säiliöaluksen miehistön kerrotaan selvinneen vammoitta, heitä on 23. Alus ei ole vaarassa upota, kertovat viranomaiset. Aluksella on lastinaan 625 000 barrelia raakaöljyä.

Tankkeri odottaa merellä tilanteen selkiytymistä. Toistaiseksi ei ole tietoja öljyvahingoista.

Haittaa öljyn- ja kaasuntuotannolle

Norjalainen energiayhtiö Equinor (entinen Statoil) ilmoittaa sulkevansa Sturen öljyterminaalin, joka sijaitsee turmapaikan lähellä.

Lisäksi tuotantotoiminta kahdella öljy- ja kaasukentällä lakkautetaan toistaiseksi. Kyse on varotoimenpiteestä.

Equinor sanoo täyttävänsä tuotantovaatimuksensa huolimatta siitä, että osa tuotantolaitteista suljetaan.