1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Meri-Lappi

Lappian tiukan kiinteistökuurin tulos: 10 000 neliötä pois ja vuosittain 1,5 miljoonan säästöt

Toimintaa ja kiinteistöjä karsittiin muun muassa Keminmaasta ja Kolarista. Säästöjä kertyi tuntuvasti.

Meri-Lappi
Ammattiopisto Lappia.
Paula Hiljanen / Yle

Koulutuskuntayhtymä Lappia on onnistunut vähentämään kiinteistökulujaan merkittävästi rankan karsimisen seurauksena. Kiinteistömassaa on onnistuttu karsimaan reilu 10 000 neliötä, mikä tietää merkittäviä vuotuisia säästöä.

Vajaakäytöllä olleita kiinteistöjä on purettu, myyty ja vuokrattu ja onpa Kemissä Sammonkadun asuntolarakennus hävinnyt omistuksesta tulipalonkin kautta.

– 73 000 neliön kokonaisuudesta on päädytty noin 60 000 neliöön. Euromääräisesti on saatu käyttötalouteen noin puolentoista miljoonan euron vuosittainen lisä, eli nämä ovat olleet merkittäviä ratkaisuja, sanoo kuntayhtymän johtaja Virpi Lilja.

Raju säästökuuri ei mennyt kivuitta

Kiinteistöjen vähentämisinen on liittynyt Lappian viime vuosien säästöohjelmaan, jolla se on pyrkinyt paikkaamaan rahoitusvajettaan. Muutoskuuri on ollut paikoin raju.

Kuohuntaa herättivät aikanaan ainakin päätökset Kolarin ja Keminmaan toimipisteiden lakkauttamisesta. Kolarin kunta päätyi jopa irtaantumaan Lappiasta ja liittyi Rovaniemen koulutuskuntayhtymään ja Keminmaassakin asia oli jo kunnanhallituksen esityslistalla.

Lappian kannalta menestyksekkäämpiä esimerkkejä kiinteistökulujen vähentämisestä ovat olleet Louen maatalouskoulutuksen tiloihin houkutellut teurastamo ja lihanjalostamo Meän liha Oy ja jäätelötehdas Arctic Ice Cream Factory.

Tornion Sähkötalolle etsitään vielä käyttäjää

Tällä hetkellä uutta käyttöä etsitään vain Tornion kampuksella sijaitsevalle niinsanotulle Sähkötalolle. Siitä oli jo käyty neuvotteluja Tornion kaupungin kanssa, mutta kaupunki päätyi kuitenkin toisenlaiseen ratkaisuun.

Sähkötalo on parhaillaan remontin kohteena, joten se on taloteknisesti hyvässä iskussa, sanoo Lilja.

– Siellä on luokkatiloja, työskentelytiloja ja asuntoja – se on edelleenkin asumiskäytössä, muutama huoneisto sieltä löytyy. Pienyritystilaa, asunnoiksi muutettavaa tilaa, monenlaista käyttötarkoitusta voisi joku kekseliäs sille löytää.

Liljan mukaan Lappian kiinteistömassa alkaa nyt olla likimain tasapainossa.

– Päiväkäyttöä kun katsotaan koska koulu pyörii pääasiassa päiväaikaan, niin tiloissa on välillä tiiviskin tunnelma. Mutta laskennallisesti on edelleen tehostamistarvetta, Lilja sanoo.

Lappiassa pohdittiin jo kiinteistöjen yhtiöittämistä, mutta yhtymähallitus päätti ettei siihen lähdetä toistaiseksi. Ulkopuolisen selvityksen perusteella säästöjä ei olisi kertynyt toivotusti.

Lue seuraavaksi