Näinkö karkea virhe romahdutti ala-asteen luokkahuoneen sisäkaton? Ruuvien sijasta käytettiin nauloja

Helsingissä aiotaan tarkistaa kaikki virheen tehneen urakoitsijan, mutta myös muiden tekemät, samantyyppiset korjaukset kaupungin rakennuksissa.

Oulunkylän ala-asteella katosta rojahti alas isot määrät selluvillaa. Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Syy luokkahuoneen sisäkaton romahtamiseen on selviämässä.

Helsingissä Oulunkylän ala-asteella osa sisäkatosta rysähti alas vasta remontoidussa luokassa viime viikonloppuna.

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki kertoo, että romahduksen aiheutti vääränlainen kiinnitys.

– Se on selvinnyt, että sisäkaton rakenne, joka olisi pitänyt kiinnittää ruuveilla, oli kiinnitetty nauloilla. Siksi se on päässyt tipahtamaan alas, Sinnemäki totesi kaupunginvaltuustossa keskiviikkona.

Ala-asteen rakennuksen peruskorjaus valmistui kaksi vuotta sitten.

Sinnemäen mukaan kaupunki aikoo tarkistaa nyt kaikki samantyyppiset korjaukset, jotka Oulunkylän ala-asteen katon korjannut urakoitsija on tehnyt. Myös muiden urakoitsijoiden tekemät, mutta vastaavanlaiset korjaukset viime vuosilta tutkitaan.

Helsingissä Oulunkylän ala-asteella havaittiin maanantaiaamuna, että yhden luokkahuoneen sisäkatto oli romahtanut. Koska katto romahti todennäköisesti viikonloppuna, luokkahuoneessa ei ollut lapsia tai opettajia. Oulunkylän ala-asteella tehtiin peruskorjaus hiljattain. Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Lisäksi on tarkoitus selvittää, miksi korjaushankkeen valvonta ei huomannut sisäkaton kiinnityksessä tapahtunutta virhettä.

Sinnemäki korostaa, että virheen tehnyttä urakoitsijaa ei valittu pelkästään hinnan perusteella.

– Hankintapäätös tästä korjauksesta on tehty puoliksi hintakriteereillä ja puoliksi laatupisteillä. Eli halvinta hintaa ei ole haettu.

Urakoitsija on sittemmin tehnyt konkurssin.

Oppilaita kuljetetaan Onnentielle

Luokkahuonetta, jossa sisäkatto romahti, ei luonnollisesti voida tällä hetkellä käyttää, mutta varmuuden vuoksi koko koulun kyseinen siipi on käyttökiellossa. Aiemmin kerrottiin, että tyhjennetyt luokat olisivat pois käytöstä 1–3 viikkoa.

Sinnemäen mukaan oppilaille on ensi viikosta lähtien varattu väistötilat Onnentiellä. Tästä, kuljetuksista ja muista koulun arkeen liittyvistä kysymyksistä tiedotetaan lisää tänään torstaina.

Oulunkylän ala-aste. Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander