"Jauhelihataikinan sekaan voi laittaa ihan mitä vaan" – Aistit tottuvat uusiin makuihin nopeasti, uskoo Suomessa vuosia asunut bulgarialaismies

Bulgariasta noin 40 vuotta sitten Suomeen muuttanut Vladimir Sgurev kertoo, miten jauheliharuokia voisi bulgarialaisittain maustaa.

mausteet
Vladimir Sgurev haistelee jauhelihataikinaa
Vladimir Sgurev haistaa jauhelihataikinaa. Sillä varmistetaan, että mausteet ovat kohdallaan.Kari Kosonen/Yle

Lappeenrantalaisen Vladimir Sgurevin entisessä kotimaassa Bulgariassa jauheliha on vähintään yhtä yleinen ruokien raaka-aine kuin Suomessa. Jauhelihasta Bulgariassa tehdään lihapullia, mureketta, pihvejä tai sitä laitetaan esimerkiksi paprikan täytteeksi.

Vladimir Sgurev kertoo bulgarialaisesta keittiöstä ja kehottaa meitä suomalaisia rohkeasti käyttämään mausteita.

Vladimir Sgurev
Kari Kosonen/Yle

Kun Bulgariassa tulee kesällä uudet perunat, ei kenellekään tule mieleen lähteä niitä keittämään. Perunat lohkotaan, maustetaan suolalla ja pippurilla ja paistetaan pannulla kannen alla.

Vladimir Sgurev
Jauhelihataikinaa vaivataan käsin
Kari Kosonen/Yle

Jauhelihataikinaa kannattaa haistaa, että tuoksu on hyvä. Kun taikina ei enää tartu käteen, on se valmis paistettavaksi. Itse tykkään vaivata taikinan käsin.

Vladimir Sgurev
Kananmuna rikotaan jauhelihataikinaan
Kari Kosonen/Yle

Ennen vanhaan kun Bulgariassa ei ollut hiivaa, niin sekoitettiin keskenään pieni purkillinen bulgarianjogurttia ja teelusikallinen soodaa. Se ajaa saman asian kuin hiiva.

Vladimir Sgurev
Raaka lihapulla
Kari Kosonen/Yle

Supa topcheta on lihapallosoppa. Ne ovat aika pieniä palloja. Siksi se ei ole lihapullasoppa.

Vladimir Sgurev
Vladimir Sgurev keittää keittoa
Kari Kosonen/Yle

Käytän ruoanlaittoon auringonkukkaöljyä. Koko elämäni olen syönyt auringonkukkaöljyä ja olen siihen niin tottunut. Totta kai kreikkalaiset mainostavat omaa oliiviöljyään, mutta Bulgariassa on paljon auringonkukkapeltoja. Suomessa on iät ja ajat käytetty voita.

Vladimir Sgurev
Mies tekee jauhelihapihvejä
Kari Kosonen/Yle

Jos teet jauhelihasta jonkun mössön, voit laittaa siihen sekaan ihan mitä lystää. Vaikka raastettua suolakurkkua, chiliä, vihanneksia, juustokuminaa, jauhettua perunaa, valkosipulia tai juustoraastetta. Tulee lisää vivahteita.

Vladimir Sgurev
Vladimir Sgurev näyttää pihvejä

Kun Bulgariassa kysytään, mitä haluat ruoaksi, vastaus on lähes aina kyfte.

Vladimir Sgurev
Vladimir Sgurev
Kari Kosonen/Yle

Olin Lappeenrannan Kimpisen koulussa pitkään musiikinopettajana. Ensimmäisenä talvena ei koulussa ollut tarjolla muuta maustetta kuin suolaa. Tein kouluun sellaisen mausteastian, johon laitoimme mustapippuria, tabascoa, aromisuolaa ja pippurisekoitusta. Kun minä otin mustapippuria, niin kohta muut seurasivat perässä.

Vladimir Sgurev
Vladimir Sgurev näyttää maustepurkkia

Maustehyllystäni löytyvät aina suola, mustapippuri, chili paprika, pippurisekoitus ja juustokumina eli jeera. Mausteita kannattaa käyttää rohkeasti. Joku aisti saattaa aluksi säikähtää, kun saa uuden maun, mutta siihen tottuu nopeasti.

Vladimir Sgurev
Jauhelihapihvejä pannulla
Kari Kosonen/Yle

Tärkeä on kääntää kyftejä eli jauhelihapihvejä paistamisen aikana muutaman kerran, ei vain kerran. Pihveistä tulee mehevämpiä. Pihvejä ei saa paistamisen aikana painella, koska muuten mehukas neste tulee niistä ulos.

Vladimir Sgurev
Jauhelihapihvejä ja täytettyjä paprikoita
Kari Kosonen/Yle

Bulgariassa on erilaisia vihanneksia ollut vuosisatoja ja siksi paprikoitakin on pieniä, suuria, pitkiä, lyhyitä, suippoja ja monen erivärisiä. Suomeen erikoisia vihanneksia alkoi vasta 1960-luvulla, siksi niiden käyttö ei ole yhtä tavallista kuin Bulgariassa.

Vladimir Sgurev
Vladimir Sgurev ruokapöydän ääressä
Vladimir Sgurev muutti Suomeen vuonna 1978. Hän jäi muutama vuosi sitten eläkkeelle Lappeenrannan Kimpisen koulun musiikinopettajan virasta.Kari Kosonen/Yle

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus