Hyppää sisältöön

Johtava Schjerfbeck-asiantuntija on huolissaan Riihimäen taidemuseon tulevaisuudesta

Taidehistorioitsija Leena Ahtola-Moorhouse ei usko kaupunkilaisten välttämättä ymmärtävän, minkälainen taidekokoelma heillä on hallussaan.

Leena Ahtola-Moorehouse on arvostettu Schjerfbeck-asiantuntija. Kuva: Yehia Eweis / Valtion taidemuseo

Suomen johtava Helene Schjerfbeck -asiantuntija, taidehistorioitsija Leena Ahtola-Moorhouse kehottaa Riihimäen kaupunkia miettimään, miten se voisi varmistaa taidemuseonsa toiminnan jatkossakin.

– Jos on rahavaikeuksia, niin sitten voi keksiä miten asioita voisi hoitaa vähän eri tavalla, mutta ei missään tapauksessa pidä lopettaa sitä.

Hän pitää museon Tatjana ja Pentti Wähäjärven (siirryt toiseen palveluun) kokoelmaa arvokkaana.

– Siellä on todella hienoja teoksia, eikä ainoastaan Helene Schjerfbeckiltä. Siellä on myös Ellen Thesleffiä, joka on toinen suuri rakkauteni, sekä myös Ruokokoskea, Sallista, ja onpa siellä Gallen-Kallelankin pieni jännä teos, Ahtola-Moorehouse tietää.

– Kunnioittakaa sitä, kuntalaiset eivät tiedä mitä heillä on, arvelee taidehistorioitsija.

Leena Ahtola-Moorhouse sanoo pitävänsä törkeänä tekona sitä, jos Riihimäen kaupunki päätyy velkakierteensä ratkaisussa lopettamaan taidemuseonsa.

Ateneumin intendentin virasta eläkkeelle jäänyt Leena Ahtola-Moorhouse on erikoistunut kuvanveistoon ja Suomen kultakauden naismaalareihin.

Riihimäki laskee museokeskuksen hintaa

Tällä hetkellä taidemuseon lopettaminen ei ole Riihimäen kaupungin suunnitelmissa. Parhaillaan laskeskellaan, mitä kaupungin pyörittämien museoiden keskittäminen perustettavaan museokeskukseen maksaisi.

Rakennus voisi tulla Suomen lasimuseon naapuriksi. Uudisrakennuksessa voisi toimia taidemuseon ja kaupunginmuseon lisäksi mahdollisesti uusi Erämuseo.

Kustannusarvio selvinnee kevään kuluessa.