1. yle.fi
  2. Uutiset

Hamina tiesi 100-metrisen lipputangon lujuuslaskelmien puutteet jo yli kuukausi sitten – pystytti tangon silti

Kaupunginjohtaja Hannu Muhonen Ylelle: Mitään turvallisuusriskejä ei oteta.

lipputanko
Satametrinen lipputanko pitkin pituuttaan hiekkakentällä Haminassa.
Venäjällä valmistettu lipputanko on koottu yhdestätoista osasta ja koottu Haminassa kiilaamalla osat yhteen.Kari Saastamoinen / Yle

Haminan 100-metrisen lipputangon laskelmien puutteet olivat kaupungin tiedossa jo lokakuun alussa.

Näin kerrotaan tiedotteessa, jonka allekirjoittajiin kuuluu Haminan kaupungin ja lipputangon rakennelaskelmia tarkastaneen A-insinöörien edustajia.

A-insinöörit huomasi reilu kuukausi sitten, että urakoitsijan toimittamissa lipputangon lujuuslaskelmissa oli puutteita. Tiedotteessa todetaan, että teräsrakenneurakoitsijan toimittamat laskelmat eivät antaneet luotettavaa kuvaa 100 metriä korkean lipputangon rakenteesta.

Venäjällä valmistettu lipputanko on rakennettu 11 osasta. Osia ei ole yhdistetty toisiinsa hitsaamalla, vaan ne on asennettu kitkaliitoksella toisiinsa.

A-insinöörien vertailulaskelmien mukaan Venäjällä valmistettu lipputanko ei täytä eurooppalaisia standardeja ja Suomessa vaadittuja kriteereitä.

Tiedotteen mukaan puutteista raportoitiin kaupungille heti lokakuun alussa. Silti lipputanko pystytettiin marraskuun alussa.

Haminan suurlipputanko
Venäläisvalmisteisen lipputanko on rakennettu kiinnittämällä 11 tangon osaa kitkaliitoksella toisiinsa.Pyry Sarkiola / Yle

"Selvitykset pitää tehdä"

Haminan johtava rakennustarkastaja Ari Brusila ei halua kommentoida, miksi kaupunki pystytti lipputangon, vaikka laskelmissa oli todettu puutteita.

Kaupunginjohtaja Hannu Muhonen totesi Radio Suomen suorassa haastattelussa, että kaupunki ei ota mitään riskejä turvallisuuden suhteen. Hänellä ei kuitenkaan ollut tarkempia tietoja pystyttämiseen liittyvistä päätöksistä.

– Standardien selvitykset pitää tietenkin tehdä. Mitään turvallisuusriskejä ei oteta, Muhonen toisti.

Lisätietoja lujuuslaskelmien paikkansapitävyydestä odotetaan perjantaina.

Hannu Muhonen
Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.Pyry Sarkiola / Yle

Muhonen muistuttaa, että satametrisen lipputangon pystyttäminen on Suomessa uniikkitapaus.

– Runoilija Hellaakoskea siteeraten: "Tietä käyden tien on vanki, vapaa on vain umpihanki", ja kyllä tässä umpihangen puolella ollaan. Tämä on nyt vain käytävä lävitse, ei sen ihmeempää. Jos halutaan jotain uutta, jonkun on se tie aina käytävä, Muhonen kuvailee.

Epäselvyyksien vuoksi Haminan kaupunki on toistaiseksi keskeyttänyt maksut yritykselle, joka toimitti kaupungille Euroopan korkeimman lipputangon. Lipputangon toimittaja on ADS Finland -niminen yritys. Se puolestaan teetätti tangon pietarilaisella Amira Group -konepajalla Venäjällä.

Selvitystöiden ajaksi kaupunki on jättänyt osan maksueristä maksamatta. Lipputangolle ei ole vielä annettu käyttöönottolupaa.

Aita ympärille tarvittaessa

Tankoon liittyvistä uusista selvityksistä päätettiin työmaakokouksessa tiistaina 6. marraskuuta. Tarkoituksena on varmistaa, että tanko pysyy turvallisesti pystyssä.

Sata metriä korkea tanko sijaitsee hiekkakentällä.

Tanko ei kaatuessaan yltäisi lähimpiin rakennuksiin. Se voisi kuitenkin yltää Merikadun reunaan. Jos tanko siis todettaisiin mahdollisesti epävakaaksi, katu saatettaisiin joutua osittain sulkemaan.

Kaupunki on myös varautunut tarvittaessa aitaamaan lipputangon ympäristön.

Suurlipulla on ollut epäonnea

Alun perin maailman suurimman Suomen lipun piti liehua salossa jo toukokuussa, jolloin Suomen lippu täytti tasan 100 vuotta.

Aikataulu ei pitänyt, koska rakentamiskustannukset nousivat odotettua korkeammiksi. Kaupunki joutui harkitsemaan tangon pituuden ja materiaalin uusiksi.

Lopulta satametrinen tanko päätettiin tehdä puun sijaan teräksestä. Tanko maksaa kaupungille lähes 740 000 euroa. Kaupungin piti myöntää sen rakentamiseksi yli puolen miljoonan euron lisämääräraha.

Lisäksi kaupunkilaiset ovat vastustaneet hanketta.

Tangon kuljettaminen Haminaan ei sekään onnistunut täysin ongelmitta. Sen toimitus viivästyi vuorokaudella, sillä Pietarista lähtenyt kuorma jumittui Vaalimaalle tullimuodollisuuksien venyttyä.

Koripallokentän kokoinen Suomen lippu on tarkoitus vetää salkoon 3. joulukuuta järjestettävässä juhlassa.

Täydennetty klo 12.47 Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhosen kommenteilla.

Täydennetty klo 15.34 Haminan kaupungin tiedotteen pohjalta, jonka mukaan keskeyttänyt maksuerien maksamisen tangon toimittajalle.

Lue myös:

Epäonni Haminan jättimäisen lipputangon ympärillä jatkuu – sen kestävyyteen ei voi luottaa

Lue seuraavaksi