Kalifornian joukkoampuja oli 28-vuotias sotaveteraani – moni paikalla olleista oli selviytynyt hengissä Las Vegasin verilöylystä

Ammuskelu tapahtui ravintolassa, jossa oli paikalla satoja nuoria.

Kalifornia
Ammuskelua paennut nainen halasi sukulaistaan Thousand Oaksissa torstaina.
Ammuskelua paennut nainen halasi sukulaistaan Thousand Oaksissa 8. marraskuuta.Mike Nelson / EPA

Kaliforniassa 12 ihmistä ja itsensä kuoliaaksi ampunut mies oli 28-vuotias sotaveteraani, kertoo Venturan piirikunnan sheriffi. Motiivi verilöylylle ei ole tiedossa.

Sheriffin mukaan merijalkaväessä aiemmin palvellut mies on ollut vuosien mittaan useita kertoja tekemisissä poliisin kanssa. Ampujan on epäilty kärsineen traumaperäisestä stressihäiriöstä.

Poliisin mukaan mustiin pukeutunut mies heitti täyteen tanssisaliin savupommin, jonka jälkeen hän ampui saliin sisälle kymmeniä laukauksia.

Thousand Oakesissa, Etelä-Kaliforniassa tapahtuneessa ammuskelussa sai poliisin mukaan surmansa 12 ihmistä. Lisäksi 12 ihmistä on saanut lievempiä vammoja. Miehen epäillään ampuneen itsensä verilöylyn päätteeksi.

Yksi uhreista oli paikalla ollut poliisi, joka yritti pysäyttää ampujaa. Poliisi kuoli saamiinsa vammoihin.

Miehen käyttämä ase oli .45-kaliiperinen käsiase..

Borderline Bar & Grill -ravintolassa kerrotaan olleen opiskelijailta ja paikalla oli satoja nuoria.

Nuoret kertovat pelastautumisestaan

Erica-niminen nainen kertoo NBC-uutiskanavalle kokemuksistaan:

– Laukauksia kuului.Me olimme piilossa tuolien alla ja sitten siellä oli ikäänkuin joku pieni savupommi. Kaverini todellakin näki sen. Hän näki, kun savupommi laukesi ja sitten kaikki huusivat "juoskaa". Me ryntäsimme ulos ja yritimme päästä autoni luo.

Jordan-niminen mies kertoo, mitä hänen ystävänsä oli kokenut:

– Hänellä [ystävällä] ei ollut paitaa päällään, hän oli sekaisin ja verinen. Hän kertoi olleensa baarissa, kun ampuja tuli ja alkoi ampua. Hän ja hänen kaverinsa yrittivät hajaantua ja suojautua ja päästä pois sieltä niin nopeasti kuin suinkin. He rikkoivat ikkunan ja päästivät tytöt ulos. Mutta hänen kaverinsa Tim sai luodin olkapäänsä läpi.

Kartta
Ilkka Kemppinen / Yle
Poliseja partioimassa ammuskelupaikan lähellä Thousand Oaksissa 8. marraskuuta.
Poliiseja partioimassa ammuskelupaikan lähellä Thousand Oaksissa 8. marraskuuta.Mike Nelson / EPA

Moni joukkoampumista todistanut oli selviytynyt Las Vegasin verilöylystä

Kalifornian joukkoampumista oli todistamassa samoja ihmisiä, jotka selvisivät hengissä Yhdysvaltain historian pahimman joukkoampumisesta Las Vegasissa viime vuonna. Tuolloin surmansa sai 58 ihmistä, kun mies ampui hotellihuoneestaan kohti ihmisiä, jotka seurasivat konserttia.

Verkkolehti Buzz Feed (siirryt toiseen palveluun) on haastatellut useita tanssiravintolassa olleita tai sen tapahtumia läheltä seuranneita nuoria, joille järkyttävä kokemus joukkoampumisesta oli jo toinen.

Yksi heistä on Molly-niminen nainen, joka julkaisi pian ammuskelun jälkeen viestin Facebook-tilillään:

– En voi uskoa, että sanon tämän jälleen: Olen elossa ja turvassa kotona.

Molly kertoi Buzz Feedille, että on yrittänyt tavoitella epätoivoisesti ystäviään, joiden kanssa hän oli viettämässä iltaa tanssiravintolassa.

Niin ikään Las Vegasin verilöylystä hengissä selvinneet Casey, 25, ja hänen poikaystävänsä joutuivat eilen todistamaan uudelleen järkyttävää tragediaa. Poikaystävän veli soitti tanssiravintolasta kaksikolle vain muutamia minuutteja ammuskelun jälkeen. Pariskunta kiirehti paikalle auttamaan uhreja vajaan puolen tunnin kuluttua ensiaputarvikkeet mukanaan.

– Olin murtunut. Itkin, koska tiesin millaista tuskaa he tunsivat sillä hetkellä, hän kertoo.

Yksi ravintolan kanta-asiakkaisiin kuuluva, 24-vuotias Jessica kertoi jättäneensä keskiviikkona baari-illan väliin, koska hänellä oli tiedossa pitkä työpäivä torstaina. Hän oli Las Vegasin konsertissa viime vuonna.

Jessican arvion mukaan ainakin 15 Las Vegasista selviytynyttä oli kalifornialaisen tanssiravintolan vakioasiakkaita.

Lähteet: AFP, AP