1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. diabetes

Uusi keksintö lupaa apua diabeetikoille: "Lämpösäteily voi paljastaa infektioita, joita ei silmin havaita"

Diabeetikkojen jalkapohjiin voi syntyä kovettumia, joiden aiheuttamat haavat voivat johtaa pahimmassa tapauksessa amputaatioon.

diabetes
Infrapunakuvausta
Infrapunakamera tuottaa erilaisia värikarttoja ihon pintalämpötilan vaihteluista.Marko Melto / Yle

Suomessa arvioidaan olevan 300 000 tyypin 1 tai tyypin 2 diabeetikkoa. Sen lisäksi noin 200 000 sairastaa tietämättään diabetestä.

Diabetesta sairastavat voivat kärsiä hermosto- tai verenkierto-ongelmista. Tämän seurauksena diabeetikoiden jalkapohjiin voi syntyä kovettumia, jotka ovat alttiita infektioille.

Rami Luttinen
Rami Luttinen uskoo, että kuvantamisjärjestelmän avulla voidaan ehkäistä amputaatioita.Marko Melto / Yle

Mitä aikaisemmin ongelma havaitaan, sitä nopeammin hoito voidaan käynnistää. Tähän tähtää tamperelaisyrityksen kehittämä infrapunakuvantamisjärjestelmä, joka mittaa eroja ihon pintalämpötilassa.

– Nämä erot saattavat kertoa tulehduksellisista tekijöistä, minkä lisäksi voidaan havaita ongelmia verenkierrossa tai hermostossa, Thermidas Oy:n maajohtaja Rami Luttinen sanoo.

Julkaisuja pian odotettavissa

Tamperelaisyrityksen keksintö sisältää kameran, tietokoneen, liikkuvan työpisteen ja ohjelmiston kuvien hallintaan. Värialueiden vaihtelu kertoo pintalämpötilan eroista, minkä perusteella voidaan ennakoida muutoksia kudoksissa tai muun kehon toiminnassa.

Infrapunakuvaus jalat
Erot jalkojen pintalämpötiloissa erottuvat selvästi lämpökuvassa.Marko Melto / Yle

Rami Luttisen mukaan mahdolliset ongelmat voidaan havaita infapunakameralla huomattavasti aiemmin kuin silmänvaraisesti arvioiden. Paras hyöty järjestelmästä saadaan, kun tilannetta seurataan säännöllisesti määrättyinä aikoina.

– Järjestelmän havaitsema lämpötilan muutos voi kertoa infektiosta, joka saattaa pahimmillaan johtaa amputaatioon.

Suomessa tehdään yli tuhat eritasoista alaraaja-amputaatiota vuosittain. Rami Luttisen mukaan infrapunakuvantamisjärjestelmä voi toimia hoitotyön apuna. Varsinaisen diagnoosin tekee aina lääkäri tai muu asiantuntija.

Järjestelmää käytetään tällä hetkellä paitsi yrityksen omissa tiloissa myös sairaaloissa tutkimustyöhön eri puolilla Suomea. Kliinistä näyttöä järjestelmän toimivuudesta ei Rami Luttisen mukaan vielä ole, mutta tietoa laitteen toimivuudesta on odotettavissa lähiaikoina.

Lue seuraavaksi