Hyppää sisältöön

Poikkeuksellinen konsertti tuo Alavan kirkkoon amerikkalaisen gospelartistin, entisen Idols-tähden ja "aidon mustan Savon-miehen"

Amerikkalaisen gospelartisti Everett W. Millerin houkutteli Kuopioon mahdollisuus esiintyä sinfoniaorkesterin säestämänä.

Kristiina Brask ja Popo Salami ovat Kuopiossa Alavan kirkossa järjestettävän gospelkonsertin tähtisolistit. Kuva: Matti Myller / Yle

Iloa. Riemua. Rakkautta. Ehkä kyyneleitäkin. Niitä kaikkia on luvassa Alavan kirkossa isänpäivänä järjestettävässä suuressa gospelkonsertissa.

Näin lupaa yksi konsertin tähtisolisteista, nigerialaislähtöinen Popo Salami, joka kutsuu itseään haastattelussa "aidoksi, mustaksi Savon-mieheksi". Hän esiintyy sunnuntai-iltana yhdessä Idolsista tunnetuksi tulleen Kristiina Braskin kanssa.

– Hän on suomalainen, mutta sisimmässään hän on afrikkalainen tai karibialainen. Hänellä on paljon iloa, kuvailee Popo Salami laulajakollegaansa.

Ehkä hän on osaksi oikeassa. Leppävirralta kotoisin oleva Brask kertoo katsoneensa lapsena elokuvaa, jossa laulettiin Oh Happy Daytä ja tanssittiin kirkossa.

– Silloin sanoin äidille, että olisin halunnut syntyä toiseen maahan, jossa kirkkokulttuuri olisi tuollaista. Toisaalta arvostan myös hartautta. Ne eivät ole toisiaan poissulkevia asioita.

Kristiina Brask harjoittelee Rauno Tikkasen johtaman AmKo-Sinfonian säestyksellä. Kuva: Matti Myller / Yle

"Kaikki voi päättyä nyt"

Brask sijoittui kolmanneksi vuoden 2007 Idols-kilpailussa, solmi heti samana vuonna levytyssopimuksen ja keikkaili. Muutama vuosi vierähti ja tähti oli tekemässä jo kolmatta albumiaan. Jokin kuitenkin painoi menestystä niittänyttä pop-laulajatarta.

– Olin jo pitkään pohtinut ja kysynyt Jumalalta, että onko tämä Jumala sitä mitä haluat, että teen.

Vastaus oli pysäyttävä. Brask oli viettämässä joululomaa vanhempiensa luona, kun hänen imusolmukkeensa turposi. Lääkärit epäilivät imusolmukesyöpää eli lymfoomaa.

– Jouduin miettimään, että kaikki voi päättyä nyt ja että miten olen elämäni elänyt.

Myöhemmin selvisi, ettei kyse ollut lymfoomasta. Kokemus kuitenkin auttoi Braskia löytämään oman tiensä, gospelin.

– Olihan siinä sellainenkin pikku juttu, että löysin Jeesuksen vuonna 2014. Olen aina uskonut Jumalaan, mutta silloin Jeesuksen merkitys avautui. Siitä asti on kaasua painettu gospelin suuntaan. Sitä haluan tehdä lopun ikäni.

– Kun tämä ihana nainen kertoi, että hän haluaa laulaa gospelia, sanoin, että "Oh yeah sister", Popo Salami huikkaa.

Käännösversio rakastetusta Suojelusenkelistä

Sunnuntain gospelkonsertissa on peräti 150-henkinen esiintyjäkaarti. Mukana ovat muun muassa Kuopion konservatorion ja Savonia-ammattikorkeakoulun sinfoniaorkesteri, Alavan kirkkokuoro & band, Savonia-ammattikorkeakoulun lauluyhtye ja kuoro sekä Zipporim-kuoro.

Ohjelmassa on sekä amerikkalaista ja suomalaista gospelia että jazzsäveliä.

Idea konserttiin sai kipinän uskomattomasta lauluäänestä.

– Tapasin Sari "Sakke" Walleniuksen, joka kertoi, että tuntee tällaisen Everett W. Millerin, koska on itse laulanut Up With People -ryhmässä. Youtuben ihmeellisestä maailmasta katsoin, että onpa mieletön laulaja, kertoo Alavan seurakunnan kanttori Ossi Jauhiainen.

Seuraavaksi Jauhiainen marssi Savonia-ammattikorkeakoulun musiikin lehtorin Rauno Tikkasen puheille, joka innostui konsertti-ideasta.

Gospelkonsertin isä, Alavan seurakunnan kanttori Ossi Jauhiainen. Kuva: Matti Myller / Yle

– Kun hän esitteli tämän gospeltähden straight from Nashville Tennessee, USA, innostuin siitä. Tämä sopii meidän opiskelijoidemme opintopolkuun tosi hyvin, konsertin kapellimestarina toimiva Tikkanen kertoo.

Lukuisten gospelin huippuartistien kanssa laulanut Miller saapuu Kuopioon vasta perjantaina. Syrjäiseen savolaiskaupunkiin hänet houkutteli mahdollisuus esiintyä sinfoniaorkesterin säestämänä.

– Tämä on ollut haasteellista. Everett W. Millerin kappaleista tuli pelkät äänitiedostot ja siitä piti lähteä orkesterisovituksia korvakuulolta arrailemaan.

Konsertissa kuullaan ensimmäistä kertaa rakastetun Suojelusenkeli-laulun englanninkielinen versio. Käännöstyön on tehnyt Kristiina Brask.

– Me myös videoimme viikolla Millerin kanssa tämän version Suojelusenkelistä. Video julkaistaan hamassa tulevaisuudessa tammi–helmikuun puolella, Jauhiainen kertoo.

Created to Worship You – Suuri gospelkonsertti järjestetään Alavan kirkossa 11.11.2018 klo 18.