Manfred Weberistä EPP:n ehdokas EU:n tärkeimpään virkaan, Stubb jäi tappiolle – Katso videolta Ylen erikoislähetys valintatilaisuudesta

Weber voitti keskustaoikeiston äänestyksen ylivoimaisesti. Alexander Stubbin saalis jäi alle neljäsosaan annetuista äänistä.

Erikoislähetys: Stubb vai Weber ehdolle EU-komission puheenjohtajaksi?
Erikoislähetys: Stubb vai Weber ehdolle EU-komission puheenjohtajaksi?

HELSINKI Manfred Weber on voittanut kisan Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokkuudesta. Weber on keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmittymän ehdokas EU-komission seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Saksalainen Weber valittiin tehtävään salaisella lippuäänestyksellä EPP:n puoluekokouksessa Helsingissä. Hän sai 492 ääntä, kun vastaehdokas, entinen pääministeri Alexander Stubb jäi 127 ääneen.

Manfred Weber Helsingissä 8. marraskuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Stubb piti tulosta odotusten mukaisena.

– Minä olen hirveän tyytyväinen. Suhteutettuna julkiseen tukeen, niin aika lähellä sitä. Joskin ehkä vähän parempi, Stubb sanoi äänestyksen jälkeen.

Stubb sanoi aikovansa palata maanantaina takaisin Luxemburgiin jatkamaan tehtävässään Euroopan investointipankin varapääjohtajana. Hän ei ottanut kantaa siihen, mitä hän aikoo tehdä kun hänen kautensa pankissa päättyy elokuussa.

– Aion ottaa tiimin kanssa muutaman lasillisen viiniä, Stubb kuvaili lähituntien suunnitelmiaan.

Weber oli kisassa selvä ennakkosuosikki, sillä iso osa EPP:n jäsenpuolueista oli ilmaissut tukevansa häntä.

– Haluan alleviivata, että tämä ei ole menestys vain yhdelle ihmiselle, vaan meille kaikille, Weber sanoi lyhyessä kiitospuheessaan.

Weber on EPP:n europarlamenttiryhmän johtaja. Hän edustaa Baijerin kristillissosiaalista CSU-puoluetta. Weber on korostanut puheissaan sitä, että EPP:n täytyy välttää jakolinjojen syntyminen Euroopan sisälle.

– Me olemme sillanrakentajia, hän sanoi lavalla.

Weber vetää puolueen vaalikampanjaa ensi toukokuun eurovaaleissa. Weberin mukaan EPP:n tavoitteena on säilyttää suurimman ryhmän asema Euroopan parlamentissa.

Hän piti myös selvänä, että suurimman puolueen kärkiehdokkaalla on mandaatti päästä EU-komission puheenjohtajaksi. Järjestelmä ei ole automaatti, sillä menettelyä ei ole kirjattu EU:n perussopimuksiin, vaan se perustuu puolueryhmien väliseen yhteisymmärrykseen.

Komission puheenjohtajaksi valittavalla henkilöllä täytyy olla myös jäsenmaiden tuki.

EPP on parlamentin ensimmäinen puolueryhmittymä, joka on valinnut kärkiehdokkaansa. Sosiaalidemokraattien ainoa ehdokas on komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans sen jälkeen kun toinen ehdokas jättäytyi pois.

Tarkoitus on, että puolueiden kärkiehdokkaat käyvät keskenään vaaliväittelyitä ja yrittävät näin tuoda eurovaalikampanjaa eurooppalaiselle tasolle.