1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansanäänestykset kertovat USA:n osavaltioiden erilaisuudesta – Alabamassa halutaan kieltää abortti, San Franciscossa määrätään yritykset maksamaan asunnottomien auttamisesta

Kalifornialaiset ilmoittivat kansanäänestyksessä haluavansa luopua kellojen siirtelystä ja siirtyä pysyvästi kesäaikaan. Ihan näin helposti se ei kuitenkaan käy.

Kongressivaalit
Äänestäjiä Bronxissa New Yorkissa.
Yhdysvaltalaisäänestäjillä oli tiistaina paljon muutakin pohdittavaa kuin se, ketä he äänestävät kongressiin. Kuvassa äänestäjiä Bronxissa New Yorkissa.Justin Lane / EPA-EFE

Hyväksytäänkö 1,4 miljoonaa uutta äänestäjää, laillistetaanko marihuana, tiukennetaanko aselakia?

Muun muassa tällaisia kysymyksiä äänestäjät saivat ratkaistavikseen kansanäänestyksissä, joita järjestettiin Yhdysvaltain eri osavaltioissa tiistain kongressivaalien yhteydessä.

Kansanäänestyksiä järjestettiin yhteensä 154, kertoo Governing-lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Aiheet vaihtelivat terveydenhuollosta ja ympäristönsuojelusta kellojensiirtelyyn. Tässä niistä muutamia:

Lisää äänestäjiä ja helpompaa äänestämistä

Floridassa äänestäjät päättivät, että tästä lähin myös rikoksista tuomitut ja tuomionsa kärsineet saavat äänestää (siirryt toiseen palveluun) vaaleissa.

Tämä tuo osavaltioon arviolta 1,4 miljoonaa äänioikeutettua lisää. Murhasta tai seksuaalirikoksista tuomittu menettää kuitenkin jatkossakin äänioikeutensa loppuiäkseen.

Floridan lainsäädäntö on ollut Kentuckyn, Iowan ja Virginian rinnalla Yhdysvaltain tiukin. Entiset vangit ovat voineet saada äänioikeutensa takaisin vain kuvernöörin päätöksellä.

Nainen saa vaalivirkailijalta tarran, jossa lukee I voted eli minä äänestin.
Floridassa äänestäjät päättivät sallia äänioikeuden yhä useammalle ja useissa osavaltioissa äänestämässä käymistä helpotettiin.Cristobal Herrer / EPA-EFE

Floridan, Marylandin, Michiganin ja Nevadan kansanäänestyksissä hyväksyttiin muutoksia, jotka helpottavat äänestäjäksi rekisteröitymistä ja äänestämistä. Esimerkiksi Michiganissa (siirryt toiseen palveluun) äänioikeutetut rekisteröidään jatkossa automaattisesti, jolleivät he kiellä sitä.

Arkansasissa ja Pohjois-Carolinassa äänestysvaatimuksia sen sijaan tiukennettiin lisäämällä niihin vaatimus kuvallisesta henkilökortista.

Korkeampaa minimipalkkaa ja verotuloja asunnottomille

Arkansas ja Missouri päättivät nostaa minimipalkkaa. Arkansasissa se nousee 7,85 dollarista 12 dollariin tunnilta ja Missourissa 8,5 dollarista 11 dollariin.

San Franciscon kaupungissa äänestäjät hyväksyivät (siirryt toiseen palveluun) yritysverojen nostamisen asunnottomien palvelujen rahoittamiseksi. Vaikka osa yrittäjistä vastusti veroa (siirryt toiseen palveluun), löytyi puolestapuhujiakin. Etunenässä oli kaupungin suurimman työnantajan, teknologiayhtiö Salesforcen toimitusjohtaja Marc Benioff.

– Asunnottomuus on meidän kaikkien vastuulla, Benioff tviittasi lokakuussa.

Monissa osavaltioissa äänestettiin julkisten koulujen rahoituksesta. Taustalla ovat opettajien lakot alhaisia palkkoja ja koulujen riittämätöntä rahoitusta vastaan.

Coloradossa torjuttiin esitys, joka olisi nostanut veroja koulujen rahoittamiseksi. Oklahomalaiset tyrmäsivät esityksen, joka olisi vapauttanut lisää varoja käytettäväksi opettajien palkkoihin ja päivittäiseen opetustoimintaan, Governing kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Arizonassa äänestäjät sen sijaan päättivät lopettaa ohjelman (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan yksityiskouluihin voi saada verovaroista rahoitettuja maksusitoumuksia. Opettajat valittivat, että maksusitoumukset vievät rahaa julkisilta kouluilta.

Opettajien toukokuinen marssi Raleighissa Pohjois-Carolinassa.
Julkisten koulujen opettajat ovat lakkoilleet ja osoittaneet mieltä useissa osavaltioissa. Kuvassa opettajien toukokuinen marssi Raleighissa Pohjois-Carolinassa.Caitlin Penna / EPA-EFE

Floridalaiset hyväksyivät aloitteen, jonka mukaan uudet verot ja maksut tai niiden nostaminen vaatii osavaltioparlamentissa kahden kolmasosan enemmistön. Muualla vastaava laki on johtanut koulujen rahoitusten vähenemiseen, kertoo The New York Times. (siirryt toiseen palveluun)

Pohjois-Carolina päätti alentaa ylintä tuloveroa.

Viesti Trumpille ja tyrmäys hiilidioksidiverolle

Floridalaiset hyväksyivät selvin luvuin osavaltion perustuslain muutoksen, joka kieltää öljyn- ja kaasunporauksen osavaltion rannikkovesillä.

Governing-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) äänestystulos oli viesti presidentti Donald Trumpille, jonka hallinto on väläyttänyt mahdollisuutta sallia öljyn- ja kaasunporaus myös sellaisilla rannikkovesillä, joilla se on ollut kielletty vuosia.

Kalifornialaiset päättivät kieltää lihan ja munien myynnin tiloilta, joissa eläimille varattu tila alittaa vähimmäisvaatimukset. Lain puolustajien mukaan se vähentää miljoonien eläimien kärsimystä. Osa eläinsuojelijoista on kuitenkin vastustanut (siirryt toiseen palveluun) esitystä, koska heidän mielestään se antaa kuluttajille harhakuvitelman siitä, että he voivat syödä eettisesti eläintuotteita.

Arizonalaiset tyrmäsivät ehdotuksen, joka olisi määrännyt yksityiset sähköyhtiöt (siirryt toiseen palveluun) lisäämään uusiutuvilla energialähteillä tuotetun energian määrän vähintään puoleen myydystä energiasta.

Washingtonin osavaltiossa äänestäjät torjuivat toista kertaa peräkkäin (siirryt toiseen palveluun) hiilidioksidiveron, joka olisi ollut Yhdysvaltain ensimmäinen.

Kalifornialaiset eivät halua enää siirrellä kelloja

Kalifornialaiset kannattivat esitystä, jonka mukaan osavaltio siirtyisi pysyvästi kesäaikaan.

Kellojen siirtely kesä- ja talviajan välillä ei kuitenkaan lopu tähän, sillä Yhdysvaltain kongressin on ensin muutettava liittovaltion lakia. Sen jälkeen muutos olisi vielä hyväksyttävä osavaltion kongressissa.

– 60 prosenttia kalifornialaisista äänesti kellojen siirtelystä luopumisen puolesta. Ehkä suosikkialoitteeni tänään, kirjoitti Twitter-käyttäjä Blair Hickman.

Kalifornia ei ole kuitenkaan toiveissaan yksin (siirryt toiseen palveluun). Floridan kuvernööri allekirjoitti maaliskuussa lain kesäaikaan siirtymisestä ja myös itärannikon osavaltioissa asia on puhuttanut.

Aselaki kiristyy Washingtonissa

Washingtonin osavaltiossa hyväksyttiin yksi Yhdysvaltain kireimmistä aselaeista.

Laki vaatii, että (siirryt toiseen palveluun) aseita säilytetään turvallisessa paikassa. Aseenostajien taustan tarkastamista lisätään ja odotusaikaa pidennetään. Puoliautomaattikiväärin ostoikäraja nousee 18:sta 21 vuoteen.

Kansanäänestystä seurattiin mielenkiinnolla koko Yhdysvalloissa, sillä viime vuosien joukkoampumiset ovat herättäneet keskustelua aselaeista.

Ihmisiä jättämässä kukkia synagogan edustalle.
Lokakuussa 11 ihmistä kuoli joukkoammuskelussa synagogan ulkopuolella Pittsburghissa Pennsylvaniassa. Tämä oli yksi useista Yhdysvaltoja viime vuosina järkyttäneistä joukkoammuskeluista.Vincent Pugliese / EPA-EFE

Washingtonin osavaltiossa hyväksyttiin myös esitys, jonka mukaan poliiseille on järjestettävä (siirryt toiseen palveluun) mielenterveys- ja kriisinhallintakoulutusta. Tavoitteena on lisätä poliisien kykyä hallita vaikeita tilanteita ja siten vähentää ampumatapuksia, joissa poliisi on osapuolena.

Pohjois-Carolinassa puolestaan päätettiin kirjata perustuslakiin oikeus metsästää ja kalastaa. (siirryt toiseen palveluun) Näin on tehnyt aikaisemmin jo yli 20 osavaltiota.

Ensimmäinen keskilännen osavaltio laillistaa marihuanan

Michigan hyväksyi ensimmäisenä keskilännen osavaltiona marihuanan virkistyskäytön. Pohjois-Dakotassa vastaava esitys torjuttiin.

Virkistyskäytön sallii jo yhdeksän osavaltiota sekä pääkaupunki Washington.

Missouri (siirryt toiseen palveluun) ja Utah (siirryt toiseen palveluun) hyväksyivät tiistain kansanäänestyksissä marihuanan lääkekäytön, kuten tekee jo 31 osavaltiota.

Obamacarea ja aborttikieltoja

Kolme republikaanienemmistöistä osavaltiota, Nebraska, Idaho ja Utah päättivät laajentaa julkisesti rahoitettua pienituloisten sairausvakuutusjärjestelmää Medicaidia.

Montanassa äänestäjät sen sijaan torjuivat esityksen, joka olisi laajentanut Medicaidia ja laajennus olisi rahoitettu korottamalla tupakkaveroa, kertoo Governing-lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Medicaid on keskeinen osa demokraattipresidentti Barack Obaman läpi ajamaa terveydenhuoltouudistusta, joka tunnetaan nimellä Obamacare.

Aborttioikeuden vastustajat osoittivat mieltä korkeimman oikeuden edustalla.
Aborttioikeuden vastustajat osoittivat mieltä korkeimman oikeuden edustalla viime Washingtonissa kesäkuussa. Jim Lo Scalzo/ EPA-EFE

Alabama ja Länsi-Virginia kielsivät abortin. Kansanäänestyksessä hyväksytty laki ei tosin muuta juuri mitään, jollei korkein oikeus kumoa vuoden 1973 päätöstä, jolla abortti laillistettiin.

Korkein oikeus on muuttunut abortin suhteen konservatiivisemmaksi presidentti Donald Trumpin tuomarinimitysten myötä.

Länsi-Virginian kansanäänestyksellä on kuitenkin myös välitön vaikutus, etenkin pienituloisille. Hyväksytyn esityksen mukaan aborttipalveluja ei saa kattaa Medicaid-vakuutuksesta.

Oregonissa äänestäjät sen sijaan tyrmäsivät jo neljännen kerran vastaavan ehdotuksen. Kaikkiaan 17 osavaltiota sallii abortin rahoittamisen julkisista varoista, kertoo Governing. (siirryt toiseen palveluun)

Mainelaiset torjuivat esityksen, (siirryt toiseen palveluun) joka olisi taannut ilmaiset kotipalvelut kaikille pitkäaikaishoitoa tarvitseville, pääosin vanhuksille ja vammaisille. Uudistus olisi maksettu veronkorotuksilla ja se olisi ollut ensimmäinen Yhdysvalloissa.

Lue myös:

Demokraatit voittivat naisten äänillä – republikaanit vetosivat vanhempiin aviovaimoihin

"Nuorena en voinut kuvitellakaan maailmaa, jossa minua edustaisi joku kaltaiseni" – Nämä ehdokkaat tekivät historiaa Yhdysvaltain kongressivaaleissa"Nuorena en voinut kuvitellakaan maailmaa, jossa minua edustaisi joku kaltaiseni" – Nämä ehdokkaat tekivät historiaa Yhdysvaltain kongressivaaleissa

Yhdysvalloissa katsotaan jo seuraaviin vaaleihin – "Luulisin, että presidentinvaalikampanja alkoi nyt"

Lue seuraavaksi