Itsestään syttynyt satojen kuutioiden lantalapalo saatiin sammumaan Savonlinnassa

Palopäällikkö arvioi palon syttyneen itsestään lannan kuumennuttua.

tulipalot
Palava kaarihalli Savonlinnassa.

Savonlinnassa Jääniityn alueella aamulla syttynyt lantalapalo on saatu hallintaan.

Jääniityssä paloi lantaa noin 130 metriä pitkän ja 30 metriä leveän kaarihallin keskellä. Lantaa oli hallissa noin 3-4 metrin kerros, eli kokonaisuudessaan jopa yli tuhat kuutiometriä.

Poikkeukselliset olosuhteet ja runsas savunmuodostus vaikeuttivat pelastuslaitoksen sammutustöitä.

– Alkuvaiheessa savunmuodostus oli runsasta. Hallin molemmista päistä tuprutti vaaleaa savua ja näkyvyys oli huono. Palon löytäminen oli hankalaa savun ja rakennuksen koon takia, mutta palomiehet löysivät lopulta palopaikan paineilmalaitteiden avulla, palopäällikkö Antti Peltonen kertoi.

Palo syttyi luultavasti itsestään

Etelä-Savon pelastuslaitoksen palopäällikkö Antti Peltonen arvioi palon syttyneen itsestään lannan käymisen seurauksena. Lannan syttyminen itsestään on harvinaista, eikä savonlinnalaiselle palopäällikölle ollut tullut eteen vastaavaa tapausta.

– Ensimmäistä kertaa kukaan sammutusmiehistä oli lantapaloa sammuttamassa.

Pelastuslaitos sai hälytyksen palopaikalle puoli kahdeksan aikaan aamulla. Palo saatiin haltuun sen jälkeen, kun lantaa saatiin siirrettyä sammutustöiden tieltä apuun hälytetyllä kauhakuormaajalla.

– Alussa huomattiin, että pystymme suurimmat liekit sammuttamaan. Tuli ehti tehdä onteloita lannan sisään, ja kun tavaraa on satoja kuutioita, ei käsipelillä sammuttaminen tullut kysymykseenkään.

– Läheltä hälytetyllä kauhakuormaajalla siirrettiin useiden tuntien ajan lantaa. Ilman konetta sammutustyöt eivät olisi onnistuneet.

Jälkisammutustyöt saatiin päätökseen noin yhden aikaan iltapäivällä. Jälkivalvonta on siirretty hallin omistajan vastuulle.