Papanatutkimus paljasti lepakoiden monipuolisen hyönteisruokavalion

Turun ja Helsingin yliopiston tutkijat määrittivät papanoista yli 500 eri saalislajia.

lepakot
Lepakko (vesisiippa) puun rungolla.
Vesisiippa puun rungolla.Minna Rosvall / Yle

Lepakot syövät eri ympäristöjen tuhohyönteisiä ja rajoittavat näin niiden aiheuttamia vahinkoja. Lepakoiden ruokavalio sisältää myös huomattavan määrän erilaisia kovakuoriaisia, sääskiä, hyttysiä ja perhosia.

Asia selvisi Turun ja Helsingin yliopiston tutkimuksessa, jossa tutkijat määrittivät kaikkiaan yli 500 eri saalislajia projektia varten kerätyistä noin 1 200 lepakon papanasta. Tutkimuskohteina olivat kaikki Suomen yleisimmät lepakkolajit.

Lepakoiden ravinnon perusteella tutkijat pystyivät yllättävän hyvin päättelemään, missä ja miten lepakot saalistavat. Osa lepakoista nappaa saaliinsa pääosin ilmasta, toiset saalistavat vesistöjen luona, kun taas kolmas ryhmä on erikoistunut hakemaan ruokansa erilaisilta pinnoilta tai vaikkapa maasta.

Tuoreessa tutkimuksessa on poikkeuksellista se, että tutkijat keräsivät kaikki näytteet suoraan lepakoiden päiväpiiloista, jolloin lepakoita ei tarvinnut ottaa kiinni.

– Kokonaisuutena tämä tutkimus on hieno esimerkki siitä, kuinka paljon tietoa ympäristöstä ja luonnosta saadaan ilman, että häiritään tutkimuskohteita ollenkaan, toteaa Turun yliopiston tutkija tutkija Anna Blomberg Turun yliopiston tiedotteessa.