Droonien rajoitukset etenevät – vankiloilla tarvetta estää huumenyssäköiden lennättäminen

Poliisi saisi oikeuden puuttua drooneihin esimerkiksi onnettomuustilanteissa uhrin yksityisyyden suojaamiseksi.

droonit
Kuvauskopteri ilmassa.
Henrietta Hassinen / Yle

Hallitus esittää poliisille ja vankilaviranomaisille valtuuksia puuttua miehittämättömien lennokkien eli droonien lennättämiseen esimerkiksi vankila-alueilla.

Lainsäädäntöneuvos Juho Martikaisen mukaan lakiuudistus mahdollistaisi droonien häirinnän siihen tarkoitetuilla laitteilla. Laitteet katkaisisivat radiosignaalin, jolloin lennokki joko kääntyisi etsimään signaalia tai putoaisi maahan.

Drooneista on Martikaisen mukaan ollut vankila-alueilla jonkin verran haittaa ainakin Riihimäellä ja Vantaalla. Osa lennoista on tehty uteliaisuudesta ja tirkistelymielessä, mutta droneilla voi toimittaa myös kuljetuksia.

– On ollut tapauksia, joissa vankilan pihalle on lennätetty huumenyssäkkää, Martikainen kertoo.

Pörrääminen vankiloiden läheisyydessä saattaa joutua lähitulevaisuudessa myös täyskieltoon, sillä kieltoalueiden tarvetta pohditaan parhaillaan liikenne- ja viestintäministeriössä.

Signaalin häirintä riskialtista

Poliisille esitetään toimivaltuuksia puuttua drooneihin esimerkiksi silloin, kun se on välttämätöntä yleisen turvallisuuden ylläpitämiseksi, rikosten ennaltaehkäisemiseksi ja onnettomuuspaikalla toimimisen ja onnettomuuden kohteiden yksityisyyden suojaamiseksi.

Ylikomisario Sami Hätösen mukaan poliisille tulisi lakimuutoksen myötä elektronisen vaikuttamisen mahdollisuus, jota ei ole aiemmin ollut kirjattuna mihinkään. Hänen mukaansa poliisilla on ollut tehtäviä, joissa droonit ovat olleet häiriöksi. Tähän asti on ollut epäselvää, miten lennokkeihin voi puuttua.

Ohjaussignaalin häirintä on kuitenkin riskialtista, sillä häirityn droonin toimintaa on vaikea ennakoida.

– Sillä voidaan aiheuttaa hallitsematonta vahinkoa. Jos käytämme sitä poliisitoiminnassa, teemme sen vain tarkan harkinnan perusteella, Hätönen sanoo.

Ensi sijassa poliisi pyrkisi jatkossakin ongelmatilanteissa löytämään droonin lennättäjän ja puuttumaan hänen toimintaansa.

Lue lisää:

Droneista aiheutuvat ilmatilaloukkaukset ja läheltä piti -tilanteet roimassa nousussa Suomessa: "Aina on niitä, joita ei tunnu kiinnostavan"

Asiantuntija: Drooniterrorismi Suomessa epätodennäköistä – Lennokeilla tehtäviin rikoksiin syytä varautua paremmin

Sisäministeriö: Poliisille paremmat valtuudet puuttua drooneihin

Puolustusvoimille halutaan toimivaltuudet puuttua lennokkien kulkuun alueellaan

Kopteri toi vankilaan sukan täydeltä subutexia – dronella voi salakuljettaa vaikka käsiaseita

Läheltä piti -tilanteita ja kotirauhan häirintää – Trafi huolissaan lennokkien kasvavasta määrästä