Junat pysähtyvät Simpeleen asemalla entistä harvemmin – VR perustelee vaihtoyhteyksien säilyttämisellä

VR:n mukaan pysähdyksiä vähentämällä matka-ajat saadaan pysymään kohtuullisina ratatöiden aikana.

junat
Intercity -juna menee vauhdilla ohi.
Iltapäivän junavuorot hurauttavat jatkossa Simpeleen aseman ohi.

Rautjärven Simpeleen asemalla pysähtyvien junavuorojen määrä vähenee joulukuussa kahdella.

Muutos koskee iltapäivällä Helsinkiin lähtevää ja iltapäivällä Helsingistä saapuvaa junavuoroa. VR:n uusi aikataulu tulee voimaan joulukuun 9. päivänä.

Junavuorojen vähentäminen tuli rautjärveläisille yllätyksenä.

– Emme saaneet minkäänlaista ennakkovaroitusta, sanoo kunnanjohtaja Harri Anttila.

Hänen mielestään yhdeksän tunnin tauko junaliikenteessä on liian pitkä.

"Vaihtoyhteydet eivät saa vaarantua"

VR perustelee Simpeleellä pysähtyvien junavuorojen vähentämistä valtakunnallisten vaihtoyhteyksien säilyttämisellä.

Vaihtoyhteydet eivät saa vaarantua, vaikka junien kulkunopeuksia alennetaan Luumäen ja Imatran välisten ratatöiden takia.

– Jos pysähdykset olisi pidetty ennallaan, olisi junavuoroja pitänyt hidastaa aika paljon, koska yksiraiteisilla osuuksilla junien täytyy kohdata tietyissä paikoissa, selvittää VR:n suunnittelujohtaja Juho Hannukainen

– Junia olisi jouduttu hidastamaan niin paljon, että moni vaihtoyhteys olisi katkennut joko Tikkurilan päässä, Pasilassa tai Joensuussa, sanoo Hannukainen.

Pysähdysten vähentäminen on VR:n mukaan parempi vaihtoehto vähentää matka-aikaa, joka kulkunopeuksien alentamisen takia pitenee muutenkin.

Simpeleeltä kyytiin nousee keskimäärin viisi matkustajaa

VR:n ei tarvinnut puntaroida, miltä asemalta pysähdyksiä vähennetään. Iltapäivän junavuoroista on Simpeleen asemalle jäänyt tai asemalta on kyytiin noussut keskimäärin viisi matkustajaa, mikä on vähemmän kuin millään muulla Karjalan radan asemalla.

Hannukainen ei osaa sanoa, palautuuko Simpeleen aseman tilanne nykyiselleen sen jälkeen, kun ratatyöt on saatu valmiiksi. Ne kestävät useita vuosia.

Simpeleen asemalla pysähtyy edelleen aamuin illoin kolme Helsingin suunnasta saapuvaa ja kolme Helsingin suuntaan menevää matkustajajunaa.

Kunnan vetoomus tuskin auttaa

Rautjärven kunta haluaa säilyttää myös iltapäivän junavuorot, ja on lähettänyt junavuoroja puoltavan kannanoton VR:n lisäksi Liikennevirastolle, Kaakkois-Suomen Ely-keskukseen ja Etelä-Karjalan liittoon.

– Se on tässä vaiheessa liian myöhäistä, kun liputkin ovat jo myynnissä pitkälle ajalle eteenpäin, pahoittelee Hannukainen.