1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uusiutuvat energialähteet

Uusiutuvan sähköenergian kapasiteetti ohitti Britanniassa fossiilienergian

Fossiilista energiaa tuotetaan edelleen enemmän kuin uusiutuvaa.

Rahtilaiva ohittaa Norfolkin edustalla olevan Sheringham Shoalin tuulipuiston. Kuva: Mauritz Antin / EPA

Uusiutuvan sähköenergian tuotantokapasiteetti on noussut Britanniassa suuremmaksi kuin fossiilisen energian kapasiteetti.

Asiasta kertoo brittiläinen uutissivusto The Guardian (siirryt toiseen palveluun), joka tukeutuu Imperial College London -oppilaitoksen tilastoihin.

Britanniassa heinä-syyskuussa tuuli-, aurinko-, biomassa- ja vesivoimaloiden yhteenlaskettu sähköntuotantokapasiteetti oli 41,9 gigawattia, kun hiili-, kaasu- ja öljyvoimaloiden kapasiteetti oli 41,2 gigawattia.

Viimeisten viiden vuoden aikana uusiutuvan energian kapasiteetti on Britanniassa kolminkertaistunut, kun fossiilisia polttoaineita käyttävien voimaloiden kapasiteetti on supistunut kolmanneksella sitä mukaa kun voimaloiden käyttöikä loppuu.

Esimerkiksi hiilivoimaloiden kapasiteetti väheni pelkästään viime vuonna neljänneksellä. Britanniassa on enää kuusi toiminnassa olevaa hiilikäyttöistä voimalaa.

Tästä huolimatta fossiilisilla polttoaineilla tuotetaan enemmän sähköä kuin uusiutuvilla, koska esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoimalat toimivat harvoin täydellä kapasiteetillaan.

Britanniassa kaikesta sähköstä fossiilisähkön osuus on noin 40 prosenttia ja uusiutuvien 28 prosenttia. Loppuosa tuotetaan lähinnä ydinvoimalla.

Kun nämä osuudet lasketaan yhteen, Imperial College toteaa että 57 prosenttia Britannian sähköstä tuotetaan vähän hiilidioksidipäästöjä aiheuttavalla tavalla.