Euroopan neuvoston johto Venäjän rästimaksuista: Euroopalla voi olla edessä brexitin lisäksi myös ruxit

Suomi yrittää saada Venäjän jäämään Euroopan neuvostoon, ulkoministeri Soini sanoo. Suomi aloittaa Euroopan neuvoston ministerikomitean puheenjohtajana marraskuun lopulla.

Euroopan neuvosto
Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjörn Jagland ja Timo Soini lehdistötilaisuudessa 8. marraskuuta.
Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjörn Jagland ja Timo Soini lehdistötilaisuudessa 8. marraskuuta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjörn Jaglandin mukaan Eurooppaan uhkaa syntyä uusi jakolinja brexitin lisäksi.

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) sanoo, että Suomi aikoo tehdä kaikkensa, jotta Venäjä alkaa taas maksaa jäsenmaksunsa Euroopan neuvostolle eikä eroa yhteistyöjärjestöstä.

Suomi aloittaa puolivuotisen puheenjohtajakautensa neuvostossa myöhemmin tässä kuussa, ja Venäjä-kysymys pitäisi ratkaista ensi kesään mennessä.

– Kun on järjestön jäsen, täytyy myös maksaa jäsenmaksut. Se koskee kaikkia. Jos ei maksa, ei voi saada jäsenyyden hyötyjä, Soini linjasi.

Hänen mukaansa Venäjän menettäminen olisi huono asia niin Euroopalle kuin Venäjälle itselleen.

Brexitin lisäksi uhkaa myös ruxit

Helsingissä vierailevan neuvoston pääsihteerin Jaglandin mukaan Venäjän uhkaama lähtö estäisi tavallisia venäläisiä hakemasta oikeutta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta ja loisi Eurooppaan jälleen uuden jakolinjan.

– On todellinen vaara, että Euroopalla ei ole edessään vain brexit vaan myös ruxit, Jagland muotoili.

Hän muistuttaa, että Euroopan ihmisoikeussopimuksessa määritellään yleisen järjestyksen pelisäännöt koko Euroopan mantereelle.

Venäjä keskeytti jäsenmaksujensa maksamisen vastalauseena sille, että Venäjän valtuuskunnan äänestysoikeus Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa jäädytettiin Krimin miehityksen jälkeen.

Venäjä on ollut EN:n suurimpia rahoittajia. Se on rahoittanut järjestöä noin 30 miljoonalla eurolla vuosittain.