1. yle.fi
  2. Uutiset

Ministerit vakuuttavat: Poliisille ei anneta pääsyä arkaluonteisiin potilastietoihin

Kohua herättänyt lakihanke ei etene tällä hallituskaudella.

Terveystietojen yksityisyys
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.)
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).Markku Ulander / Lehtikuva

Tällä hallituskaudella ei ajeta läpi lainmuutoksia, jotka laajentaisivat poliisin pääsyä arkaluonteisiin potilastietoihin, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ja sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) vakuuttavat lähettämässään tiedotteessa. Ministereiden mukaan tämä ei ole ollut missään vaiheessa valmistelun tarkoituksena.

Aiemmin tällä viikolla Helsingin Sanomat kertoi, että sisäministeriö ajaa lainmuutosta, jonka mukaan potilastietoja voitaisiin jatkossa luovuttaa poliisitutkinnan suorittamiseksi.

Ministereiden mukaan julkisuudessa on käsitelty keskeneräistä valmistelua, johon he eivät ole vielä ottaneet kantaa. Heidän mukaansa mahdollisen lain valmistelu vaatii vielä paljon pohdintaa, eikä lakimuutoksia ehditä enää tällä hallituskaudella viedä eduskuntaan.

Ministereiden mukaan valmistelun pohjana on lainmuutos vuodelta 2015, jonka mukaan terveydenhuollon ammattilaiset saavat ilmoittaa poliisille tietoja, jotka koskevat henkeen tai terveyteen kohdistuvan uhkan arviointia ja uhkaavan teon estämistä.

Ilmoittamiskäytännöt kuitenkin vaihtelevat eri puolilla Suomea, minkä takia ministeriöissä valmistellaan kunnille ja poliisille ohjeita lain soveltamisesta.

Ohjeistuksen lisäksi myös mahdollisia lainmuutostarpeita selvitetään ja sitä varten asetetaan työryhmä.

Aihe nousi tänään esille myös eduskunnan kyselytunnilla, kun SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero kysyi asiasta.

– Helsingin Sanomien lähestyessä minua toimittajalla oli käytössä pykälät, minulla ei, ministeri Saarikko vastasi.

Saarikon mukaan ministerit keskustelivat aiheesta tänään.

– Olemme keskustelleet ministerikollega Mykkäsen kanssa ja tulleet siihen tulokseen, että lainsäädännön muutokset tässä vaikeassa ja perustavanlaatuiseen ytimeen menevässä asiassa eivät ole mahdollisia.

Myös ministeri Mykkänen sanoi, että pykäläluonnokset eivät olleet hänelle tuttuja.

Mykkäsen mukaan tavoitteena on ollut sen selvittäminen, miten nykyistä lainsäädännön tulkintaa voidaan selkeyttää esimerkiksi perheväkivaltatapausten yhteydessä.

Lue myös:

Potilasjärjestöt: Luottamuksellinen sairaiden hoito vaarantumassa – lakihanke potilastietojen avaamisesta poliisille herättää huolta yli ammattirajojen

Arvostelijoiden ketju kasvaa – sosiaalipsykiatrian professori tyrmää potilastietojen luovuttamisen: "Häpeäleiman pahentaminen on prosessin pahimpia seurauksia"

Lue seuraavaksi