1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Italia

Yle Italiassa: Viiden tähden liike voitti vaalit lupaamalla säästökuurin loppuvan, nyt se lunastaa äänestäjiensä odotuksia – "Sukupolvemme on unohdettu"

Italian hallitus ei ole suostunut EU:n vaatimuksiin säästeliäämmästä budjetista. Asiantuntijan mukaan se on loogista.

Italia
Roomalainen Riccardo on koulutukseltaan graafikko, muttei ole löytänyt töitä.
Roomalainen Riccardo on koulutukseltaan graafikko, muttei ole löytänyt töitä.Petri Burtsov / Yle

ROOMA 35-vuotias Riccardo tilaa caffé macchiaton Rooman esikaupunkialueella sijaitsevassa kahvilassa. Italiassa juodaan kahvi yleensä seisten baaritiskin ääressä, mutta Riccardolla on aikaa istua alas. Hänellä ei ole ollut töitä pitkään aikaan.

– Opiskelin graafikoksi ja kuvittelin, että tällä alalla olisi varmasti töitä. Toisin kävi. Olen tehnyt vain satunnaisia pätkätöitä, hän harmittelee.

Toisin oli kuulemma ennen. 1980-luvulla, Riccardon ollessa lapsi, hän muistaa, että kaikilla aikuisilla oli töitä. Elämää oli helppo suunnitella eteenpäin, koska oli pysyvä palkka.

– Olen huolissani omasta sukupolvestani. Meidät on unohdettu eikä meillä ole varmuutta tulevasta, Riccardo pohtii.

Vaikka elämä on aika ajoin näköalatonta, on Riccardolla viime aikoina ollut tavallista toiveikkaampi olo. Se johtuu populistipuolue Viiden tähden liikkeen keväällä saamasta vaalivoitosta ja noususta Italian johtoon.

Italialaiset sanomalehdet kertovat maan talouskasvun loppuneen.
Italialaiset sanomalehdet kertovat maan talouskasvun loppuneen.Petri Burtsov / Yle

"Viiden tähden liike on viimeinen toivomme"

Viiden tähden liike on selvästi suosituin puolue kaksi- ja kolmekymppisten italialaisten keskuudessa. Se on saanut monet nuoret, jotka aiemmin eivät olleet kiinnostuneita politiikasta, sekä äänestämään että hakeutumaan mukaan politiikkaan.

Viiden tähden liike määrittelee itsensä eliitin vastaiseksi liikkeeksi, jonka tehtävä on puhdistaa Italiaa korruptiosta. Tämän kevään vaaleissa yksi sen lupauksista oli kuitenkin ylitse muiden.

– Kansalaispalkka on Viiden tähden liikkeen kärkihanke. Erityisesti köyhässä Etelä-Italiassa se on vedonnut moniin äänestäjiin, sanoo Italian yleisradioyhtiön RAI:n toimittaja Claudia Mazzola.

Hän on seurannut puoluetta sen alkutaipaleesta asti ja nähnyt, miten sen suosio on kasvanut ihmisten petyttyä vallassa oleviin poliittisiin puolueisiin.

– Viiden tähden liike on tarttunut kiinni teemoihin, joista kansa on huolissaan, kuten työttömyys, talous ja terveydenhuolto, hän kertoo.

Myös Riccardoa kiinnostavat monet Viiden tähden liikkeen vaaleissa lupaamista hankkeista.

– Pidän kansalaispalkkaa ja eläkeiän alentamista varteen otettavina vaihtoehtoina meidän nuorten kannalta. Ne tarjoavat meille uusia mahdollisuuksia, hän sanoo ja lisää, ettei nuorilla ole enää muuta toivoa.

Toimittaja Claudia Mazzola on seurannut Viiden tähden liikettä alusta asti.
Toimittaja Claudia Mazzola on seurannut Viiden tähden liikettä alusta asti.Petri Burtsov / Yle

"Hallitus tekee sitä, mitä se vaaleissa lupasi"

Veronalennukset, kansalaispalkka, eläkeiän nosto ja paljon muuta. Viiden tähden liike ja sen hallituskumppani, oikeistopopulistinen La Lega lupasivat kevään vaaleissa kansalle suuria.

Hallitus uskoo, että nämä uudistukset ovat resepti, jolla Italian talous saadaan vihdoin kasvu-uralle. Ongelmana on se, että maalla on 2 300 miljardia euroa velkaa ja uudistusten toteuttamiseksi sitä pitäisi ottaa lisää.

EU:lle tämä ei käy, sillä Italia on sitoutunut vähentämään valtionvelkaansa. EU hylkäsikin Italian ensi vuoden budjettiehdotuksen, "kansan budjetin", kuten populistihallitus oli sen nimennyt. EU vaati Italialta uutta, säästeliäämpää budjettia. Ei ole tulossa, vastasi Italia.

– Hallitus lyö Brysselille nyrkin pöytään ja viestii, ettei se taivu Brysselin sanelupolitiikkaan. Juuri tätä siltä odotetaankin, Claudia Mazzola muistuttaa.

Jo vaalien aikaan sekä Viiden tähden liike että La Lega lupasivat, että Brysselin vaatima säästökuuri loppuu. Ne lupasivat olla noudattamatta tiukkoja sääntöjä alijäämän koosta ja valtionvelan lyhentämisestä, ja keskittyä sen sijaan elvyttävään ja talouskasvua luovaan politiikkaan.

– Hallitus tekee nyt juuri sitä, mitä se jo vaaleissa lupasi. Ja sen kannatus vain kasvaa, Mazzola sanoo.

Hän pohtiikin, miten tiukan linjan EU lopulta uskaltaa ottaa Italian suhteen. Italia on EU:n toiseksi suurin teollisuusmaa ja yksi tärkeimmistä jäsenmaista.

Tiukka linja Italiaa vastaan tarkoittaa samalla tiukkaa linjaa suosittua hallitusta tukevaa kansaa vastaan.

– Koko Eurooppa muuttuu EU-vastaiseksi. Brysselin on muutettava suuntaa, muuten EU ei enää toimi. EU-kriittiset puolueet valtaavat alaa kaikkialla Euroopassa, Mazzola uskoo.

Lue myös:

Italian EU-vastainen linja saa tukea Ylen haastattelemilta roomalaisilta – "Olemme noudattaneet säästökuuria ja se on lisännyt kurjuutta"

Analyysi: EU:n nollasakot eivät pelota Italian avokätistä populistihallitusta

Lue seuraavaksi