Pohjoiskorealainen mies nosti rikoskanteen hollantilaisyritystä vastaan – kertoo työskennelleensä orjuuden kaltaisissa olosuhteissa

Pohjoiskorealaisen miehen asianajajan mukaan hollantilaisyritys oli tietoinen epäinhimillisistä työolosuhteista Puolassa telakalla.

Ulkomaat
Turvakypärä roikkuu seinällä lautakasan vieressä telakalla.
Kanteen mukaan hollantilaisyritys oli tietoinen, että työskentelyolosuhteet olivat puolalaistelakalla epäinhimilliset.Piotr Malecki / Getty Images

Pohjoiskorealainen mies, joka kertoo työskennelleensä orjuuden kaltaisissa olosuhteissa, on nostanut poikkeuksellisen rikoskanteen hollantilaista laivanrakentajaa vastaan.

Mies on työskennellyt Puolassa laivanrakentamossa, jonka kanssa hollantilainen yritys on tehnyt kauppaa.

Kanteen mukaan hollantilaisyritys oli tietoinen, että työskentelyolosuhteet olivat puolalaistelakalla epäinhimilliset. Lisäksi hollantilasyritys on ollut kanteen mukaan tietoinen siitä, että sen puolalaisyrityksiltä hankkimien tuotteiden edullisen hinnan taustalla on nimenomaan työvoiman riistoa.

The Global Legal Action Network –verkoston (GLAN) mukaan mies teki 12-tuntisia työpäiviä vaarallisessa työympäristössä. Lisäksi Pohjois-Korean valtion kerrotaan takavarikoineen suuren osan miehen palkasta.

Hollannin lain mukaan yritykset voivat joutua syytteeseen työvoiman riiston hyötymisestä, vaikka se tapahtuisi Hollannin rajojen ulkopuolella.

Pohjoiskorealaista miestä edustava asianajaja Barbara van Straaten nosti kanteen hollantilaisyritystä vastaan maanantaina. Hän ei nimennyt hollantilaisyritystä, koska ei halua vaarantaa tapauksen tutkintaa.

The Global Legal Action Networkin mukaan pohjoiskorealainen mies työskenteli Crist-nimisessä laivanrakentamossa Gdynian kaupungissa.

Cristin tiedottajan mukaan yritys teki aiemmin yhteistyötä Armex-nimisen firman kanssa, jonka palkkalistoilla on ainakin joskus työskennellyt pohjoiskorealaisia työntekijöitä. Tiedottaja kertoo, että se lopetti yhteistyön Armexin kanssa kesällä 2016.

Pohjois-Korea lähettänyt kymmeniätuhansia orjuuden kaltaisiin olosuhteisiin

The Global Legal Action Networkin johtaja Gearoid O’Cuinn arvioi, että tuoreella rikoskanteella voi olla kauskantoiset vaikutukset. Kanteella viestitään O’Cuinnin mukaan monikansallisille korporaatioille, että työvoiman riistosta hyötymisestä voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Useiden ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Pohjois-Korea on lähettänyt kymmeniätuhansia työläisiä orjuuden kaltaisiin olosuhteisiin eri puolille maailmaa. Työntekijöitä valvotaan jatkuvasti, he joutuvat luovuttamaan passinsa ja lähettävät lähes koko palkkansa kotimaahan.

Työntekijöiden avulla Pohjois-Korea kiertää kansainvälisiä pakotteita ja hankkii ulkomaalaista valuuttaa.

Valtaosa pohjoiskorealaisista työskentelee Venäjällä ja Kiinassa. Euroopassa nimenomaan Puolassa on runsaasti pohjoiskorealaisia töissä telakoilla, rakennustyömailla ja maatiloilla. Puola on myöntänyt lähes 3000 työlupaa pohjoiskorealaisille vuosien 2008 ja 2016 välillä, kertoo hollantilainen Leiden Asia Center -tutkimuslaitos.

Lähteet: Reuters, AP