1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lentokentät

Matkustajan erehdys aiheutti hälytyksen Oulun lentokentällä – Helsinkiin lähtevä lento jouduttiin turvatarkastamaan uudelleen

Matkustaja oli vahingossa poistunut turvatarkastetulta alueelta ja palannut takaisin, mikä aiheutti hälytyksen. Isommalta operaatiolta kuitenkin vältyttiin.

lentokentät
Oulun lentoasemaa on remontoitu, jotta se pysyisi kilpailukykyisenä.
Niko Mannonen / Yle

Oulun lentokentällä koettiin torstai-iltana erikoinen tapaus, kun matkustaja oli epähuomiossa poistunut lähtöporteilta matkatavaroiden luovutuspuolelle ja aiheuttanut hälytyksen palatessaan takaisin.

Matkustaja oli ehtinyt päästä Norwegianin Helsinkiin lähtevään koneeseen sisälle, minkä takia kaikki matkustajat ja lentokone jouduttiin turvatarkastamaan uudelleen. Kone laskeutui Helsinki-Vantaan lentokentälle kaksi tuntia myöhässä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Finavian riskienhallintajohtaja Juha-Pekka Pystynen vahvistaa tapauksen Ylelle. Paikalle hälytettiiin poliisi, joka haastatteli matkustajaa.

– Käsitykseni mukaan hän ei ole tiennyt ja on ajattelemattomuuttaan mennyt väärälle alueelle, Pystynen kertoo.

Oulun poliisilaitokselta todetaan, että matkustajaa haastateltiin, mutta häntä ei otettu kiinni eikä tapauksessa epäillä rikosta.

Matkatavaroiden luovutuspuoli lasketaan turvatarkastamattomaksi alueeksi, joten sinne menneen henkilön täytyy käydä uudelleen turvatarkastuksessa. Riskinä on, että joku onnistuu viemään alueelle jotain sinne kuulumatonta.

Isompi operaatio vältettiin valvontakameroilla

Oulussa matkustajan seikkailu havaittiin valvontakameroiden ja turvahenkilöstön avulla. Hänen liikkeitään lentokentällä kyettiin valvontakameroiden kautta seuraamaan niin tarkasti, ettei isommalle turvatarkastusoperaatiolle ollut tarvetta.

– Turvahenkilöstö pystyi liikkeiden mukaisesti arvioimaan, mitkä alueet pitää turvatarkastaa uudelleen. Menetelmähän menee niin, että ne alueet, joilla turvatarkastamaton henkilö liikkuu, pitää eristää ja turvatarkastaa, Pystynen sanoo.

Viime kesänä Münchenin lentokenttä suljettiin tuntien ajaksi ja terminaali evakuoitiin, koska nainen oli ohittanut vahingossa turvatarkastuksen. Lentojen viivästymisten ja peruuntumisten takia sadat ihmiset jäivät jumiin kentälle.

Myös Frankfurtin lentokentän terminaali jouduttiin evakuoimaan elokuussa, kun ranskalainen perhe oli päästetty turvatarkastuksen ohi, vaikka räjähdeainetesti näytti positiivista. Testin todettiin myöhemmin olleen virheellinen.

Pystysen mukaan Münchenin ja Frankfurtin tapausten jälkeen Finavia kävi läpi turvatarkastusprosessit sekä valvonta- ja koulutusjärjestelmät myös lentokenttähenkilökunnan kanssa. Varsinaisia muutoksia ei kuitenkaan ollut tarve tehdä.

– Tällaisia harmittomuuksia tapahtuu aika harvoin. Niihin pystytään hyvin reagoimaan, ja järjestelmiä kehitetään koko ajan.

Lue seuraavaksi