Kuopiolaiset mäkihyppyvalmentajat: Kiinalaisten projekti "ei ihan mahdoton"

Mika Kojonkosken vetämässä projektissa kiinalaisnuorista pitäisi tehdä olympiatason mäkihyppääjiä.

Kuopio
Mika Kojonkoski vetää projektia, jonka tarkoituksena on valmentaa kiinalaisista kesäurheilijoista olympiamäkihyppyjoukkue.
Mika Kojonkoski luotsaa kiinalaisten mäkihyppyprojektia.Toni Pitkänen / Yle

Suomen mäkimaajoukkueen päävalmentaja, kuopiolainen Lauri Hakola seuraa kiinnostuneena kaupunkiin saapuneiden kiinalaisnuorten etenemistä mäkihypyssä. Mika Kojonkosken johtamassa projektissa on tavoitteena tehdä vasta-alkajista olympiatason mäkihyppääjiä runsaassa kolmessa vuodessa.

– Haaste on valtava. Kolme ja puoli vuotta on erittäin lyhyt aika, mutta ei varmaan ihan mahdoton. Se on kova saavutus, jos tästä ryhmästä on hyppääjä kilpailemassa Pekingin olympialaisissa, Lauri Hakola sanoo.

Hakola muistuttaa mäkihypyn olevan psyykkinen taitolaji.

– Kun taidot ovat riittävällä tasolla niin pitää pystyä etenemään sopivin askelin, että harjoittelu on tehokasta. Ratkaiseva tekijä voi löytyä henkisistä ominaisuuksista, sanoo Hakola.

Myös Suomen yhdistetyn maajoukkueen mäkivalmentaja, kuopiolainen Jarkko Saapunki seuraa kiinnostuneena kiinalaisurheilijoiden etenemistä mäkihypyssä. Saapungin mukaan nousu aloittelijasta olympiahyppääjäksi on mahdollista, mutta menestys on toinen haaste.

– Yleistaitava ryhmä omaksuu nopeasti uusia taitoja. Varmasti jo ensimmäisenä talvena nähdään mäkihypyn näköistä suoritusta. Pari vuotta siinä menee, että näitä hyppääjiä voi odottaa säällisesti alas Puijon suurmäestä.

Yli 20 nuorta kiinalaisurheilijaa saapui Kuopioon viime viikonloppuna. Aluksi nuoret harjoittelevat hiihtoa ja suksen hallintaa.