Heinävedellä ideoidaan kaivossuunnitelmien estämistä kaavoituksella – Ympäristöoikeuden professori: Voi johtaa kaavan kumoutumiseen

Kunta voi silti estää kaivoksen perustamisen kaavoituksella, mikäli se pystyy osoittamaan, että kaivostoimintaa ei voida yhteensovittaa alueen muuhun toimintaan.

Heinävesi
Aitolampi
Kaivosta suunnitellaan Heinäveden Aitolammen tuntumaan.Esa Huuhko / Yle

Heinävedellä pohditaan, voisiko kunta estää grafiittikaivoksen perustamisen muuttamalla kaavoitustaan.

Kuntalaisten esiin nostama idea on, että mahdollinen kaivosalue kaavoitettaisiin esimerkiksi virkistyskäyttöön ja näin estettäisiin kaivoksen perustaminen.

Keinotekoinen kaavoittaminen voi kuitenkin johtaa kaavapäätöksen kumoutumiseen lainvastaisena, Itä-Suomen yliopiston ympäristöoikeuden professori Ismo Pölönen sanoo.

Kunta voi silti estää kaivoksen perustamisen kaavoituksella, mikäli se pystyy osoittamaan, että kaivostoimintaa ei voida yhteensovittaa alueen muuhun toimintaan. Tämä vaatii Pölösen mukaan lisää tietoa kaivoksen todennäköisistä vaikutuksista.

Heinäveden kunnanvaltuusto ei ole linjannut, mitä kaivoksen suhteen aiotaan tehdä.

Brittiläinen kaivosyhtiö Beowulf Mining pohtii grafiittikaivoksen perustamista Heinävedelle Aitolammen ympäristöön. Hanke on herättänyt laajaa vastustusta.

Lue myös:

Savonlinnan kaupunginhallitus: Beowulf Miningin on luovuttava Heinäveden kaivoshankkeesta

Kaivostoimintaan vaikea puuttua – maakuntahallitus aikoo ottaa yhteyttä eduskuntaan

Yli 3 000 vastustaa Heinävedelle suunniteltua grafiittikaivosta – Luostarit, luontoväki ja brittiyhtiö napit vastakkain