Kuopion paloasemien toivotut paikat tarkentuneet – selvitys: uudet asemat saatava muun muassa keskustaan ja nykyisen pääpaloaseman paikalle

pelastustoimi
Kassi paloaseman hallin lattialla.
Matti Myller / Yle

Kuopion kantakaupunkialueelle esitetään kolmea uutta paloasemaa.

Asiasta on juuri valmistunut tarveselvitys. Siinä esitetään, että Kuopion nykyinen pääpaloasema Neulamäessä puretaan ja samalle tontille rakennetaan uusi. Keskusta-alueelle esitetään toista, pienempää paloasemaa ja kolmas tulisi eteläiseen Kuopioon Petoselle Koppelokujalle.

Nykyinen pääpaloasema kärsii sisäilmaongelmista ja käynnissä olevat korjaustyöt turvaavat työskentelyn siellä arvion mukaan noin viideksi vuodeksi.

Riskienhallintapäällikkö Paavo Tiitta Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo, että tarveselvityksen mukaan pääpaloaseman sijainti on tulevaisuudessakin perusteltu, mutta se on silti liian etäällä keskustan ja sen lähalueiden tulevaa kasvua ajatellen. Keskustan uudelle paloasemalle yritetään selvittää tonttia asemanseudun ympäristöstä.

– On todettu, että Neulamäen pääpaloaseman sijainti on perusteltu Savilahden ja Pienen Neulamäen kasvun vuoksi. Se ei kuitenkaan ratkaise kantakaupungin ja Itkonniemen alueen kasvun myötä tulevaa ongelmaa, Tiitta selventää tarvetta toiselle paloasemalle keskustan läheisyydestä.

Tiitan mukaan keskustan tuntumassa voitaisiin selvitä yhdelläkin paloasemalla, mutta sopivan tontin löytäminen ihanteelliselta paikalta on osoittautunut vaikeaksi. Esimerkiksi Karjalankadun ympäristö olisi sijainniltaan hyvä paikka, mutta sopivaa tonttia ei ole löytynyt.

Uuden pääpaloaseman kokoluokaksi on haarukoitu 5 000 neliömetriä, keskustan aseman 400 neliömetriä ja Petosen aseman 800 neliömetriä. Muiden vastaavankokoisten hankkeiden perusteella kolmen aseman hinnaksi on arviotu noin 20 miljoonaa euroa.

Ensi vuodelle esitetään rahaa hankkeiden suunnitteluun

Näiden suunnitelmien lisäksi edessä voi olla uuden paloaseman rakentaminen Siilinjärven puolelle Vuorelan ja Toivalan alueelle. Se ei kuitenkaan ole riskienhallintapäällikön näkemyksen mukaan niin kiirellinen kuin Kuopion asemahankkeet.

Nilsiän uuden paloaseman hankesuunnitelma päivitetään ensi vuoden aikana. Kuopion uuden paloasemaverkoston suunnitteluun esitetään ensi vuoden talousarvioon 300 000 euron määrärahaa.

Tänä syksynä valmistunut Kuopion kantakaupungin paloasemaverkoston tarveselvitys saatetaan tiedoksi Pohjois-Savon aluepelastuslautakunnan kokouksessa ensi viikon keskiviikkona. Hankkeiden toteutuminen vaatii aikanaan Kuopion kaupunginvaltuuston päätökset.