Meksikolaiset elokuvantekijät etsivät kaukaisinta mahdollista kolkkaa, jossa kuvata elokuva - löytyi Suomi

Meksikolais-suomalainen Bayoneta – viimeinen isku -elokuva kuvattiin pääosin Turussa. Nyrkkeilyn kulisseihin sijoittuva elokuva hyödyntää kuvaa eristäytyneestä ja karusta Suomesta.

Aamu-tv
leffa-stilli
Tähtihetkessä puhuttiin meksikolais-suomalaisesta elokuvasta, joka avaa nyrkkeilyn maailmaa kulisseista käsin.

Bayoneta – viimeinen isku -elokuvassa meksikolainen entinen nyrkkeilytähti elää Turussa paossa menneisyyttään. Meksikon entinen elämä kummittelee harmaassa ja loskaisessa Suomessa.

Meksikolaiset halusivat tulla kuvaamaan Suomeen ja tehdä yhteistyötä juuri syrjäisen ja karun Suomi-kuvan takia. Lukuisissa kansainvälisissä elokuvaprojekteissa mukana ollut tuottaja Johanna Enäsuo sai yhteistyötarjouksen Berliinin elokuvajuhlilla.

– Meksikolainen tuottaja kertoi, että tarina menneisyyttään pakenevasta meksikolaisnyrkkeilijästä aiottiin ensin sijoittaa Ruotsiin. Sitten he tajusivat, että jos todellisuudessa haluaa kadottaa itsensä maailmankartalta, pitää lähteä Suomeen.

Käsikirjoituksessa Suomella oli iso osa. Elokuvassa Suomi edustaa kaikessa kylmyydessään, eristyneisyydessään ja yksinäisyydessään päähenkilön mielenmaisemaa. Suomalaista työryhmää kiinnosti, miten meksikolaisohjaaja ja -kuvaaja löysivät arkiseen suomalaisuuteen uusia näkökulmia.

Elokuvassa suomalaisnyrkkeilijää esittävän Joonas Saartamon mielestä Suomi on meksikolaisille eksoottinen paikka.

– On kiinnostavaa, miten loska, kylmyys ja pimeys saattavat yhdestä vinkkelistä näyttävät ankealta ja kankealta, mutta voivatkin olla todella makean näköistä ja tosi eksoottista.

Joonas Saartamo kehässä
Näyttelijä Joonas Saartamo pääsi uskottavaan nyrkkeilykuntoon viidessä kuukaudessa.Javier Ávila / MRP Distribution

Meksikossa nyrkkeily on tie kadulta tähtiin

Bayoneta – viimeinen isku -elokuvan pääosanesittäjä Luis Gérardo Méndez on omassa maassaan suuri tähti. Suomalaisrooleissa puolestaan näyttelee Saartamon lisäksi kansainvälisistä rooleista jo tuttuja näyttelijöitä Laura Birnistä Ville Virtaseen.

Enäsuon mukaan Suomi kiinnostaa toisellakin puolella maailmaa laajemmin. Siihen ovat vaikuttaneet etenkin pohjoismaiset draama- ja rikossarjat. Suomi kiinnostaa samalla tavalla kuin Islanti. Molemmat tarjoavat muuta kuin tutummat Ruotsi ja Tanska.

Meksikolaisen ja suomalaisen kulttuurin erot tulivat näkyviin elokuvan tuotannollisessa puolessa. Esimerkiksi meksikolaisen työryhmän koko oli valtava verrattuna Suomen vastaavaan.

– Meillä lavastusryhmä koostuu neljästä ihmisestä, jotka tekevät itse myös käsin töitä. Meksikossa lavastusryhmään kuuluu 50 ihmistä, joista lavastajat eivät rakenna itse mitään. Heillä on erilainen hierarkia tekemisessä. He olivat myös todella hämmästyneitä, että ihmiset ajavat täällä itse autoa, sanoo Enäsuo.

Meksikossa nyrkkeily on kaikista lajeista suurin. Se on laji, josta voi hypätä kadulta tähteyteen.

– Ohjaaja sanoi, että joka perheestä löytyy yksi tarina, jossa joku on kokeillut nyrkkeilyn kautta läpilyöntiä. Melkeinpä sitä myöten joka suku voi esimerkiksi samastua tähän elokuvaan, sanoo Saartamo.

Luis Gerardo Méndez ja Laura Birn.
Luis Gerardo Méndez ja Laura Birn näyttelevät elokuvassa pariskuntaa.Javier Ávila / MRP Distribution

Kansainväliset roolit vievät Saartamoa

Saartamo oli ennen elokuvaa nähnyt yhden nyrkkeilyottelun. Roolissaan hän pääsi suoraan lajin syvään päähän. Varsinaisen treenaamisen Saartamo aloitti noin viisi kuukautta ennen kuvauksia. Ensi alkuun roolihahmon piti vain treenata näyttelemistä, mutta lopulta päädyttiin siihen, että hahmon tie vie isoon nyrkkeilyotteluun.

Saartamoa jännitti, pystyykö hän saamaan itsensä tarpeeksi hyvään kuntoon.

– Leffassa on kuitenkin tärkeintä, että saa itsensä pintapuolisesti kuntoon. Ei tarvitse jaksaa ihan 12 erää. Treenasin neljä erää joku päivä ja huomasin, että ei kunto riittäisi enempään. Mutta onneksi muilla näyttelijätaidoilla pystyin tekemään uskottavaa nyrkkeilijähahmoa.

Saartamo on kuvannut myös toista kansainvälistä elokuvaa tänä vuonna Keski-Euroopassa. Niin se kuin Bayoneta – viimeinen isku ovat tarjonneet paljon uutta opittavaa.

– Rakastan sitä, että esimerkiksi nyrkkeilyn maailman kautta avautui uusi ymmärrys muita ammatteja, ihmisryhmiä ja kulttuureja kohtaan. Se avartaa maailmankatsomusta.