Hyppää sisältöön

Verohallinnon verkkopalvelu uudistui – veroilmoituksen tekeminen netissä on nyt helpompaa, mutta paperilla vaikeampaa

Esimerkiksi jäännösveron maksutiedot voi katsoa Omavero-palvelusta. Palveluun kirjautumisessa oli ongelmia perjantaina.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Verohallinnon uudistunut verkkopalvelu kohtasi avajaispäivänään lieviä ongelmia, kun kaikki halukkaat eivät pystyneet kirjautumaan uudistettuun Omavero-palveluun.

Palveluomistaja Sanna Kuuri Verohallinnosta kertoo, että kirjautumisongelmat koskivat kuitenkin hyvin pientä osaa kokonaismäärästä. Ohjelmistopäivityksestä johtuvat ongelmat saadaan Kuurin mukaan ratkaistua perjantain aikana.

– Meillä on ollut tämän päivän aikana yhteensä yli 46 000 kirjautumista palveluun ja alle sadalla käyttäjällä on ollut ongelmia. Sivuston kautta on tehty tänään yli 33 000 ilmoitusta, Kuuri kertoi perjantaina puoli kahden aikaan iltapäivällä.

Hän sanoo, ettei avajaispäivän korkeita kävijämääriä voi kuitenkaan verrata normaaliin päivään, sillä verkkopalvelussa on ollut palvelukatkos viime päivinä.

Verohallinto kertoi ongelmistaan viestipalvelu Twitterissä.

Verohallinto tiedotti perjantaina aamulla, että verkkopalvelun uudistamisesta johtunut rajoitettu palvelu päättyi.

Uudistuksen myötä Omavero-palvelu on nyt myös henkilöasiakkaiden käytössä ja verkkopalvelu on laajempaa kuin aikaisemmin. Omavero korvaa sekä Veroilmoitus verkossa- että Verokortti verkossa -palvelut.

– Ensimmäistä kertaa me henkilöasiakkaatkin näemme Omaverossa sellaisia veroasioita, joita ei tähän mennessä ole ollut mahdollista nähdä. Siellä voi katsella esimerkiksi jäännösveron maksutietoja. Tähän asti, jos jäännösveron maksutiedot ovat olleet hukassa, on pitänyt ottaa yhteyttä verohallintoon puhelimitse tai käydä paikan päällä, kertoo Verohallinnon viestintäsuunnittelija Minna Louhikoski.

Vähennyksistä voi ilmoittaa jo nyt

Louhikosken mukaan jatkossa Omaverosta tulee löytymään myös veroilmoituksen tiedot. Omavero voi toimia kansalaiselle arkistona, jota voi täydentää pitkin vuotta. Tiettyjä vähennyksiä voi ilmoitella tavallaan reaaliajassa.

– Veroilmoituksen pystyy tarkistamaan ja sitä voi täydentää verkossa sujuvammin. Jo nyt voi ilmoittaa tämän vuoden verotietoja, kuten esimerkiksi kotitalousvähennykseen liittyviä tietoja, jotka sitten näkyvät esitäytetyssä veroilmoituksessa. Eli ei tarvitse enää "hillota" niitä omassa kirjahyllyssä ja odotella vuoden päivät, että voi ilmoitella niitä tietoja., Louhikoski sanoo.

Verohallinnon muilta tahoilta saamia tietoja ihmisten ei kuitenkaan tarvitse itse ilmoittaa uudessakaan verkkopalvelussa. Esimerkiksi palkkatietoja ei kannata käydä laittelemassa ristiriitaisten tietojen välttämiseksi.

– Tietysti työnantajan antamat tiedot on kuitenkin syytä tarkistaa veroilmoituksesta ja katsoa, että kaikki on kunnossa, Louhikoski muistuttaa.

Hänen mukaansa tulevina vuosina myös esimerkiksi kiinteistövero ja varainsiirtovero löytyvät palvelusta. Lopulta kaikki veroasiointi tapahtuu yhdessä käyttöliittymässä.

Louhikoski kertoo, että palvelua on testattu ja pyritty saamaan käyttäjystävälliseksi. Hän toivoo, että kansalaiset kokevat palvelun helpommaksi kuin ennen.

Muistutuksia tärkeistä asioista

Omaveroon kirjautumisen jälkeen etusivulta löytyy erillinen huomioitavaa-laatikko, joka kertoo käyttäjällä tärkeitä asioita, kuten tilinumeron tai puhelinnumeron puuttumisen.

– Jos haluaa, että Verohallinto on puhelimitse yhteydessä, niin kannattaa lisätä numero omaan profiiliin. Tilinumeron puuttuminen taas hidastaa veronpalautusten maksamista, Louhikoski opastaa.

Hän lisää, että myös vuoden 2019 verokortti tulee löytymään Omaverosta. Sen toki saa myös postitse, kuten tähänkin asti.

Paperisen veroilmoituksen muuttaminen vaikeutuu

Veroilmoituksen paperille tehtävien muutosten tekeminen sen sijaan hankaloituu kansalaisen näkökulmasta. Verohallinnon sivuilla kerrotaan, että paperiversiossa muutokset tulee tehdä erillisille lomakkeille eikä esitäytettyyn veroilmoitukseen, kuten ennen.

Nuo lomakkeet ja palautuskuori on hankittava itse ja huolehdittava, että ne ovat perillä Verohallinnossa viimeistään veroilmoitukseen merkittynä määräpäivänä.

Lue myös:

.
.