1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kalifornia

Tämä Kalifornian joukkoampumisesta tiedetään nyt – tekijä nuori sotaveteraani, motiivi ei vieläkään tiedossa

Ampuja surmasi välikohtauksessa 12 ihmistä. Myös ampuja itse kuoli.

Kalifornia
FBI etsimässä todisteita epäillyn joukkoampujan kotoa. Agentit kokoontuneina epäillyn pihalle.
Apu Gomes / Lehtikuva

Thousand Oaksissa, Etelä-Kaliforniassa, torstain vastaisena yönä tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa sai surmansa 13 ihmistä ampuja mukaan lukien.

Poliisin mukaan mustiin pukeutunut mies heitti Borderline Bar & Grill -ravintolan täyteen tanssisaliin savupommin, jonka jälkeen hän ampui saliin sisälle kymmeniä laukauksia.

Näin tapahtumat etenivät

Tapahtumat saivat alkunsa, kun mies saapui ravintolaan, ja ampui aseettoman järjestysmiehen (siirryt toiseen palveluun) rakennuksen edustalle. Tämän jälkeen mies meni sisään ravintolaan jatkaen ampumista.

Osumia saivat järjestysmiehet, ravintolan työntekijät ja asiakkaat. Yksi uhreista oli paikalla ollut poliisi, joka yritti pysäyttää ampujaa. Poliisi kuoli saamiinsa vammoihin.

Ravintolassa kerrotaan olleen opiskelijailta, ja paikalla oli satoja nuoria. Välikohtauksen aikana ihmiset rikkoivat ikkunoita ja syöksyivät niiden läpi. Ihmiset myös piiloutuivat ampujalta ullakolle ja wc-tiloihin.

23 ihmistä loukkaantui. Osa sai vammoja syöksyttyään ravintolan ikkunoista ulos. Loukkaantuneet saivat hoitoa alueen sairaaloissa.

Poliisi löysi tekijän kuolleena ravintolan toimistosta, ja hänen uskotaan ampuneen itsensä.

Tekijä oli 28-vuotias sotaveteraani

Tekijä on merijalkaväessä aiemmin palvellut, 28-vuotias mies, joka on ollut vuosien mittaan useita kertoja tekemisissä poliisin kanssa.

Pentagonin mukaan mies oli merijalkaväessä vuoden 2008 elokuusta maaliskuuhun 2013. Mies palveli myös Afghanistanissa vuoden 2010 marraskuusta kesäkuuhun 2011. Ampujan on epäilty kärsineen traumaperäisestä stressihäiriöstä.

Poliisi on tutkinut tekijän talon, missä hänen kerrotaan asuneen äitinsä kanssa. Viranomaiset eivät ole toistaiseksi löytäneet motiivia tai yhteyksiä terrorismiin.

Miehen käyttämä ase oli .45-kaliiperinen, käsiase. Ase oli laillinen.

Osa oli ollut myös Vegasin ammuskelussa

Kalifornian joukkoampumista oli todistamassa samoja ihmisiä, jotka selvisivät hengissä Yhdysvaltain historian pahimman joukkoampumisesta Las Vegasissa viime vuonna.

Tuolloin surmansa sai 58 ihmistä, kun mies ampui hotellihuoneestaan kohti ihmisiä, jotka seurasivat konserttia.

Lue myös:

Toimittajalta: Viharikosten viikon jälkeen herää kysymys, mitä ihmettä Yhdysvalloissa oikein tapahtuu

Viranomaiset: Pittsburghin synagogasurmaaja toimi todennäköisesti yksin – vanhin uhreista 97-vuotias

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi