1. yle.fi
  2. Uutiset

Arvopaperikauppaan tulossa siirtymäaika, jotta brexitistä ei seuraa kaaosta

EU-maiden yritykset voivat selvityttää tuhansien miljardien eurojen arvopaperikauppansa Lontoossa brexitin jälkeenkin – mutta vain siirtymäajan.

Brexit
Valdis Dombrovskis puhuu tiedotustilaisuudessa.
EU-komissaari Valdis Dombrovskis uskoo, että hallitsemattomastakin brexitistä selvitään rahoitusmarkkinoilla rauhallisesti siirtymäaikojen turvin.olivier Hoslet / EPA

Euroalueen pankit ovat varoitelleet jo kuukausia, että brexit voi horjuttaa rahoitusmarkkinoiden vakautta maaliskuun lopussa.

EU:n ja Britannian viranomaiset ja keskuspankit ovat selvitelleet (siirryt toiseen palveluun) vaihtoehtoja pitkin syksyn.

– Kartoitimme riskejä rahoitusmarkkinoilla – mitä ongelmia pankit voivat ehkäistä itse ja missä tarvitaan uutta sääntelyä, sanoo eurosta ja rahoitusvakaudesta vastaava komissaari Valdis Dombrovskis.

– Suurin riski on clearingissä eli arvopaperikauppojen selvittelyssä.

Mistä on kyse? Voit lukea aiheesta lisää täältä: EU-komissio valmistelee hätälakeja, hallitsematon brexit uhkaa miljardien markkinoita.

Yksi ratkaisu on (siirryt toiseen palveluun)nyt siirtymäaika.

– Jos brexitistä ei synny sopua ja Britannia eroaa EU:sta hallitsemattomasti, sopeutuakseen uuteen tilanteeseen EU-maiden finanssiyhtiöt saavat yhä selvityttää johdannaiskauppansa Lontoossa, Dombrovskis sanoo.

Sopeutumiskausi on kuitenkin määräaikainen, hän korostaa. EU-komissio nimittäin haluaa, että arvopaperikaupan selvittely siirtyy Britanniasta EU-alueelle (siirryt toiseen palveluun) pitkällä aikavälillä.

Saksan Eurex havittelee arvopaperikauppoja

Ainakin Pariisi (siirryt toiseen palveluun) ja Frankfurt on jo mainittu brexitin voittajina, kun finanssialan yrityksiä on siirtynyt niihin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on tukenut (siirryt toiseen palveluun) Frankfurtia johdannaiskauppojen tulevana selvittelykeskuksena. Saksan pörssin omistama Eurex-johdannaispörssi havittelee (siirryt toiseen palveluun) näitä niin kutsuttuja clearing-kauppoja itselleen.

Johdannaiskauppojen lisäksi brexitissä joudutaan sopimaan useista muistakin finanssialaa koskevista uusista pelisäännöistä.

EU saattaa esimerkiksi vaatia, että kaikki pankkien datakeskukset sijaitsevat tulevaisuudessa unionin alueella.

Tämä ja monet muut neuvottelutuloksen yksityiskohdat paitsi pakottaisivat finanssilaitoksia siirtämään työpaikkoja Britanniasta EU-alueelle, aiheuttaisivat myös pankeille suuria kustannuksia.

Lue seuraavaksi