Pienituloiset voittavat eniten vasemmistoliiton varjobudjetissa – RKP panostaisi lapsiin ja koulutukseen

Oppositiopuolueet ovat julkistaneet vaihtoehtojaan hallituksen esitykselle ensi vuoden valtion talousarviosta.

Budjettikäsittely
Li Andersson
Li AnderssonMarkku Ulander / Lehtikuva

Vasemmistoliitto haastaa Juha Sipilän (kesk.) porvarihallituksen koko talouspoliittisen linjan. Opposition oikealta laidalta RKP lisäisi varhaiskasvatuksen ja koulutuksen rahoitusta. Oppositiopuolueiden budjettivaihtoehdoista keskustellaan eduskunnassa ensi viikon keskiviikkona.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson moittii, että Sipilän hallituksen politiikka on lisännyt eriarvoisuutta ja suomalaisten jakautuneisuutta.

Anderssonin mukaan vasemmistoliiton vaihtoehto (siirryt toiseen palveluun) hyödyttää taloudellisesti suomalaisten ylivoimaista enemmistöä.

– Kaikki, joiden kuukausipalkka on alle 6 500 euroa, saavat enemmän käteen kuin hallituksen vaihtoehdossa, Andersson lupaa.

Lisää rahaa perusturvaan ja palveluihin

Vasemmistoliiton laskelmien mukaan pienituloinen palkansaajaperhe voittaa 235 euroa kuukaudessa ja keskituloinen 31 euroa. Opintorahaa vasemmistoliitto nostaisi 94 eurolla, kansan- ja takuueläketta 50 eurolla ja työttömyyspäivärahaa 24 euroa kuukaudessa.

Perusturvaan ja julkisiin palveluihin vasemmistoliitto lisäisi menoja kaikkiaan lähes 1,4 miljardia euroa.

– Tulo- ja varallisuuserot pienenevät, 58 000 ihmistä nousee köyhyysrahan yläpuolelle ja sukupuolten tasa-arvo lisääntyy, Andersson luettelee vasemmistoliiton mallin vaikutuksia.

Kiristyksiä varakkaiden veroihin ja uusi lentovero

Vasemmistoliitto rahoittaisi menolisäykset kiristämälle varallisuus- ja osinkoverotusta, perumalla kiky-sopimuksesta aiheutuneet sosiaalivakuutusmaksujen muutokset ja karsimalla haitallisia tukia. Varjobudjettiin sisältyy myös lentovero sekä louhittujen malmien arvoon perustuvaa kaivosvero.

Vasemmistoliitto kohdistaisi vaihtoehtobudjetissaan lisärahoitusta koulutukseen ja tutkimukseen sekä ilmastonmuutoksen hillintään ja ympäristönsuojeluun.

– Koulutusjärjestelmää ja opiskelijoiden asemaa vahvistetaan puolella miljardilla eurolla. Tutkimuksen ja kehityksen määrärahoja kasvatetaan 170 miljoonalla eurolla, valtiovarainvaliokunnan jäsen Kari Uotila listaa.

RKP: Maailman lapsiystävällisin maa

Keskiviikkona varjobudjettinsa (siirryt toiseen palveluun) julkistanut RKP haluaa perhevapaauudistuksen, joka pidentäisi ansiosidonnaisen perhevapaan kestoa 18 kuukauteen.

– Meille on tärkeää, että Suomi on maailman lapsiystävällisin maa. Siksi meidän panostukset lapsiin, kouluun ja koulutukseen ovat huomattavasti suurempia kuin hallituksen, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson linjaa.

Vaihtoehtobudjetissaan RKP on listannut toimenpiteitä, joilla sairauspoissaoloja työpaikoilla voitaisiin vähentää viidellä prosentilla.

– Satsaukset parempaan työhyvinvointiin ovat tärkeitä yksilölle, mutta myös koko kansantaloudelle, perustelee eduskuntaryhmän puheenjohtaja Thomas Blomqvist RKP:n esityksiä.

RKP:n veromallissa alennetaan työn verotusta ja kiristetään kulutusveroja.

– Suurimmat voittajat olisivat yksinhuoltajaperheet ja opiskelijat, Blomqvist viittaa eduskunnan tietopalvelun tekemiin vaikutusarvioihin.