1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pysäkit

”Ei me tarvita mitään priimaa” – Rovaniemen kyläläiset haluavat säilyttää pysäkkikatokset

Suurin osa punaisista puupysäkeistä pannaan kustannussyistä päreiksi Rovaniemellä.

pysäkit
Muurolan kylän pitkällä suoralla on vielä suojakatos koulun kohdalla  olevalla bussipysäkillä
Muurolan kylän pitkällä suoralla on vielä suojakatos koulun kohdalla olevalla bussipysäkillä. Käyttäjiä sillä riittää.Vesa Vaarama / Yle

ELY-keskus poistaa Lapista vuoteen 2020 mennessä kaikkiaan 409 bussipysäkkien suojakatosta, jäljelle jää 274. Päämääränä on kustannuksien karsiminen.

Muutamat kunnat ovat ottaneet hoitaakseen joitakin poistettavaksi aiottuja katoksia. Rovaniemellä linja on tiukka, kaupunki ei aio ottaa pysäkkikatoksia kontolleen.

Nämä ovat pöydän takana istuessa tietenkin pieniä asioita, mutta ihmisille äärettömän tärkeitä.

kyläaktiivi Seija Karvo

Rovaniemi perustaa kylmän linjansa Kuntaliiton kantaan, joka on seuraava:

Pysäkkien ja pysäkkirakennelmien kunnossapitovastuu kuuluu tienpitäjälle maantielain mukaan. Tiealue on tienpitoviranomaisen hallinnassa.

Maantielain 10 §:n perusteella muukin taho kuin tiepitäjä voi osallistua tienpidon kustannuksiin tai ottaa huolehtiakseen jostakin tienpitoon liittyvästä toimenpiteestä. Kunnat siis voivat, jos välttämättä haluavat, ottaa pysäkkikatoksia hoidettavakseen, mutta Kuntaliitto ei pidä tätä suositeltavana.

Tällöin kunta ottaisi kustannuksellaan vastattavakseen ELY:n vastuita, riskejä ja kustannuksia, vastikkeetta, eli silloin mahdolliset riskit jäävät kunnan itsensä kannettavaksi".

Sekä ELY-keskus että Rovaniemen kaupunki ovat kaivautuneet poteroihinsa. Minkäänlaista neuvottelua tai edes keskustelua asiasta ei ole käynnissä.

Yli sata punaista puukatosta päreiksi

Kun ELY-keskuksen pysäkkisavotta on Rovaniemellä valmis, päreiksi on pistetty 112 sievää, mieltä lämmittävää ja sateelta suojaavaa bussikatosta. Jäljellä on vajaa 50.

Muurolassa, johon muuten Rovaniemen maalaiskunta aikanaan kustansi Lapin ensimmäiset puiset pysäkkikatokset, väki on surullisena katsonut bussimatkustajien tuulensuojien tuhoamista.

Kyläläiset toivovat nyt päättäjiltä myötämieltä.

– Nämä ovat pöydän takana istuessa tietenkin pieniä asioita, mutta ihmisille nämä ovat äärettömän tärkeitä. Minusta tässä pitää ELY-keskuksen ja kaupungin päästä neuvottelutulokseen, muurolalainen kyläaktiivi Seija Karvo sanoo.

– Ei me tarvita mitään priimaa, meille riittää alempikin taso. Tärkeintä on, että saadaan suojaa, missä ihmiset voivat odottaa autoa ja istahtaa ja levähtää.

Lue seuraavaksi