1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Keskustan pitäisi yltää ihmeelliseen urotekoon, jotta puolueen kannatus kohenisi ennen vaaleja

Keskusta joutuu tekemään vaalikentillä hartiavoimin töitä, jotta puolue pysyisi vallan syrjässä kiinni.

Suomen Keskusta
Juha Sipilä
Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Eduskuntavaaleihin on enää hieman yli viisi kuukautta. Jos keskusta mielii tosissaan tavoitella varmaa pääsyä seuraavaan hallitukseen, sen pitäisi pikimmiten löytää ihmelääke, joka kääntäisi puolueen romahtaneen suosion rapsakkaan nousuun.

Tuoreimmassa Ylen teettämässä mielipidemittauksessa SDP:n kannatus oli jo yli 6 prosenttiyksikköä suurempi kuin keskustalla. Kokoomuskin on repinyt keskustaan jo miltei 4 prosenttiyksikön kaulan.

Päävastuu hallituksen tekemisistä pudotti keskustan kannatuskisan paalupaikalta kolmoseksi jo runsas vuosi sitten. Sille sijalle puolueen kannatus on jämähtänyt.

Juha Sipilä lienee jo haudannut haaveensa pääministerinpestin uusimisesta, eikä keskusta voi olla varma edes paikasta seuraavassa hallituksessa.

Vain uroteko voisi kääntää keskustan kannatuksen nopeasti

Voiko keskusta tehdä vaalien alla jonkin häikäisevän maineteon, joka toisi Sipilälle sankarin viitan? Mikä se voisi olla?

Sote- ja maakuntauudistusten maaliin vieminen lienee ainoa asia, jota hallitus voi vielä urotekonaan markkinoida ennen vaaleja.

Pääministeri Sipilä on pitänyt tuota uudistuspakettia niin merkittävänä, että hän varmisteli sen toteutumista kolme vuotta sitten jopa uhkaamalla kumppaneitaan hallituskriisillä.

Jos hallitus saa ajettua sote- ja maakuntauudistukset läpi, se ylistää saavutustaan varmasti ja kuvaa sitä ikään kuin riemuvoitoksi.

Pääministeripuolueena keskusta julistaisi tuossa tilanteessa painokkaimmin, että pian voimaan astuvat reformit turvaavat kansalaisten tarvitsemat palvelut ja pelastavat sekä hyvinvaltion että valtiontalouden.

Näin on syytä olettaa, koska keskustan ministerit ovat vastanneet soteuudistuksen valmistelusta koko hallituskauden ajan.

Olisiko sotelakien valmistuminen kansalaisten toiveiden täyttymys?

Voisiko soteuudistuksen toteutuminen siis olla pelastusrengas, joka nostaisi keskustan kannatuksen jyrkkään nousuun aivan vaalikauden loppumetreillä? Odottavatko kansalaiset tuota pakettia kuin kuuta nousevaa?

Tuskinpa.

Vaikka sosiaali- ja terveydenhuollon remonttia on valmisteltu vuosikaudet, kansalaisilla on yhä sekava ja epämääräinen käsitys siitä, mitä uudistus tuo tullessaan.

Päällimmäinen mielikuva sotepaketista on se, että kokoomus haluaa terveydenhuoltoon valinnanvapauden ja keskusta haluaa perustaa maakuntahallinnon järjestelmää pyörittämään.

Keskivertoäänestäjälle on yhdentekevää, syntyykö hallintoon uusi porras vai ei. Tuskinpa hän maakuntavaltuustojen synnystä ja roolista erityisemmin riemuitsee.

Tärkeää sen sijaan on lääkäriin pääsyn nopeutuminen, sairaalan läheisyys ja terveyspalveluiden hintojen kohtuullisuus.

Näiden toiveiden toteutumisesta äänestäjäkunnalla ei ole varmuutta. Sitä ei tunnu olevan edes monilla etevillä asiantuntijoilla. Sen kansalaiset ymmärtävät, että valinnanvapauden toteuttaminen muuttaa palvelujärjestelmän täysin.

Osaa keskustan äänestäjistä tuo muutos pelottaa. Moni heistä on huolissaan myös siksi, että palveluita on tarkoitus keskittää nykyistä suurempiin yksiköihin maakuntakeskuksiin.

Myös moni keskusta-aktiivi arvelee noista syistä, että puolueen ajama jättiuudistus voi olla vaaleissa myrkkyä puolueen kannatukselle. Toisaalta myös se nakertaisi todennäköisesti keskustan suosiota, jos jättihanke kaatuisi vaalien alla. Se tulkittaisiin puolueen suureksi epäonnistumiseksi.

Vaalikampanja ratkaisee, kääntyykö keskustan kannatus nousuun

Keskusta on siis “suo siellä, vetelä täällä” -tyyppisessä, paradoksaalisessa tilanteessa, jos soteuudistuksen merkitystä arvioidaan puolueen lyhytaikaisten kannatusmuutosten näkökulmasta.

Politiikan tarkasteleminen tuosta vinkkelistä lienee melko vierasta keskustan puheenjohtajalle Juha Sipilälle. Hän arvostaa tuloksen tekemistä ja ratkaisujen aikaansaamista.

Keskustan johto halunnee ajaa sote- ja maakuntalait voimaan kannatuksen notkahduksesta huolimatta. Se uskoo vilpittömästi, että valmisteilla olevat reformit ovat eduksi sekä kansalaisille että yhteiskunnalle.

Siitä keskusta ei kuitenkaan voi olla varma, että kansalaiset rientäisivät heti vaaleissa puoluetta noista uudistuksista kiittämään. Suomalainen ei usko, ennen kuin näkee.

Keskustan on syytä varautua siihen, että seuraava varteenotettava mahdollisuus puolueen kannatuksen kohentamiseen avautuu vasta vaalikentillä. Sieltäkään ei pääministeripuolueelle helppoja pikavoittoja heru.

Lue seuraavaksi