Safarioppaan murha lieventyi tapoksi hovioikeudessa

Mies tunnusti syyllistyneensä avopuolisonsa tappoon Enontekiöllä vuonna 2016.

henkirikokset
Oikeudenkäynti alkaa
Syytetyn kasvot on pikselöity oikeudenkäyntivaiheessaPerttu Ruokangas / Yle

EnontekiöJoulukuussa 2016 avopuolisonsa surmanneen miehen tuomiota on lievennetty Rovaniemen hovioikeudessa. Hovioikeus katsoi, että kymmenet puukoniskut eivät johda murhatuomioon. Se tuomitsi tšekkimiehen 11 vuoden vankeuteen taposta käräjäoikeuden langettaman elinkautisen sijaan.

Yksi hovioikeuden tuomari oli sitä mieltä, että surma olisi pitänyt katsoa murhaksi, ja jätti asiasta eriävän mielipiteen.

Lapin käräjäoikeus tuomitsi tämän vuoden helmikuussa tšekkiläisen 36-vuotiaan miehen elinkautiseen murhasta. Hän tunnusti oikeudessa tappaneensa avopuolisonsa, skotlantilaisen 26-vuotiaan naisen Enontekiön Kuttasessa joulukuussa 2016. Molemmat työskentelivät kausityöntekijänä ohjelmapalveluyrityksessä Enontekiöllä.

Oikeuden mukaan mies iski naista riidan jälkeen useita kertoja puukolla samaan aikaan, kun nainen oli puhelimessa. Yhteensä puukoniskuja ja -viiltoja oli kymmeniä. Teon jälkeen mies pakeni koiravaljakon kanssa maastoon.

Oikeudessa mies sanoi toimineensa surmahetkellä mielenhäiriössä. Käräjäoikeus määräsi miehen mielentilatutkimukseen ennen tuomion julistamista. Tutkimuksessa todettiin miehen olleen syyntakeinen surmahetkellä.

Surmaa pidetään murhana muun muassa silloin, jos tappo on tehty erityisen raa'alla tai julmalla tavalla ja teko on myös kokonaisuutena arvosteltuna törkeä.

Lue myös:

Elinkautinen tuomio Enontekiön huskyfarmisurmasta, tšekkimies murhasi skottinaisen

Enontekiön puukottaja joutuu mielentilatutkimukseen

Syyttäjä vaatii tsekkimiehelle elinkautista murhasta – skotlantilaisen safarioppaan surman oikeuskäsittely alkoi Rovaniemellä