Hyppää sisältöön

Maailmansotien välisen ajan Berliini herää henkiin megabudjetin tv-sarjassa Babylon Berlin – "Käsikirjoitus oli 600 sivua, kuvaussuunnitelma kuin puhelinluettelo"

Manner-Euroopan kalleimman tv-sarjan tekijät kertovat Ylen haastattelussa, miten Weimarin tasavalta ja sen tarunhohtoinen pääkaupunki herätettiin henkiin. Babylon Berlin on katsottavissa Yle Areenassa ja TV1:ssä.

Kuva: Beta Film GmbH

Manner-Euroopan kallein tv-draama. Kallein ei-englanninkielinen tv-sarja. Historian kallein saksalaissarja. Babylon Berlin on tv-sarja, jota superlatiivit seuraavat.

Eikä ihme. Kunnianhimoisen jättituotannon 40 miljoonan euron budjetti näkyy tv-ruudulla isoina joukkokohtauksina ja huikeina lavasteina, jotka esittävät lähes sadan vuoden takaista Berliiniä.

Massiivista rikossarjaa käsikirjoittaa ja ohjaa trio, jonka tunnetuin jäsen on elokuvaohjaaja Tom Tykwer (Juokse Lola!, 1998, Pilvikartasto, 2012). Muut tekijät ovat muun muassa Good Bye Lenin! -elokuvan käsikirjoittajina kunnostautuneet Henk Handloegten ja Achim von Borries.

Sarja seuraa historiallista rikosvyyhtiä kuin dekkari, mutta taustalla on 1930-luvun vaihteen kiihkein suurkaupunki, kuohuva ja kukoistava Berliini. Tekijöiden mukaan sarja tulee kertomaan kaupungin tarinan vuodesta 1929 aina syvälle natsiaikaan.

– Tv-draama antaa katsojalle mahdollisuuden nähdä, miten sen henkilöt muuttuvat. Ehkä joku henkilö, josta katsoja pitää paljon ryhtyykin natsiksi, tekijätrioon kuuluva Henk Handloegten sanoo.

Rikostutkimuksia synnin pesässä

Kirjailija Volker Kutscherin dekkareihin perustuva Babylon Berlin kertoo komisario Gideon Rathin tutkimuksista Weimarin tasavallan kaoottisessa pääkaupungissa. Tarinan alussa vastikään Kölnistä Berliiniin muuttanut nuori komisario ratsaa laitakaupungilla pornovalokuvaajia. Ennen pitkää taustalta paljastuu kuitenkin isompia lieroja.

– Tutustumme tuon ajan Berliiniin yhdessä hänen kanssaan. Hän oppii samalla uutta itsestään. Koko tapaus, joka tuo hänet Berliiniin onkin vain alkua järjettömän valtavalle ja monimutkaiselle vyyhdelle, joka lopuksi nivotaan nätisti yhteen, sanoo Rathia sarjassa näyttelevä Volker Bruch.

Sarjan naispäähenkilö on köyhistä oloista tuleva Charlotte Ritter, joka työskentelee päivät poliisin sihteerinä, satunnaisina öinä prostituoituna ja haaveilee poliisitutkijan urasta. Ritteriä esittää Liv Lisa Fries.

Kuva: Beta Film GmbH

– Charlotte on erittäin moderni henkilö, kuin nykyaikainen nainen, mutta menneisyydessä. Koko tuossa ajassa on kiinnostavaa, miten naiset alkoivat saada itselleen vapauksia, jotka olivat heille vielä vieraita. Kunnes natsiaika sitten lopetti tuon kehityksen kokonaan, Fries kertoo.

Pääosan esittäjät kehuvat sarjan kuvauksia parhaaksi ammatilliseksi kokemuksekseen. Nyt Suomeen tulevien kahden ensimmäisen kauden kaikki 16 jaksoa kuvattiin yhteen menoon. Kuvausrupeama kesti seitsemän kuukautta.

Ennen kuvauksia työryhmä perehtyi kuvattavaan aikaan muun muassa luennoilla. Bruch kertoo, että työryhmälle järjestettyjen luentojen aiheet vaihtelivat 1920-luvun modernista poliisityöstä Weimarin huumekulttuuriin sekä tanssiin ja prostituutioon.

– Tuo maailma piti tuntea mahdollisimman hyvin, että siihen pystyi sukeltamaan, kun kuvaukset alkoivat. Myös käsikirjoitus piti osata hyvin, koska se oli 600 sivua pitkä. Kuvaussuunnitelma oli kuin puhelinluettelo, Bruch sanoo.

Kaupunki, joka ei koskaan nukkunut

Sotien välisen ajan Berliini eli kuin viimeistä päivää. Kulttuuri kukoisti ja uudet tuulet herättivät intohimoja kaikilla elämän osa-alueilla politiikkaa myöten. Weimarin tasavallan berliiniläiset tanssivat kuin hullut, sillä tanssi oli vielä halvempaa hupia kuin elokuvat.

– 1920-luvun Berliini on myytti. Kaupunki, joka on likaisempi ja rikkinäisempi kuin Pariisi, ensimmäisen maailmansodan rampauttama niin fyysisesti kuin henkisestikin. Mutta samalla paikka, josta alkoi moni sellainen asia, joita pidämme nykyään modernina, käsikirjoittaja-ohjaaja Achim von Borries kertoo.

Kuva: Beta Film GmbH

Babylon Berlin -tv-sarjassa tuo valtavan monipuolinen maailma on herätetty henkiin pienimpiä yksityiskohtia myöten. Mittakaavan isommassa päässä lavastajat ovat herättäneet henkiin historiaan jääneitä rakennuksia, kuten aikansa näyttävimmän yökerhon Moka Eftin ja Alexanderplatzilla ennen toista maailmansotaa sijainneen, punaisena linnana tunnetun poliisiaseman

Yle Areenassa katsottavissa oleva Babylon Berlin – Kulissien takana -dokumentti näyttää, miten Babelsbergin studioille rakennettiin sarjaa varten kokonainen 15 000 neliömetriä katua ja rakennusten julkisivuja ulkokohtausten kuvaamista varten.

Kehuttu laatusarja Babylon Berlin saa Ylellä jatkoa. Kuva: Beta Film GmbH

Tekijöiden tarkoituksena oli saada kaikesta mahdollisimman autenttista niin katsojalle kuin sarjan näyttelijöillekin.

– Halusimme laittaa kuvausryhmän ja näyttelijät aikakoneeseen, joka veisi heidät 1920-luvulle. Koska Berliinissä ei nykyään ole mitään tuolta ajalta jäljellä, piti jokainen kyltti, auto ja jalankulkija lavastaa erikseen. Jopa ikkunat olivat silloin erilaisia, von Borries sanoo.

Nyt tulevat saksalaiset tv-sarjat

Babylon Berlin sai ensiesityksensä Saksassa vuosi sitten. Sen jälkeen siitä on tullut kansainvälinen hitti. Yhdysvalloissa sarja on Netflixin valikoimassa onnistunut ylittämään kielimuurin ja kiinnittämään paikallisen viihdemedian huomion.

Rikossarja onkin uusin esimerkki siitä, että myös saksalaisilla tekijöillä on tarjottavaa tv-draaman uudteen kukoistukseen. Muita viime vuosien menestyksiä ovat Netflixin Dark, Ylellä nähdyt 4 Blocks - veriveljet, Deutschland _83 s_ekä vielä tekeillä oleva Das Boot -elokuvan tv-sarjaversio.

Babylon Berlin -sarjan päähahmo komisario Gereon Rath (Volker Bruch) ratkoo rikosvyyhtiä 1920-luvun lopun Berliinissä. Kuva: Beta Film GmbH

Minisarjaksi tehtävää Das Bootia lukuun ottamatta kukin sarjoista on saamassa myös jatkoa. Niin myös Babylon Berlin, jonka kolmannen tuotantokauden kuvausten on määrä alkaa vielä tämän vuoden puolella.

Uuden kauden tarina perustuu dekkarisarjan toiseen osaan Mykkä kuolema. Se sijoittuu 1930-luvun alkuun ja elokuvan maailmaan, jossa oli käynnissä valtava murros äänielokuvan syrjäyttäessä mykkäelokuvan.

Tulevaisuuden synkkä varjo

1920-luvun berliiniläisten päätön juhlinta tapahtui petollisella pohjalla. Kaupunkilaiset olivat myös tietoisia siitä, ettei kaikki ollut hyvin. Katukuvassa näkyneet sotainvalidit ja lama muistuttivat koko ajan siitä, että hävitty maailmansota oli rampauttanut Saksan talouden ja osan sen väestöstä.

Historia tietää, miten Saksan ja Berliinin kävi.

– Kerromme tarinaa ajasta, joka johti ihmiskunnan suurimpaan katastrofiin: natseihin ja holokaustiin, von Borries sanoo.

Babylon Berlin ei ainakaan aluksi ole tarina natseista, vaan ajasta, joka johti natsien valtaannousuun. Ensimmäisten jaksojen aikana kansallissosialisteja ei vielä näy katukuvassa lainkaan.

– Vielä 1929 ei ole lainkaan kyse natseista. He ovat vain pieni puolue, jolla on merkitystä Münchenissä. Berliiniläiset eivät vielä aavista, mikä rooli kansallissosialismilla tulisi olemaan heidän avoimessa kaupungissaan, Handloegten selittää.

Historian tapahtumat ovat yllättäneet ihmiskunnan kerta toisen jälkeen. Handloegten sanoo, ettei kukaan osannut ennustaa Berliinin muurin romahtamista tai äärioikeistolaisten puolueiden nykyistä maailmanlaajuista suosiota.

Käsikirjoittaja-ohjaajan mukaan kyseinen havainto oli sarjan tunnelman kannalta todella tärkeä.

– Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu. Emme voi nähdä tulevaisuuteen. Ihmiset eivät osaa etukäteen edes kuvitella, mitä voi tapahtua.

Babylon Berlin Yle TV1:ssä lauantaisin klo 22.00. Sarjan kaksi ensimmäistä kautta ovat nyt katsottavissa Yle Areenassa.

.
.